Na kavicu u Vijetnam

Priprema vijetnamske kave, jake i aromatične, doživljaj je za sebe. A u čaši punoj leda odličan je ljetni desert.
Vidi originalni članak

Kad govorimo o kavi, Vijetnam sigurno nije prva zemlja koja nam pada na pamet. S kavom su tu zemlju upoznali francuski kolonisti, no jutarnja šalica ca phea sada je uobičajena. Vijetnam je danas i među najvažnijim proizvođačima kave, a Vijetnamci su razvili i svoj stil ispijanja kave. Stil koji je prepoznat i na drugim kontinentima, a odnedavno vijetnamsku kavu možete popiti i u Hrvatskoj. Zasad na samo nekoliko mjesta, npr. u baru “Havana” u Samoboru, riječkom restoranu “A modo mio” te zagrebačkim kafi ćima Pithos te “Birc” gdje kavu možete i kupiti za probu kod kuće. Razgovaramo s Moranom Jančiković iz Janike pro, distributera kave.

U čemu je posebnost ove kave?

Vijetnamska kava slatkasta je i poput sirupa, s notama čokolade, vrlo bogatog okusa. Dobiva se mješavinom kava Robuste i Arabice, a cijela zrna kave suše se na suncu i do sto dana. Vijetnam je jedan od najvećih proizvođača kave na svijetu.

Poseban doživljaj je, međutim, i sam postupak pripreme kave.

Da, “vijetnamski stil”, osim blenda kave čini i proces kojom se priprema. Na dno čaše stavi se kondenzirano mlijeko, ne smije ga biti previše jer je slatko, a grubo mljevena kava stavlja se u limeni filtar koji zovu phin. On stoji na čaši, kava se prelije vrućom vodom, poklopi i polako kapa u čašu. To se odvija pred gostom, na stolu), što je zgodno, a kavi treba 4 do 5 minuta da prođe kroz filtar. Tradiciju korištenja kondenziranog mlijeka započeli su Francuzi jer nije bilo lako nabaviti svježe mlijeko.

Kava se može piti  topla ili hladna.

Da, kad kava prođe kroz fi ltar, sloj kondenziranog mlijeka i kave se pomiješa i napitak je spreman za konzumaciju. Mlijeko je slatko te ne treba dodavati šećer. Želite li hladnu kavu, ona se servira u visokoj čaši punoj leda. Kada je takva ledena, odlična je zamjena je za ukusan desertni napitak.

Kako ste došli na ideju da vijetnamsku kavu predstavite u Hrvatskoj?

Sasvim, sasvim slučajno. Suprug mi je radio dvije godine u Vijetnamu. Posjetila sam ga, probala kavu... Bila mi je neobična, fina, drukčija. Ideja me počela kopkati i eto. Uskoro ćete je moći kušati i u nekim renomiranim slastičarnicama.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".