Ledena Finska

FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver
Jedna od tehnološki najnaprednijih zemalja na svijetu obiluje ljepotama i netaknutom prirodom.
Vidi originalni članak

SVE FINSKE LUDOSTI

Tko bi želio nakon saune skočiti u ledeno jezero, nakon što se po golom tijelu dobro išibao granama breze (odgovor nije mazohist)? Tko bi se na jezerima radije klizao nego njima plovio, kupao se? Tko bi s veseljem živio u mraku, bez mnogo sunčeve svjetlosti? Tko bi želio spavati na krevetu od leda, sjediti na stolcu od leda, jesti sa stola od leda, u hotelu od leda? Tko bi uživao u kupanju u moru dok pokraj vas plutaju ledene sante? Tko bi... Uglavnom Finci, premda su neke od ovih ludosti izmislili baš za turiste. Snijeg, led, mrak i debeli minus? Već kupujemo kartu...

ZELENI HELSINKI

Na prvi pogled glavni grad Finske može djelovati rezervirano,
no zaronite li u njegove barove i restorane otkrit ćete da Finci itekako vole tulumariti. Što će kad su noći tako duge? Inače, trećinu Helsinkija pokrivaju parkovi i zelene površine, a u laguni u kojoj se nalazi čak je tristo otoka. Do nekih od njih pos- toje brodske linije. Inače, cijeli grad možete obići pješice.


SELO DJEDA MRAZA

Središte je Laponije grad Rovaniemi, na obali rijeke Kemi, u blizini sjeverne polarnice. Možda za njega mnogi ne bi ni čuli da se ne smatra domom Djeda Mraza. U njegovu selu možete vidjeti kako dobri djedica otpisuje na dječja pisma, patuljke koji mu pomažu oko darova, sobove koji vuku njegove saonice... U Rovaniemiju, on radi cijele godine pozdravljajući posjetitelje. Bajka kojoj ne mogu odoljeti ni odrasli.

FINSKI DIZAJN

Neki od najpopularnijih i najčešće imitiranih arhitekata i dizajnera na svijetu su Finci, od Eera Aarnija
i njegova naslonjača Ball Chair, omiljenog stolca Jamesa Bonda, do Marimekko makova, legendarnog uzorka koji je nosila i Jackie K. Već desetljećima Finci postavljaju nove trendove u dizajnu. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".