Mokri kupaći kostim krije opasnosti koje mogu pokvariti vaš godišnji odmor – evo što trebate izbjegavati!

Vaginalne infekcije češće se javljaju tijekom ljetnih mjeseci. Ginekologinja prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med., objašnjava kako ih spriječiti i uživati u opuštenom ljetu.
Vidi originalni članak

S ljetom dolaze dugo očekivani godišnji odmori, putovanja i vrijeme provedeno u omiljenim aktivnostima s najdražima. Međutim, visoke temperature, česta kupanja, pojačano znojenje, u kombinaciji s mokrim kupaćim kostimima od sintetičkih materijala, mogu ženama pokvariti uživanje u ljetnim danima.

Tijekom ljeta, žensko intimno područje je najizloženije napadima gljivica i bakterija koje uzrokuju neugodne vaginalne probleme kao što su peckanje, svrbež i iscjedak neugodnog mirisa. Vaginalne infekcije najčešće se javljaju kod žena tijekom ljetnih mjeseci. No, ove tegobe ne bi trebale biti tabu tema jer istraživanja pokazuju da se svaka druga žena barem jednom u životu susretne s nekom vrstom vaginalne infekcije.

Što se zapravo događa u ženskom tijelu ljeti i kako spriječiti vaginalne infekcije, objašnjava ginekologinja prim. dr. sc. Ulla Marton, dr. med.

Ljeto predstavlja izazov za žensko tijelo

Kako nam objašnjava ginekologinja, vagina je svojevrsno ogledalo ženskog zdravlja, podložna nizu promjena uzrokovanih neravnotežom vaginalne flore i hormonskih promjena tijekom menstrualnog ciklusa ili trenutne životne faze. Ljeti, visoke temperature, povećana vlažnost te korištenje kozmetičkih preparata na području prepona i stidnice, uz sintetičko donje rublje i kupaće kostime koji ograničavaju "disanje" kože, stvaraju povoljno okruženje za vaginalne infekcije.

Nikako ne smijemo zaboraviti niti na cjelodnevne boravke na plaži i pokraj bazena, gdje gljivice i bakterije vrebaju na vlažnim ručnicima pa vagina, zbog svoje osjetljivosti, zapravo predstavlja ulazna vrata upravo ovim štetnim mikroorganizma, koji vam ljeto i odmor mogu pretvoriti u pravo mučenje.

– Putovanja, ljetna atmosfera i opuštenost, koju donose topli dani, mogu izravno utjecati na stanje rodnice. Promjena dnevnog ritma, uz produljen dan donosi i promjenu cirkadijalnog ritma hormona. Promjena razine kortizola, inzulina, rada štitnjače, toplina, promjene prehrambenih navika ljeti, povećana primjena higijenskih sredstava te korištenje uložaka, tampona i menstrualnih čašica, utječu na vaginalnu floru – objašnjava prim. dr. sc. Marton, dr. med.

Prema riječima dr. Marton, od početnih simptoma infekcije, kao što je povremen osjećaj svrbeži, pa do iritantne nelagode, kada je potrebno potražiti liječničku pomoć, može proći samo tri do pet dana.

– Osjećaj nelagode prilikom mokrenja, posebice prilikom početka i završetka mokrenja, bolnost pri prolasku toaletnog papira po koži stidnice, uz nabrekle stidne usne, bolne na dodir, koje mijenjaju svoj volumen i boju uz osjećaj nepodnošljivog svrbeža i iritacije, pojačani iscjedak, koji mijenja svoju konzistenciju, boju i obim, nemogućnost penetrativnog odnosa, uz bol i nelagodu, znakovi su da treba što prije otići k liječniku – upozorava ginekologinja dr. Marton.

Kako spriječiti ljetne infekcije?

Kako upravo mokri kupaći kostimi i podloga na kojoj sjedite stvaraju vlažno okruženje oko intimnog područja, što je uvjet za razvoj neugodnih infekcija, ginekologinja dr. Ulla Marton daje nekoliko zlatnih savjeta koji će vas sačuvati od neugodnih tegoba.   

– Nošenje pamučnog donjeg rublja, mijenjanje kupaćeg kostima neposredno nakon kupanja, korištenje pamučnih uložaka, tampona i menstruacijskih čašica tijekom menstrualnog krvarenja u vrijeme ljeta znatno olakšavaju „život“ i dobrobit vagine – naglašava dr. Marton.

Probiotici, važni saveznici u očuvanju intimnog zdravlja

Međutim, i hrana koju jedete itekako utječe na vaše vaginalno zdravlje. Primjerice, namirnice koje obiluju šećerom narušavaju ravnotežu vaginalne flore i crijevnog mikrobioma pa pogoduju razvoju gljivičnih infekcija, što je više nego dovoljan razlog za njihovu redukciju u svakodnevnoj prehrani. S druge strane, uvođenje odgovarajuće suplementacije za održavanje ravnoteže crijevne i vaginalne mikrobiote tijekom ljeta i putovanja, doprinosi ne samo cjelovitom zdravlju već i održavanju reproduktivnog, odnosno intimnog zdravlja žene.

– Danas je poznato da je za stabilnost vaginalne flore važna razina vitamina A, D i E, adekvatan unos tekućine, fizička aktivnost, hormonska ravnoteža, ali i raznolikost crijevnog mikrobioma. Stoga, kada govorimo o podršci vaginalne flore, bezbrižnosti koju želimo ostvariti tijekom ljetnog odmora i uspješnom svladavanju svih ljetnih izazova, idealno bi bilo uzimati sinbiotik za žensku vaginalnu floru, specifično namijenjen očuvanju intimnog zdravlja – savjetuje ginekologinja dr. Ulla Marton.

AllergoSan daje rješenje za bezbrižno ljeto

Kao rezultat dugogodišnjeg istraživanja, truda i rada na kvaliteti, Institut AllergoSan može se pohvaliti sinbioticima OMNi-BiOTiC®, koji s razlogom nose reputaciju probiotičkog branda broj 1 u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj te trećega u svijetu. Više od 100 znanstvenih studija, koje su dokazale  učinkovitost ovih sinbiotika na zdravlje crijevnog mikrobioma, ali i brojne međunarodne nagrade, više su nego dovoljna preporuka za svih 13 proizvoda, od kojih je svaki prilagođen drukčijoj potrebi ljudskog organizma.

Iz tvrtke AllergoSan su mislili i na crijevne tegobe poput putničke dijareje i zaštitu crijevne flore na putovanju uz znanstveno dokazan sinbiotik OMNi-BiOTiC® PUTOVANJE, dok je idealna potpora ženskom vaginalnom zdravlju sinbiotik OMNi-BiOTiC® FLORA plus+, čija je djelotvornost dokazana brojnim kliničkim studijama na Sveučilišnoj bolnici u Beču.

OMNi-BiOTiC® FLORA plus+ dodatak je prehrani čija oralna primjena obogaćuje žensku vaginalnu floru sa četiri klinički dokazana soja dobrih bakterija koja su neophodna za njezinu ravnotežu. Ove dobre bakterije nadoknađuju nedostatak laktobacila u vaginalnoj flori, imaju sposobnost nastanjivanja u vaginalnom području te obavljaju zadaće za dobrobit ženskog vaginalnog zdravlja. Budući da se ovaj sinbiotik uzima oralno, možete ga koristiti i tijekom menstruacije, ne predstavlja ograničenje kod seksualne aktivnosti ili izbora kontracepcije, a možete ga piti i tijekom trudnoće te dojenja.

Uz dobre bakterije, ovo ljeto budite opušteni, a crijevno i vaginalno zdravlje neka budu odraz Vaše bezbrižnosti i zadovoljstva.

Sadržaj nastao u suradnji s AllergoSanom.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".