Lijepa bez boje

FOTO: Getty FOTO: Getty FOTO: Getty FOTO: Getty
Šibensko-zagrebačka modna kuća Charlie Designotvorila je vrata svog novog butika, a to je bila izvrsna prigoda da se kreatori i obožavatelji brenda prisjete najljepših trenutaka u 26 godina dugoj povijesti.
Vidi originalni članak

Renomirani domaći modni brend Charlie Design odnedavno stanuje na novog adresi gdje je dizajnerica Loredana Bahorić ujedinila modne vizije sa sinom Tomislavom. Unutar novog prostora Loredana i Tomislav na jedinstven način koegzistiraju svatko sa svojom kolekcijom, što čini ovaj dućan omiljenom destinacijom svih ljubitelja avangardnog stila, individualnog pristupa modi i promišljenog dizajna. Otvorenje dućana bio je povod za priču o brendu s bogatom poviješću, koji karakteriziraju monokromatizam, minimalizam s malim pomakom u avangardu te apsolutna nosivost. Godine 1987. javnost je prvi put čula za Charlie Design, koji su u Šibeniku zajedno pokrenuli Loredana i njezin suprug Branko Bahorić. Dućan je dobio ime po kultnom glumcu nijemog filma Charlieju Chaplinu. Dućan i danas uživa kultni status, a autorica iznimno istančane estetike, koja se krije unutar njegovih zidova, svojim prepoznatljivim minimalizmom već godinama kroji neke od najznačajnijih modela s hrvatskim predznakom.

Modna vizionarka Loredana Bahorić nakon gimnazije diplomirala je Odjevni dizajn na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i otada se bavi modom, koju doživljava kao životni poziv. Dugi niz godina Lori, kako je od milja zovu prijatelji, bavila se i manekenstvom. U svijet modelinga ušla je tijekom studentskih dana iz čiste zabave, a na kraju se u njemu neplanirano zadržala čak trinaest godina. Međutim, ljubav prema modi i dizajnu u međuvremenu nije jenjala pa ne začuđuje da je vlastitu modnu filozofiju i način razmišljanja uspješno ugradila u same temelje brenda Charlie Design, putem kojeg pripadnicama ljepšeg spola podilazi smjernim krojevima. “Minimalizam s pomakom u avangardu, monokromatizam, neboje s elementima dekonstrukcije i apsolutna nosivost čini moju estetsku prepoznatljivost”, kaže Loredana, a dekonstrukcija kao modni postupak mnogo joj pripomaže u poremećaju ženstvene modne klasike, kakvu zahtijeva ženska osobnost. S obzirom na to da je Loredana i likovno artikulirana, njezini modeli funkcioniraju kao prave, male modne umjetnine. Ne začuđuje, dakle, što Loredana smatra da materijal govori o dizajnu te da je odličan materijal ono što potiče i dopušta igru, odnosno kada se materijal osjeti i transformira u nešto nosivo i drugačije.

Inspiraciju za nove kolekcije Loredana redovito pronalazi u avangardnom smislu koji donosi Comme des Garçons, često se inspirira i svojom omiljenom dizajnericom Reom Kawakubo. Također, cijeni Jill Sander sa svojim jedinstvenim minimalističkim pristupom kao i Vivien Westwood, koja je s njezina stajališta potpuno nepredvidiva u izboru materijala i kroja. Za razliku od Vivien, Loredana materijale za svoje kreacije pomno bira pa se najčešće koristi pamučnim organdijem u crno-bijeloj boji, i to od prvog dana. Bez obzira na to je li zgužvan ili ispeglan, ovaj materijal izvrsno funkcionira u geometrijskim i čistim formama te je nosiv u svim sezonama. – Moj pristup modi istovremeno je i isti i drugačiji, kozmopolitski i opet nekako samo moj. Neke osnovne odrednice su mi baza, ali svaka nova modna priča ponese me u nova istraživanja – objašnjava Loredana. Ovim riječima potvrđena je logika njezinamodno-umjetničkog opusa koji već dvadeset i šestu godinu dosljedno provodi kroz svoje svevremenske kreacije.Da je njezin dizajn uistinu zamrznut u vremenu, dizajnerica je dokazala prvi put prije šest godina modnom revijom u zagrebačkom

Muzeju Mimara, kojom je obilježila dvadeset godina karijere i brenda Charlie Design. Tada je na reviji prikazala dvadesetak kreacija koje su, kako kaže, bile svojevrstan presjek njezina rada u posljednja dva desetljeća. Prošle godine slavila se i dvadeset peta godišnjica dizajnerskog rada Loredane Bahorić, koja je obilježena revijom u okrilju zagrebačkog Noir festivala, posvećenog žanru noir-filma i njegovoj središnjoj osobi – fatalnoj ženi! Da je s pojmom fatalne žene povezan i Loredanin dizajn, znaju poznavatelji njezine modne radionice iz koje ne proizlazi ništa što Charlie Design odjeću ne bi učinilo tajnovitom, prikrivenom, a istovremeno nosivom i poželjnom na prvi pogled. U svom bogatom dizajnerskom stažu stekla je i mnoge pohvale za svoj osobni stil, zbog kojeg je na glasu kao jedna od najbolje odjevenih Hrvatica. Osim po stilu koji ne izlazi iz mode, Loredana je poznata i po svoja dva zaštitna znaka. Crveni mat ruž i tamnosmeđa bob frizura dizajnericu su učinili prepoznatljivim licem na domaćoj sceni, gdje ne skriva svoju viziju uvjerenog minimalista.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".