Kukuriku za više energije!

Kako raditi s manje stresa i više pozitivne energije?
Vidi originalni članak

Nemamo uvijek mogućnost birati posao koji radimo, ali uvijek možemo odabrati način na koji ćemo taj posao raditi. Kako raditi s manje stresa i više pozitivne energije?

Viknite KUKURIKU!

Kuda želite ići?

Koja je vaša misija u životu? Istraživanja pokazuju da su ljudi koji imaju svrhu i aktivno rade na onome što žele sretniji i zdraviji od onih koji se prepuste životu da ih nosi. Zamislite si ono što želite postići i krenite prema tome!

Uspostavite kontrolu

Uzmite stvar u svoje ruke – imate mogućnost kontrole vaših razmišljanja i reakcija na sve ono što vam život donese. Možete utjecati i na svoju neposrednu okolinu kao što je vaš ured ili radni prostor. Unesite pozitivnu energiju, ukrasite stol slikama koje vas vesele, okružite se vedrim bojama, slušajte muziku koja će vam pomoći da se skoncentrirate.

Kada ste umorni, prebacite se na drugu aktivnost

Mi “mudri odrasli” kažemo da djeca nisu fokusirana, da im pažnja skače s jednog sadržaja na drugi. No ona se zapravo prebacuju sa zamarajuće aktivnosti na onu koja im donosi više energije. Probajte i vi – prebacite se sa zahtjevnih aktivnosti vezanih za računalo (npr. rad na excel izvještaju) na aktivnosti bez računala (npr. čitanje dokumentacije) ili one koje zahtijevaju kretanje (npr. odlazak do ureda kolegice umjesto telefonskog poziva). Bit ćete efikasniji i osjećat ćete se manje umorno.

Ubacite kreativu u svoj rad

Biti profesionalan može biti zabavno – iskoristite svoj smisao za humor, pomiješajte kreativnost i efikasnost. Probajte svakodnevne zadatke obaviti na nesvakodnevni način. Iskoristite naljepnice i flomastere u boji, pišite i crtajte rukom, nemojte samo koristiti računalo.

Radni prostor je važan, poradite na njemu

Možete li se snaći u svom radnom prostoru? Je li ugodan ili izaziva stres? Je li vam sve potrebno za rad lako dostupno? Volite li biti u tom prostoru? Vjerojatno ne možete sami prefarbati zidove ili kupiti novi namještaj, ali sigurno možete donijeti omiljenu biljku, novu kutiju za olovke, drugačije razmjestiti ladičare... I takve male stvari učinit će prostor ugodnijim i poticajnijim.

Izbjegavajte kradljivce energije

Poznajete li nekoga tko vam može uljepšati dan… tako da ga taj dan nema u uredu? Imate li nekog takvog u svom uredu ili životu? Izbrišite ga! Ok, nije to baš tako jednostavno, ali nađite svoj način kako da neutralizirate njegov negativni utjecaj. Ne dozvolite da iscijedi energiju iz vas! Energiju vam kradu razne stvari - nered, prašina, stare novine na gomili, predmeti koje ne volite, koji bude loše uspomene… Ne samo stvari oko vas nego i u vama - tajne i laži, nesporazumi, neizrečene stvari, nepokazane emocije… Oslobodite se ovih kradljivaca i napunite baterije pozitivnim sjećanjima i emocijama!

Kako dišete? Kako sjedite?

Kad god osjetite umor osvijestite kako dišete i sjedite li na način koji je ugodan vašem tijelu. Disanje je nešto što radite nesvjesno, svaku sekundu svog života. Unesite svjesnost u taj proces oživljavanja svog tijela. Pomaknite vrat, ramena, noge, protegnite se, učinite dobro za vaše tijelo.

Učinite nešto dobro za druge!

Kada učinimo dobro djelo, u pravilu se i mi osjećamo dobro. I male, svakodnevne stvari mogu činiti dobro drugima i razveseliti ih, a time razveseliti i nas. Pohvalite kolegu na dobro obavljenom poslu, donesite kolač u ured, zahvalite na brzom odgovoru, dajte kompliment, donesite odjeću koju je vaše dijete preraslo kolegici u uredu…

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".