Blagdanski stol za Uskrs mnogima je omiljen jer donosi najbolje od proljetne sezone. Osim slanih specijaliteta, uživamo uraznim slasticama, a najpopularnija od njih svakako je pinca. Domaća gastro bloggerica Bojana Matek za Divu je podijelila recept za originalnu pincu.
Recept je vrlo jednostavan, a za drugačije okuse možete dodati grožđice, bademe, čokoladu ili posuti šećerom... što god vam je na volji.
Sastojci za tijesto:
- 550 gr brašna + za posipanje
- 1 kockica svježeg kvasca
- 140 ml mlijeka
- 1 M jaje (sobne temperature)
- 3 žumanjka (M)
- 60 gr maslaca
- 40 ml (maslinovog) ulja
- 1 sitno ribana jabuka
- 100 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- ribana korica 1 naranče i limuna
- 2 žlice ruma
Sastojci za premaz:
- 1 žumanjak
- 1 žlica mlijeka
Priprema:
Zagrijte mlijeko, mora biti toplo, ali ne vruće. U mlijeku rastopite kockicu kvasca i dodajte žlicu šećera. Pustite da se aktivira 10 min.
U veću posudu stavite brašno, prstohvat soli, šećere, korice naranče i limuna. Napravite udubljenje.
U manjoj posudici, otopite maslac i pomiješajte ga sa uljem,dodajte im razmućena jaja, sitno naribanu jabuku i rum.
U udubljenje stavite uzdignuti kvasac s mlijekom te ostale mokre sastojke koje ste pomiješali. Zamijesite tijesto ručno ili mikserom. Mijesite oko 15 min da se dobro razvije gluten.
Stavite tijesto na dobro pobrašnjenu površinu pa još malo mijesite dok ne dobijete glatko, malo ljepljivo tijesto. Oblikujte ga u kuglu i stavite u nauljenu posudu, prekrijte prozirnom folijom pa krpom i pustite na toplom oko 2.5 sata dok se ne utrostruči.
Ponovno premijesite tijesto na pobrašnjenoj površini. Dodajte grožđice ili sl. Podijelite na 2 dijela i oblikujte kugle podvlačeći tijesto prema dolje i vrteći ga dlanovima kako bi kugle bile glatke, bez preklapanja.
Kugle stavite na pekač obložen papirom za pečenje i pustite da se dižu još 30 min. Zarežite škarama na 3 dijela. Premažite razmućenim žumanjkom s mlijekom.
Pećnicu na ventilator ugrijte na 160°C. Pecite 25 min, prekrijte masnim papirom na pola pečenja. Ohladite. U slast!