Medicinska sestra iz Klinike Fran Mihaljević: 'Djecu nisam zagrlila već mjesec dana, nema emocija, samo iz daljine'

Marica Trogrlić glavna je medicinska sestra u bolnici koja je reorganizirana za bolesnike kojima je određena stroga izolacija, a ispričala je kako se nosi s pritiskom na poslu, socijalnom distancijom...
Vidi originalni članak

Svoju djecu nisam zagrlila već mjesec dana, to mi jako teško pada. Nema emocija, samo iz daljine, govori Marica Trogrlić, glavna medicinska sestra u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", na Odjelu za virusni hepatitis. S obzirom da je bolnica reorganizirana za bolesnike kojima je određena stroga izolacija, Trogrlić je za HRT ispričala kako joj izgleda posljednjih nekoliko tjedana, kako se nosi s pritiskom na poslu i mjerama socijalne distancije, osobito kad je riječ o obitelji. 

- Kad sam sama sa sobom, moram negdje ispucati svoje emocije i naravno da se rasplačem. Skrivam suze od svojih kod kuće, plačem kad sam sama, kaže. 

Trgorlić je medicinska sestra već trideset godina, a s obzirom na to da je glavna sestra, mora biti dostupna 24 sata pa je podrška svojim kolegicama, baš kao i one njoj, a isto je i s liječnicima. Cijela ih je situacija jako zbližila te dijele međusobne osjećaje, kako na poslu s bolesnicima, tako i kod kuće. 

Ministar Vili Beroš pravi je hit na društvenim mrežama; u videu pogledajte najbolje objave:

Jako smo dobar tim sestara i liječnika tako da se međusobno možemo čuti u bilo koje vrijeme dana ili noći, ako nekome treba podrška, kaže Marica Trogrlić za HRT. Radni dan počinje već prije 7 ujuto, a prvo je na redu predaja službe od kolegica koje su bile u noćnoj smjeni s bolesnicima te im predaju sve što se događalo s njima u proteklih 12 sati. Na njezinom odjelu, bolesnici imaju stalno prisustvo medicinske sestre u bolničkoj sobi pa se na početku smjene radi raspored medicinskih sestara koje će ući s pacijentima u sobu na četiri sata. Nakon toga, izlaze u prostor nečisto, skidaju zaštitnu opremu i oblače uniforme te ponovno čekaju svoj red. 

- Nije lako raditi s ovim bolesnicima, oni su teški, pritisak je jako velik. Sad nam je opet malo lakše jer su nam iz drugih klinika došle kolegice u ispomoć, pa sad ne radimo toliko često kako smo radile, onako po 24 sata ili po 12 sati. Nekad nismo ni odlazile kući, zbog potrebe zbrinjavanja ovih bolesnika, govori Marica Trogrlić. 

- S obzirom na to da je ovo jako opasna bolest, nitko nije da se ne boji, svi se bojimo, doza straha je uvijek prisutna. Kad odlazimo s posla, olakšanje je ako nam taj dan nije nitko umro i ako nismo imali neku izvanrednu situaciju, govori Trogrlić, no dodaje da nikad nije požalila što je odabrala ovaj poziv jer je posao medicinske sestre plemenit: 

- Sada u ovoj situaciji nije mi palo na pamet da napustim svoje kolegice i da odem negdje drugdje. Jako sam ponosna na sebe i na medicinske sestre koje sa mnom rade na ovom odjelu i u Klinici. Medicinske sestre na prvoj crti i liječnici u Klinici za infektivne bolesti su veliki heroji, rekla je Trogrlić za HRT. 

Zvijezde nove Dive su žene koje u nemogućim uvjetima pokušavaju naše živote vratiti u normalu  Novu Divu potražite na kioscima u subotu, 11. travnja, ekskluzivno uz Večernji list 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".