Malo drugačiji božićni kolač: Napravite "pikantnu tortu" u kojoj će uživati svi ljubitelji kave i čokolade

Na webu Zare Home pronašli smo odličan recept za malo drugačiju božićnu tortu koja će zasigurno oduševiti sve ukućane
Vidi originalni članak

Još nas svega četiri dana dijele od Božića, što znači da su pripreme kolača i slastica u punom jeku. Najtraženiji su, naravno, oni tradicionalni kolači koji su pravi sinonim Božića i čije recepte uvijek pronađemo u maminim ili bakinim bilježnicama i kuharicama. Ipak, ako ovih blagdana želite pripremiti nešto malo drugačije, za što smo sigurni da će osvojiti sve ukućane, odličnu ideju pronašli smo na webu Zare Home

Svakih blagdana na njihovim stranicama možemo pronaći preukusne recepte za slana i slatka jela, a za oko nam je zapeo recept za pikantni kolač od kave i čokolade. Drugačiji je od uobičajenih čokoladnih kolača jer se u receptu nalaze đumbir i zvjezdasti anis, dvije namirnice koje nisu uobičajene, a imaju jaku aromu pa s njima treba biti pažljiv. Recept za 8 porcija prenosimo u nastavku. 

Sastojci

  • 250 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 200 g smeđeg šećera
  • 40 g čistog kakaa u prahu
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 i ½ žličica mljevenog cimeta
  • ½ žličice mljevenih klinčića
  • 1 žličica svježeg ribanog đumbira
  • 3 mljevene sjemenke zvjezdastog anisa
  • 1/4 žličice sode bikarbone
  • 1/4 šalice kvalitetne jake kave
  • 4 jaja
  • 1 šalica suhih brusnica ili grožđica
  • 150 g čokolade sa 60 % kakaa na komadiće
  • 1 čašica brendija

Sastojci za medenjake

  • 50 g maslaca bez soli
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 veliko jaje
  • 2 žlice meda
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 prstohvat soli
  • ½ žličice kvasca u prahu
  • ½ žličice mljevenih začina
  • 1 žličica crnog papra

 Priprema kolača

  • Zagrijte pećnicu na 180 ºC i maslacem premažite kalup. Ostavite ga u hladnjaku na 10 minuta da se ohladi. Pospite brašnom i uklonite višak.
  • Tucite smeđi šećer i maslac dok ne postanu kremasti.
  • Pomiješajte sve suhe sastojke (brašno, kvasac, soda bikarbona, kakao, cimet, klinčiće i anis). Ostavite sa strane.
  • Kad maslac postane kremast, dodajte jaja jedno po jedno, dodajući žlicom mješavinu suhih sastojaka između svakog jajeta.
  • Dodajte i ostatak brašna, đumbir, kavu i brendi te miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu.
  • Lopaticom dodajte brusnice ili grožđice te komadiće čokolade.
  • Ulijte tijesto u kalup i pecite između 50 i 60 minuta. Izvadite kolač iz pećnice i pustite da se ohladi 15 do 20 minuta. Izvadite ga iz kalupa.

Priprema medenjaka

  • U zdjeli pomiješajte maslac, šećer, jaje i med.
  • Dodajte brašno, sol, kvasac, začine i crni papar. Miješajte dok ne dobijete tijesto.
  • Radnu površinu pospite brašnom i raširite tijesto uz pomoć valjka na debljinu od pet milimetara.
  • Izrežite oblike i ponovite postupak dok ne ponestane tijesta.
  • Na pladnju za pečenje medenjake pecite 20 minuta dok ne pozlate.
  • Ostavite ih da se ohlade na rešetki.

Ukrašavanje

  • U posudi pripremimo karamel od jedne šalice šećera. Kada smjesa poprimi ne pretjerano tamnu boju, ostavimo je da se hladi nekoliko minuta.
  • Uzmite manju količinu otopljenog šećera vilicom i brzim ga kružnim pokretima nanosite na papir za pečenje. Pažljivo uzmite vlakna karamele koja ste dobili i oblikujte malu kuglu.

Pitali smo građane čemu se vesele u 2021. godini

Znate li za šampon za oštećenu kosu s nekoliko stotina pozitivnih reakcija čija je cijena dvadesetak kuna?
Osvojio nas je retro-stil prevoditeljice: 'Nikad ne bih nosila platforma-tenisice, a sportski chic kod mene ne dolazi u obzir!'
Prezgodan brazilski model koji živi u Zagrebu: 'Iako radim u modnoj industriji, trendove ne pratim'
Spavate li s uključenim ili isključenim grijanjem? Stručnjaci preporučuju koja je opcija bolja za kožu

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".