Lovac na stil

FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija FOTO: Goran Čižmešija
Pred objektivom Gorana Čižmešije izmijenile su se tisuće ljudi, onih više ili manje poznatih ljubitelja mode. On voli hrabre individualce, oni njegovu viziju ulice, a Diva obožava rad našeg najpoznatijeg street style fotografa.
Vidi originalni članak

Najpoznatiji hrvatski street style fotograf bez ikakve je konkurencije Goran Čižmešija. Njegove spontane fotografije, kadrovi uhvaćeni na ulicama gradova, postale su prava institucija, a njegov osjećaj za stil prepoznaju i izvan granica Hrvatske. Sve češće upada u oči kako više nije najzanimljivije biti stilska ikona s crvenog tepiha ili s modne piste – ikone novog doba prolaze pokraj nas na ulicama, snalazeći se u modnim trendovima kao ribe u vodi, mnogo originalnije od stiliziranih zvijezda na čijem imidžu katkad rade cijeli timovi. Goran nam je ispričao kako je započeo njegov profesionalni put prema onom što je danas. Mnogi možda ne znaju, ali Goran je diplomirao na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu te se prvo okušao u modnom biznisu kao – dizajner da bi tek poslije postao fotograf.
„Fotografijom sam se počeo baviti još dok sam radio kao dizajner u modnoj kući Angel. Osmišljavao sam i organizirao snimanja kampanja za kolekcije koje sam dizajnirao i s vremenom se u meni rodila želja da se i sam okušam kao fotograf. Posudio sam službeni fotoaparat i, sjećam se, jedne nedjelje nagovorio prijateljicu Karinu da pred mojim objektivom glumi manekenku. Kako su se Ruži Đurkin, direktorici Angela, svidjele te prve fotografije, odlučili smo s ostatkom ekipe probno snimiti jedan dio nove kampanje. Ispalo je da smo svi zadovoljni s tim što sam snimio, dobio sam mnogo podrške s raznih strana, pa tako i od Ruže. Smatram da mi je zapravo ona pružila prvu priliku.”

Nakon rada za neke domaće modne kuće i magazine, Goran je stvorio svoj medij – Street Style Seconds te ima jednu od najposjećenijih Facebook stranica. Ipak, ne javlja se Mark Zuckerberg baš svakog dana nekome da ga pohvali, a to se dogodilo Goranu. Zuckerberg i njegov Facebook tim odali su mu počast. Goran priča: „Dobio sam verifikaciju od Facebooka o izvornosti, provjerenosti i autentičnosti stranice. Tako se moja stranica nalazi na vrhu, sa svjetskim webovima kao što je Style.com.“ Njegov web prati čak pedeset posto stranaca, a velik dio publike čine upravo muškarci koji i dalje ne žele priznati koliko im je moda važna.
„Moji urednici i šefovi moja su publika” govori fotograf, a ističe kako je trenutačni trend u street style fotografiji taj da ljudima Zagreb više nije najinteresantniji. Upitali smo ga je li to razlog zašto ga sve manje viđamo na zagrebačkim ulicama, ali on kaže da to nije razlog. Goran, naime, ima novu strast. Ako ste imalo sumnjali, dakako da je opet vezana uz modu. „Sve više se posvećujem snimanju modnih editorijala, ali i nekim drugim projektima. Tako sam baš ponosan na editorijal koji je izišao u meksičkom izdanju magazina Glamour. Fotografirala je moja kolegica Jelena Balić, a meni je to bio prvi stilistički pothvat koji je objavljen u printanom izdanju nekog magazina.“

Čižmešiji posao stilista ipak nije novo iskustvo. Počeci opet sežu više godina u prošlost. Stiliziranjem se bavi zapravo od početka svoje karijere, pa opet dolazimo do posla u modnoj kući. Fotograf objašnjava: „Stiliziranjem se bavim još otkad stiliziranje kao zaseban posao ili profesija nije službeno ni postojalo. Kada smo snimali kampanje za Angel, nije bilo high street brendova od kojih smo mogli posuditi modne dodatke. Morali smo se snalaziti pa sam sve to morao dati izraditi. Bilo je tu i izrađivanja šešira, nakita, prebojavanja cipela...” Goranovu estetiku cijeni i struka i javnost jer nepogrešivo će prepoznati onaj X faktor, ako ga osoba ima, što je očito ključan sastojak dobre ulične fotografije, jednako kao i oko za kvalitetan stil. Ipak, poveliki broj obožavatelja nije stekao samo zbog toga.
U svakoj se fotografiji može iščitati kako Goran voli svaki svoj nepoznati model (i poznati) te zna kako iz njega izvući samo ono najbolje. Bez obzira na to luta li sa svojim aparatom ulicama Zagreba, Pariza ili Londona, toplina i ljubav prema modi i ljudima proteže se kroz svaki post na njegovu webu i stranici na Facebooku. Kada priprema snimanje modnog editorijala, inspiriraju ga ljudi, odnosno njegovi modeli. S vremenom se odlučio otvoriti modnu agenciju – a ljude bira prema zanimljivosti.

“Svi moji modeli imaju neki drugi posao od kojeg žive, završili su fakultete ili studiraju i nikada nisu mislili da bi uopće mogli biti modeli. Kada hodaju modnom pistom, odrade to hladno i sa stavom, a
mene inspiriraju za snimanja. Uvijek prvo izaberem model pa tek onda gradim cijelu modnu priču. Nečija promjena boje kose može biti moj impuls da napravim novo modno snimanje.”
Iako, ispočetka je bilo teško pronaći ono što je Goran želio. Upravo je zato promijenio filozofiju. Simpatičnim međimurskim naglaskom fotograf objašnjava kako je za njega ljepota u različitosti ljudi i njihova modnog ukusa. “Došlo je vrijeme kada se individualnost visoko cijeni te se ne bismo trebali bojati različitosti. Na žalost, ovaj moj stav više vole stranci nego domaći ljudi, ali nadam se da će se i to s vremenom promijeniti.”
Goranov cilj jest do kraja izgraditi vlastiti modni brend koji će zaokruživati njegove fotografije, modele i proizvode koje oni nose. Čini se da se time vraća svojim počecima i dizajniranju odjeće. Ako je tako, vjerujemo da ćemo brend često viđati na ulicama. Veselimo se Čižmešijinim novim pothvatima!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".