Kuhinja Šri Lanke

Mali restoran Curry Bowl u Tkalčićevoj ulici veličanstveno je carstvo mirisa i okusa Otoka začina.
Vidi originalni članak

Curry Bowl restorančić je u Tkalčićevoj ulici iz kojeg se širi veličanstven miris curryja i brojnih drugih začina.

U Zagreb donosi originalnu šrilankansku kuhinju, a otvorila su ga braća Senaratne, uspješni ugostitelji na Šri Lanki koji su između više europskih gradova baš naš izabrali kao mjesto s najviše potencijala.

Nakon više neuspjelih pokušaja održavanja na životu indijskih restorana, veseli nas što u Zagrebu imamo šrilankanski. Neupućenim može se činiti kao slična stvar, no Brian tvrdi da se dvije kuhinje razlikuju.

Što je šrilankanska kuhinja?

Šri Lanka je zemlja začina i začini dominiraju našom kuhinjom. Jela su mnogo začinjenija nego u indijskoj kuhinji. Pod time ne mislim i ljuća jer čilije samo jedan od brojnih začina. Svih je začina mnogo više. Kad jedete svinjetinu, lignje... oni nadvladavaju sve druge okuse. U pilećem je curryju barem 15 začina. Imamo mnogo voća i povrća, primjerice 14 vrsta manga, a ovdje u dućanima postoji samo jedna. Također, a to ljudi ovdje ne znaju, poznati smo po hrani iz mora, posebno po rakovima.

Razlika u odnosu na indijsku kuhinju?

Jedna od najvećih razlika jest što se u Indiji kao temelj za jela koristi mlijeko ili jogurt dok je kod nas osnova kokos odnosno kokosovo mlijeko. Zapravo, cijeli kokos koristimo, od lišća u koje se zamataju neka jela, korijena koji se riba za začine do ljusaka plodova od kojih se rade žlice, zdjelice. 

Kotthu je tipično jelo.

Da. Na Šri Lanki jede se na ulici, a kotthu je nama poput vaših ćevapa. Od ranog jutra peče se roti , neka vrsta “tortilja”. Kasnije ih, zajedno s jajima ili mesom, povrćem, začinima ulični prodavači sjeckaju na grilu i to je kotthu.Čine to u ritmu, što je doživljaj. 

Što piju Šrilančani?

Kao i u mnogim drugim zemljama i mi na Šri Lanki volimo alkohol. Poznat je naš rum od kokosa, arrack.

Kako ste odabrali baš Zagreb?

Brat i ja putovali smo Europom, bili u Münchenu, Budimpešti, Beču... Zaključili smo da je Zagreb u velikom turističkom zamahu, mnogo toga uzbudljivog se događa, od festivala nadalje, a na gastrosceni još ima mjesta. Nije bilo šrilankanskog restorana, a raznovrsna gastronomska ponuda važna je za svaki grad koji želi biti ozbiljna turistička destinacija.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".