Malog vrta više nema, no Novković je oslobođen optužbe za sadnju cvijeća: 'Žalosno da se na ovo troši vrijeme i novac'

Javio nam se Boris Novković koji je, zajedno s Martinom Živković, tijekom proljetnog lockdowna zasadio mali vrt u Preradovićevoj i rekao kako je oslobođen optužbe. Ipak, protiv njegove susjede Martine, prekršajni postupak još uvijek traje
Vidi originalni članak

Tijekom proljetnog lockdowna, Martina Živković i Boris Novković u Preradovićevoj ulici zasadili su mali vrt kako bi sugrađanima i sebi uljepšali svakodnevicu narušenu pandemijom koronavirusa i snažnim potresom. Ipak, zaradili su anonimnu prijavu, dobili zahtjev da se vrt ukloni, a na kaznu od 900 kuna pa su rekli da pravdu idu tražiti na Prekršajni sud. Vrt nisu morali sami ukloniti jer su ga partijaneri ionako sami dokrajčili, a danas je kazeta u Preradovićevoj ponovno u prvobitnom stanju.

Partijaneri dokrajčili vrt u Preradovićevoj: Uz uništeni vrt, ostavili su boce i urin
Pogledajte kako sada izgleda vrt u Preradovićevoj: Privezan bicikl i "zasađena" pivska boca
Napravili najljepši vrt u Zagrebu pa dobili kaznu 900 kuna: 'Idemo na Prekršajni sud tražiti pravdu'

Javio nam se Boris Novković i rekao kako je, prema pravomoćnoj presudi Općinskog prekršajnog suda u Zagrebu oslobođen optužbe za sadnju cvijeća

- Sud je u tijeku postupka utvrdio da u ovom slučaju nema prekšraja, iako su ostvarena njegova bitna obilježja, jer je stupanj ugrožavanja ili povrede javnog poretka, društvene discipline i društvenih vrijednosti u odnosu na opisani prekršaj čija je obilježja okrivljenik ostvario, neznatan, pa slijedom navedenog nema prekršaja sukladno članku 24.a Prekršajnog zakona, piše u presudi.

Novković je rekao za Divu kako je zadovoljan što je Općinski prekršajni sud uvažio njegove argumente i navode:

- Argumente i navode je uspješno tijekom svih ovih mjeseci i na ročištu isticale moje odvjetnice Nevenka Mrčela i Mirna Mrčela. Mirna je inače prava junakinja, pošto je u velikoj zagrebačkoj poplavi 24. srpnja 2020. spasila čovjeka iz tonućeg automobila u Miramarskom podvožnjaku. Ukazujem sada, kada je cijelo ovaj postupak gotov, da je žalosno da se nečije vrijeme, rad i posebno novci Grada Zagreba i državnog proračuna RH moraju trošiti na ovu proceduru, a komunalno redarstvo grada Zagreba imalo je mogućnost da me se, npr., samo opomene. Inače, odvojeno od mene još uvijek traje pred Općinskim prekršajnim sudom u Zagrebu prekršajni postupak protiv moje susjede Martine za identičnu pravnu stvar  Zahvaljujem svim dobrim ljudima i urbanim vrtlarima na riječima podrške, pokazanim i spontano kroz protestnu sadnju cvijeća, uz želju da naš Zagreb bude sav u cvijeću.

Novković je dodao da od cvijeća i ukrasnog bilja koje su posadili krajem travnja nije ostalo ništa:

- Situacija trenutno nije ništa bolja ni u ostatku Preradovićeve ulice pa zaključujem da je sve vraćeno u prvobitno otužno stanje. 

U svibnju kad su dobili anonimnu prijavu, porazgovarali smo s Martinom Živković. Pogledajte u videu što je tada rekla

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".