Laura Bračun: Rastuži me kada čujem da se netko ruga pjegicama, pogotovo kod djece

U Intervjuu za Divu Style otkriva kako je izgledala njezina borba s kožnom bolesti, dermatitisom, i kako je svejedno uspjela postati uspješna kao model u Hrvatskoj
Vidi originalni članak

Iako moj izgled nije netipičan za svijet modelinga, u Hrvatskoj u vrijeme kad sam se počela baviti modelingom, nije bilo puno crvenokosih modela s pjegicama. U Zagrebu sam tada bila gotovo jedina, što je zapravo puno pomoglo mojoj karijeri jer mi je otvorilo dosta vrata.

Isto tako je bilo i u Dubaiju, gdje je većina modela tamnije puti, što mi je išlo u prilog jer sam se ondje svojim takozvanim netipičnim izgledom isticala. Upravo iz tog razloga pružile su mi se mnoge prilike o kojima sam mogla samo sanjati, na primjer modni editorijal za online Vogue Italia - kaže Laura Bračun, model i studentica International Managementa/CEMS-a u Beču.

- Nažalost, često čujem od cura koje isto imaju pjegice i crvenu kosu da su u jednom trenutku imale neugodnu situaciju u životu zbog 'neobičnog' izgleda i iz tog razloga same sebi stvorile lošu sliku o tome. Svaki put kada čujem takvo što, to me rastuži jer izgled nikada ne bi trebao imati veliku ulogu. Srećom, meni se nisu događale takve situacije - kaže Laura.

- Jedino na što sam dobivala negativne komentare bilo je u vezi s mojom kožnom bolesti, dermatitisom, pogotovo kad sam bila dijete. Meni je jasno da djeca, pogotovo u mlađoj dobi, nisu zlonamjerna, no ipak me to tada jako povrijedilo - iskrena je Laura, kojoj ništa nije bilo prepreka da postane uspješna upravo u industriji koja, često i prešutno, izgled stavlja u prvi plan. No, i u modi se stvari srećom mijenjaju.

- Winnie Harlow mi je apsolutni idol i inspirira me činjenica da je postala poznati model iako ima vitiligo. Predivna je. Kao osoba koja je sama jako dugo imala probleme s kožnim bolestima, divim se njenu uspjehu. Vidi se na takvim primjerima da se svijet mode ipak mijenja, no odgovor na pitanje je li uistinu svijet mode postao inkluzivan ili je to varka marketinga, znaju samo kompanije koje biraju modele - smatra Laura, koja nam je otkrila i da je imala ozbiljne probleme s kožom. - Od djetinjstva sam imala probleme s kožom. Iako mi se u pubertetu stanje popravilo, vratio mi se dermatitis i to u još gorem obliku kad sam navršila 17 godina. Borila sam se s dermatitisom po cijelom tijelu i licu.

Doktori su mi rekli da se od toga nikada neću moći izliječiti, no nisam odustala, promijenila sam prehranu i time se konačno izliječila - kaže Laura.

Fotografija i styling: Goran Čižmešija
Šminka: Seka Kožul
Frizura: Fabula de Forma
Fotografije su snimljene u Hrvatskom glazbenom zavodu, gdje je upravo završena konstrukcijska obnova. Zahvaljujemo se ravnateljici Romani Matanovac Vučković te Nataši Mesarić iz Zebrakoma, kao i dućanu Högl na pomoći pri realizaciji snimanja. 

Novo izdanje Dive Style pronađite na svim kioscima za 5 eura:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".