Ljubav prema sebi samom osnova je svakog zrelog i potpunog odnosa s drugim ljudima

Melita Pavlek savjetnica je za komuniciranje, NLP praktičarka, bivša dugogodišnja novinarka, glasnogovornica i povremena pasionirana umjetnica. U ovoj se kolumni bavi pitanjem - koja su pravila uspješnih i samouverenih ljudi
Vidi originalni članak

Relativno lako je voljeti druge. Ipak o ljubavi prema sebi malo tko nas uči. A činjenica je da je ljubav prema sebi samom osnova svakog zrelog i potpunog odnosa sa drugim ljudima. Ulazimo li u odnose da bismo nadopunili ono što nama fali – nikada nećemo biti sretni.

Zato ljubav prema sebi za svakog ima drugo značenje i druge rituale. Neke od njih koristimo, a da uopće ne razumijemo da je to zapravo toliko blagotvorno za naše tijelo i duh da bi nam trebalo postati navika.

Tu ne mislim na ono što puno nas smatra SELF HELP glupostima već bazičnom brigom koju toliko često osjećamo za druge, a veoma rijetko za sebe. Jedan od rituala iskazivanja ljubavi prema sebi je ljubav prema tijelu. Sami sebi izmasirajte stopala ili vrat s punom pažnjom na to što radite. Dodir je blagotvoran pa zašto sami sebi ne bi pomogli da se osjećamo bolje. Ne uzimajte svoje tijelo i svoj život zdravo za gotovo.

Budite svjesni da je poruka koju šaljete sebi pozitivna i motivirajuća. Ljubav prema sebi iskazujete i odabirom osoba s kojima se okružujete. Potrebna nam je podrška i ljubav drugih ljudi da bi ostali motivirani. Zato je smisleni odabir onih koji nas okružuju bitniji nego što mislite. Iako ne možete u potpunosti birati ljude koji vas okružuju, slobodno vrijeme prepustite upravo onima koji vas motiviraju i pune vaše baterije.

Ako niste učili voljeti sebe – pomoći će i popis NAJBOLJE ZA MENE. Na njega stavite sve što vam padne na pamet koliko god luckasto bilo. Već samo pisanje biti će čin kojim se fokusirate na zdravu vlastitu dobrobit. Pisanje nas i miče iz okružja elektronike što je posebno dobro za one koji su vječno „UMREŽENI“. Moje VOLJENJE obuhvaća i čišćenje ormara. To za mene ima strašno terapeutsko djelovanje. Čišćenje ormara pozitivno djeluje na um. Riješavajući se svega što nam ne treba stvaramo mjesto za nove i pozitivne stvari, analiziramo ono što nas koči i jednostavnije otpuštamo. Čisti užitak kojim pozdravljate nove opcije u životu.

I na kraju, ali ništa manje važno – uspoređivanje. Čin ljubavi prema nama samima sigurno je i odustajanje od uspoređivanja. Svi smo to činili i gotovo nikada nismo bili najsretniji s rezultatom. Zato slijedite svoj film umjesto da loše glumite u tuđem. To je jednostavno pravilo autentičnosti zaslužno za osjećaj ispunjenosti i svrhe.

Budite svoji i iznenadite se ljubavlju. Jer od sebe nikad nećete uspjeti pobjeći!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".