Kolijevka ljepote koju trebate vidjeti

Nedaleko od glavnog grada Norveške, između planina de syv fjel („Sedam planina“) krije se prekrasno odredište mnogih turista. Koliko je lijep govore njegove slike, a koliko je interesantan otkriti ćemo vam mi.
Vidi originalni članak

Sa nešto više od 500.000 stanovnika, Bergen je drugi grad po veličini nakon Osla. Njegovo povijesno središte – Bryggen, upisano je na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi 1979. godine. Osnovao ga je Olaf III. kao prijestolnicu Norveške, a to je i bio sve do 1299. godine. No što je toliko zanimljivo o ovom gradu? Bergen je kroz svoju povijest od 1070. godine imao trinaest (koja slučajnost) požara, a najveći je bio 1702. godine kada je izgorjelo 90 % grada. Unatoč tome što pokriva područje gdje su obilne padaline svakodnevnica (zabilježeno je 1990. godine tri mjeseca neprekidne kiše), požari u prošlosti bili su učestali. Zbog prekrasnog izgleda i geografskog smještaja 2000.-te je proglašen kao jedan od devet europskih glavnih gradova kulture. Ukoliko odlučite posjetiti ovo malo norveško čudo, sigurni smo da će vas oduševiti niz kućica različitih boja, a cijeli grad uključujući planine, fjordove i more možete vidjeti ako uzmete Fløibanen uspinjaču iz centra grada na vrh planine Fløien (320 metara nadmorske visine). Također svakako posjetite ribarnicu smještenu u srcu Bergena između fjordova i „Sedam planina“. Najstariji dio Bergena jest područje oko zaljeva Vågen, u samom središtu grada, u kojem se nalazi Crkva sv. Marije iz 12. stoljeća i utvrda Bergenhus koja je jedna od najstarijih i najbolje sačuvanih utvrda u Norveškoj. Ako ste u Oslu definitivno zaokružite ovo mjesto na svojoj karti jer se sigurno isplati posjetiti, a samo je sat vremena udaljen avionom od Bergena.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".