Maja Drobnjaković: I nakon amputacije noge, moj je moto - u životu nema predaje!

Život joj je nakon amputacije potkoljenice zbog sarkoma kostiju postavio najveći izazov, ali ona nikada nije odustala. Za Divu Style otkriva kako je prešla preko dijagnoze te kako je nastupiti u TV showu “Ples sa zvijezdama”
Vidi originalni članak

Moj moto u životu bio bi da nema predaje, nikad! Uvijek nastojim pronaći rješenje u bilo kojoj neželjenoj situaciji. Smatram da svi imamo tu snagu u sebi, samo nam treba pravi motiv da bi se ona pokazala. Meni je pojam života toliko prekrasan da bih svakodnevno mogla pronaći tisuće razloga zašto se boriti. Naravno, sin mi je najveći razlog i smisao života, za njega se sve isplati - govori nam Maja Drobnjaković, pred koju je život nakon amputacije potkoljenice zbog sarkoma kostiju postavio najveći izazov. Bilo je to u veljači 2017. godine, nekoliko mjeseci nakon dijagnoze.

- U rujnu 2016. imala sam prvu operaciju u jednoj privatnoj poliklinici, ali noga mi je oticala i moje tijelo nije prihvaćalo umetak kojim je liječnik rekonstruirao taj dio noge. Bila sam mjesecima prikovana za krevet i druga operacija bila je nužna. Tijekom te operacije bila sam budna jer sam primila spinalnu anesteziju s obzirom na to da amputacija nije bila u planu, no dok je zahvat trajao, liječnik mi je rekao najgoru vijest: da se moja noga više ne može spasiti. Bila sam u šoku, plakala sam i negirala vijest koju sam primila.

- Dok sam ležala na tom stolu, srušio mi se svijet, ali to je bila jedina opcija, koju sam i prihvatila. Zbog svog tada dvogodišnjeg sina sabrala sam misli i objasnila si da će mi što prije prihvatim da nastavljam život bez noge, on biti jednostavniji. Kada sam nakon operacije došla u sobu, odmah sam krenula u istraživanje proteza i sportova kojima se mogu baviti. Zahvaljujući pozitivnim mislima i sportu, nisam imala potrebu zatražiti psihološku pomoć. Unatoč tome, smatram nedopustivim da osobama koje prolaze proces amputacije nije na raspolaganju besplatni psiholog - kaže Maja. Uz fizioterapeuta ponovno je učila hodati.

- Članica hrvatske ženske reprezentacije postala sam nedugo nakon amputacije. Upravo sam se vratila iz Italije s Europskog prvenstva u paraodbojci, na kojemu smo osvojile 6. mjesto, dosad najbolji rezultat od osnutka ženske reprezentacije. Kao kapetanica sam neizmjerno ponosna na svoju ekipu i nadam se da će nam se za neko vrijeme priključiti više djevojaka s invaliditetom jer je kolektivan sport izvrstan način psihofizičkog osnaživanja pojedinaca - kaže Maja, koja je postala poznata javnosti nakon što je nastupila u TV showu “Ples sa zvijezdama”.

- To je bio predivan projekt, koji je doista teško dočarati. Moj plesni partner Marko Mrkić i ja imali smo cilj - pokazati gledateljima koliko je ples predivan i kako za osobe s invaliditetom zaista nema ograničenja. Nadam se da smo barem malo u tome uspjeli - govori nam Maja te otkriva kako obožava putovati.

- Nekako mi se poklopilo da putujem i privatno i poslovno i iz sportskih razloga radi odlaska na natjecanja. Trenutno sam odradila sva duža putovanja za ovu godinu, sad se veselim boravku u Zagrebu i uživanju u predblagdanskom i blagdanskom razdoblju - zaključila je ova hrabra žena.
Fotografija i styling: Goran Čižmešija
Šminka: Seka Kožul
Frizura: Fabula de Forma

Novo izdanje Dive Style potražite na kioscima za 5 eura:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kate Middleton savršeno nosi 'ružni božićni džemper' na potpuno chic način
Klasika s pomakom joj tako dobro pristaje: Zgodna Eva oduševila nas je simpatičnošću i smislom za modu
Ovako efektan kaput ne špici ne vidimo često, a posebno dobro izgleda uz cool čizme

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".