Modni dodatak ili modna glupost?

Danas je postao čak veći trend nemati ih nego imati, no tattoo saloni i dalje rade kao ludi. Mnogi od vas možda imaju tetovažu, a da niti ne znaju puno toga o njoj. Donosimo vam priču o tinti koja je zaludila čovječanstvo.
Vidi originalni članak

U povijesti, tetoviranje se koristilo kod mnogih civilizacija, a služilo je za obilježavanje različitih kulta, totema i simbola određenog plemena.  Jedni od njih su i Maorska plemena koja potječu s Novog Zelanda. Smatra se da engleska riječ tattoo, dolazi od njihove riječi tatau., a donio ju je 1771. godine Robert Cook u Europu. Iako mi tetovažama naglašavamo nešto što volimo, za vrijeme Drugog svjetskog rata, nacisti su Židove u koncentracijskim logorima obilježavali tetoviranjem broja na podlaktici. Također, za vrijeme turskog osvajanja Bosne i Hercegovine, veliki broj djece bilo je oteto i odvedeno u janjičare. Zbog toga su katolici počeli tetovirati kršćanske simbole po tijelu, kako bi bili odbojni Turcima zbog naglašene vjere. Interesantna je također činjenica da je i u našoj bližoj povijest tetovaža u nekim američkim državama bila zabranjena, te za istu bila predviđena zatvorska kazna. Na primjer, u državi Massachusetts tetoviranje je bilo zabranjeno do 2000. godine. Danas diljem svijeta tetoviranje je dopušteno osobama starijim od 18 godina.

Za one koji nisu toliko hrabri odmah se podvrgnuti pravoj tetovaži, postoji alternativa zvana henna. Henna tetovaže koriste se već tisućama godina, a njihova tinta rađena je isključivo od biljaka i biljnih proizvoda zbog čega nestane nakon nekoliko pranja. No, vrlo dobro razmislite prije nego što se tetovirate. Iako postoje operacije s kojima možete ukloniti tetovažu, ona će i dalje biti vidljiva zbog svojeg kemijskog sastava.  Čovjek s najviše tetovaža na svijetu je delhijski biznismen Har Prakash, koji je sa tetoviranjem počeo 2009. godine, a trenutno njegovo tijelo krasi 305 državnih zastava. Iako se to nama čini ludo i nevjerojatno, ovaj čovjek si ne može zamisliti život bez njih, a možete li vi bez svojih?

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".