Ljubav veća od života

Crvena srca, ljubavni stihovi, buketi i posebni kokteli primamljivih naziva - ljubav je u zraku jer slavimo Valentinovo, a sve to prati taj praznik posvećen ljubavi i ljubavnicima. Sv. Valentin, kršćanski mučenik pogubljen za vladavine rimskog cara Klaudija, možda bi se malo začudio da vidi kako se slavi njegov spomendan, ali vjerojatno ne bi imao ništa protiv: sasvim sigurno je znao kakvu važnu ulogu ljubav igra u životu ljudi. Ali koliko god je mi slavili, je li ljubav baš uvijek jamstvo sreće? Sretnih ljubavnih priča ima, naravno, bezbroj, ali još mnogo više ima onih koje nisu nikome donijele ništa dobro. I upravo su te tragične ljubavi opjevane u književnosti i glazbi i upravo se o njima priča još stoljećima. Možda su najpoznatiji ljubavni par svijeta ono dvoje mladih iz Verone koji su se htjeli voljeti usprkos svađi roditelja i koji su na kraju, nakon mnogo pogrešnih odluka i kobnih zabuna, otišli mladenački brzopleto zajedno u smrt. A i u stvarnom životu ima ljubavnika čije su sudbine jednako tragične kao da ih je, baš kao i priču o Romeu i Juliji, smislio sam Shakespeare.
Vidi originalni članak

Bonnie i Clyde - Kriminalni par kao s filma

Njihova ljubavna priča nalikovala je na filmsku, a to je kasnije i postala kad su ljubavnike koji su zajedno otišli u smrt 1967. pred kamerama utjelovili Faye Dunaway i Warren Beatty i pridonijeli mitu o Bonnie i Clydeu. Ne zna se točno kad su se upoznali, ali čini se da je posrijedi bila ljubav na prvi pogled - ili psihički poremećaj zbog kojeg su ženama privlačni nasilni muškarci. Svakako, Clyde Barrow je već bio okorjeli kriminalac, dok je Bonnie Parker još bila neiskusna, ali zbog njega je prihvatila zločinački život i brzo je učila. U jeku velike krize pljačkali su benzinske crpke, restorane i banke diljem Amerike i pritom brutalno ubijali svakog tko im je stao na put pa su tako ubili bar devet policajaca i skrivili smrt nekoliko nedužnih civila. Napokon im je policija postavila zasjedu u Louisiani i u svibnju 1934. par je svjesno jurnuo u policijsku paljbu. Izabrali su da umru radije nego da budu odvojeni u zatvorima. Htjeli su biti pokopani zajedno, ali Bonniena obitelj to nije dopustila.

Mumtaz Mahal i šah Jahan -  Ljubav poput palače

Indijska palača Taj Mahal veličanstveni je spomenik tragičnoj ljubavi. Podignuo ju je šah Jahan kao posljednje počivalište za svoju voljenu ženu koja je umrla pri porođaju. Mogulski šah zaljubio se u Arjumand Banu Begum kad joj je bilo samo 14 godina, a pet godina poslije, 1612., oženio se njome i dao joj ime Mumtaz Mahal, što znači “dragulj palače”. Premda mu je Mumtaz bila treća žena, bila mu je najdraža i gotovo se nikad nije od nje odvajao pa ga je pratila na svim putovanjima. Kad je 1631. umrla rađajući njihovo četrnaesto dijete, izbezumljeni vladar povukao se u osamu. U javnosti se pojavio tek nakon godinu dana – sijed, pogrbljen i naboran. Neutješan, tugu za ženom usmjerio je u gradnju njezina posljednjeg počivališta. Taj Mahal gradio se 23 godine, a šah se ondje pridružio svojoj voljenoj Mumtaz 1666.

Kraljica Victoria i princ Albert - 40 godina u crnini

Ljubavni jadi pogađaju i kraljevske obitelji pa je tako moćna britanska kraljica Victoria, koja je rano ostala udovica, do kraja života i svoje 63-godišnje vladavine patila za voljenim princom Albertom. Njihov je brak bio iznimno sretan od prve bračne noći u veljači 1840. kad je kraljica u dnevnik zapisala kako ju je mladoženja “privinuo u naručje i ljubili smo se i ljubili”. Premda je kraljica mrzila trudnoću i dojenčad, dobili su  devetero djece. Kraljevski par posebno je uživao u seksu pa su čak izmislili napravu da se mogu iz kreveta zaključati u svojoj ložnici. Ali bračna idila završila je 1861. kad je Bertie umro. Preostalih 40 godina kraljica je nosila crninu i živjela povučeno, a kad je 1901. umrla, pokopana je u zajednički mauzolej gdje su uklesane riječi: “Zbogom, najvoljeniji, ovdje ću napokon počivati s tobom i s tobom ću ponovno ustati u Kristu.“

Natasha Richardson i Liam Neeson - Nepreboljena draga

Glumački par bio je u braku petnaest godina, nevjerojatno dugo za hollywoodske pojmove, a onda se umiješala zla kob. Natasha Richardson poginula je nakon naizgled bezazlenog pada na skijanju u Mont Tremblantu u Kanadi pri kojem je ozlijedila glavu. Iako je prvo rekla da joj ne treba liječnička pomoć, sat poslije nezgode 45-godišnja glumica požalila se da se loše osjeća te je hitno prevezena u bolnicu gdje je pala u komu. Neeson je smjesta doletio u Montreal odakle su ih zajedno prebacili u bolnici u New Yorku gdje je Natasha umrla. Neeson je nastavio raditi i živjeti, kao što i mora kao otac dvojice sinova, ali i danas mu se pri pomisli na Natashu “srce steže kao da će se raspoloviti”.

Michelle Williams i Heath Ledger - Sreća kratkog vijeka

Zaljubili su se snimajući “Planinu Brokeback”, 2004. U jesen sljedeće godine rodila im se kćerkica Matilda Rose, a Heath je prodao kuću u Australiji i doselio se u Brooklyn živjeti s Michelle i kćeri. Ali sreća nije potrajala, veza je puknula, a iznimno talentirani glumac bacio se u druge veze i nove uloge, uranjajući u svaku bez ostatka. Takav intenzivan život imao je cijenu pa je Heath patio od nesanice i na kraju je umro od prevelike količine sredstava za spavanje. Prerana smrt u dobi od 28 godina dala je posebnu težinu ulozi koju je snimio nekoliko mjeseci ranije – onoj Jokera u “Vitezu tame” za koju je Oscar dobio posmrtno. Možda bi sve bilo drukčije da je uspio naći smirenje kraj Michelle koja i danas sanja o tome da su zajedno.

Josephine i Napoleon Bonaparte - Ostavljena i obožavana

Francuski vladar ostavio je voljenu Josephinu, no nikad je nije prebolio: do kraja života u privjesku je nosio ljubice iz njezina vrta. Upoznali su se kad je Napoleon bio general i političar u usponu, a šest godina starija Josephine udovica u potrazi za dobrom partijom. Vjenčali su se 1796. i, čini se, strastveno voljeli, ali to ih nije sprečavalo da nemilice jedno drugo varaju. Brak umalo da nije završio kad je Josephine, neposredno prije zajedničke krunidbe 1804., uhvatila muža in flagranti s drugom. Rastali su se zbog njezine neplodnosti, nakon 13 godina braka, ali tek kad je Napoleon doznao da ljubavnica nosi njegovo dijete te shvatio da još može imati nasljednika. Ostavljena, Josephine je umrla 1814., a kad je Napoleon to saznao na Elbi, dva dana od tuge nije izlazio iz sobe.

Emma Hamilton i admiral Nelson - Čudan život utroje

Slavna ljepotica i ljubavnica mnogih muškaraca iz visokog londonskog društva, Emma je bila muza slikara Georgea Romneya  i u braku s dvostruko starijim Sir Williamom Hamiltonom kad je 1798. upoznala admirala Horatija Nelsona. Slavni vojskovođa nije imao jednu ruku kao ni većinu zuba, ali Emmu je opčinio na prvi pogled tako da mu se onesvijestila u naručju, promucavši tek: “O, Bože, je li to moguće?” Postali su ljubavnici, ali kako rastava ni za jednog od njih nije dolazila u obzir, živjeli su s Emminim mužem, u neobičnom aranžmanu koji je fascinirao javnost: tabloidi toga vremena isrcpno su izvještavali o tome kako se Emma odijeva, kako joj je uređena kuća te što poslužuje gostima za večeru. Emma je rodila Nelsonu kćer Horatiju, ali kad joj je umro muž i napokon se mogla udati za admirala, on je 1805. poginuo u bitki kod Trafalgara. Kako britanska vlada nije poštovala Nelsonovu želju da se pobrinu za Emmu i Horatiju, Emma je završila u nekoj vrsti dužničkog zatvora, a zatim se odselila u Francusku gdje se propila i živjela u bijedi do smrti 1815. Njezina kći nikad nije priznala da joj je majka Emma Hamilton.

Kleopatra i Marko Antonije - Spoj ljubavi i politike

Kleopatra, posljednja egipatska vladarica, spojila je ljubav i politiku s tragičnim posljedicama. Da učvrsti svoj položaj protiv Rima, zavela je rimskog generala Marka Antonija, koji je i inače bio ženskar pa nije previše razbijao glavu oko supruge Oktavije koju je ostavio u Rimu, nego se prepustio opojnom spoju ljubavi i moći te luksuzu jer je Kleopatra bila najbogatija žena na svijetu. Ali budući rimski vladar Oktavijan ocrnio je Kleopatru pred rimskim senatom kao bludnicu željnu krvi i moći, a Marka Antonija napao da se odmetnuo i postao barbarin te poveo Rim u rat protiv njih. Kad je sve bilo izgubljeno, Marko Antonije se ubio radije nego da se preda, a za njim je u smrt otišla i Kleopatra. Bilo joj je 39 godina. Najstarijeg sina Cezariona, Cezarova sina, Oktavijan je dao ubiti, mlađoj su djeci koju je imala s Markom Antonijem dopustili da žive, ali ne kao faraoni, a Egipat je postao rimska provincija.

Héloise i Abélard - Zaređeni ljubavnici

Pierre Abélard bio je kontroverzni francuski filozof, često osuđivan zbog hereze, ali nisu ga dokrajčili njegovi heretički stavovi, nego ljubav prema Héloisi, 20 godina mlađoj učenici, vrlo naobraženoj i iznimno lijepoj. Kad je njezin moćni ujak shvatio da su Héloise i njezin tutor postali ljubavnici - što se lako dalo primijetiti jer je nesretnica ostala u drugom stanju i rodila sina - za osvetu je Abélarda dao kastrirati. Ljubavnici su se oboje zaredili te iz svojih samostana pisali jedno drugom osjećajna pisma koja su u postala slavna, ali više se nikad nisu vidjeli. Abélard je umro 1142., Héloise 1164. Tek poslije smrti ponovno su se našli: kosti im sad počivaju zajedno na groblju Pere Lachaise u Parizu.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".