Moja je baka s 40 izgledala kao starica, a ja mislim da tek sad dolazi ono pravo

Melita Pavlek savjetnica je za komuniciranje, NLP praktičarka, bivša dugogodišnja novinarka, glasnogovornica i povremena pasionirana umjetnica. U ovoj se kolumni bavi pitanjem - kada su najbolje godine i postoje li uopće
Vidi originalni članak

Živimo u sumanutom tempu. Željeli bismo minimalno 30 sati zbiti u 24 i još produžiti vijek na minimalno 100 godina kako bi stigli sve što smo zacrtali. Ipak na drugoj strani razvlačimo vrijeme kako nama odgovara. Dok je moja baka s 40 izgledala kao stara žena – ja brijem da tek sad dolazi ono pravo. I dolazi! Ukoliko se na vrijeme počnemo pripremati da možemo izdržati sve što smo zamislili.

Postoji nekoliko jednostavnih novih navika koje morate usvojiti. Ja ih nisam progutala sve odjednom nego sam više koketirala, isprobavala, kombinirala. Prvi prijedlog odnosi se na to da što prije morate savladati neku jednostavnu tehniku opuštanja.  Naučite meditirati jer meditacija poboljšava funkcioniranje mozga i smanjuje stres. Dokazano je da osobe koje meditiraju imaju više sive mase i bolju povezanost među živčanim vlaknima. Meditacija će vam pomoći da ublažite stres, čak i ako se samo ograničite na smireno disanje.

Obavezno uvedite redovite zdravstvene preglede. Nije to nikakva floskula – samo način da zaista pratite što se s vašim tijelom događa i onda kada vas apsolutno ništa ne boli. Dokazano je da je većina bolesti izlječiva, ako se na vrijeme dijagnosticira zato si nemojte priuštiti luksuz neznanja jer danas doslovno u dva sasta možete napraviti kompletno skeniranje vašeg organizma.

Nemojte dozvoliti da zanemarite prijatelje. Što smo stariji, to više razumijemo važnost osoba koje nas okružuju. Bogat društveni život povoljno utječe na krvni tlak, depresiju, kardiovaskularne probleme i osteoporozu. Ništa manje nije bitna ni seksualnost. Intimnost je bitna za zdravu vezu, ali i poboljšava imunološki sustav. Ona se također s godinama mijenja, ali ako zaista želite dugo ostati mladi – slušajte svoje tijelo. Ne odustajte od bogatog seksualnog života – samo se prilagodite promjenama.

Jer zaista, ako na vrijeme počnete više misliti na svoje fizičko, emotivno i duhovno zdravlje, svaka godina bi vam mogla biti najbolja godina. I tako do barem 100!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".