Kipovi od svile

FOTO: galleria borghese roma FOTO: galleria borghese roma FOTO: galleria borghese roma FOTO: galleria borghese roma FOTO: galleria borghese roma FOTO: galleria borghese roma FOTO: galleria borghese roma FOTO: galleria borghese roma FOTO: galleria borghese roma
Rimska galerija Borghese mjesto je kao skrojeno po mjeri izložbe “Couture/ Sculpture” koja donosi najboljih 65 haljina iz tri desetljeća rada dizajnera Azzedinea Alaije, klasika koji i danas svoje kolekcije bazira na haljinama.
Vidi originalni članak

Alaia je klasik, nikad ništa što je on napravio nije izišlo iz mode. Upravo zato odlučili smo postaviti suvremenog majstora uz stare majstore, objasnio je Mark Wilson, jedan od kustosa retrospektive velikog francuskog kreatora u Vili Borghese, kompleksu vrtova, vila i muzeja s najvećim talijanskim umjetničkim blagom u središtu Rima.

Izložba “Couture/Sculptures” nevjerojatno uspješno spaja najveća djela povijesti umjetnosti s modom. Najboljih 65 haljina Azzedinea Alaije, nastalih u tri desetljeća njegova rada, postavljeno je među remek-djela svjetske umjetnosti poput samostojećih skulptura od baršuna, svile, egzotične kože, čipke... Izvrsnošću se gotovo mogu nositi s radovima Berninija, Rafaela, Tiziana, Caravaggia... Tko je došao aplaudirati samozatajnom umjetniku? Svi modni znalci koji su se sredinom svibnja, dok je trajao talijanski tjedan visoke mode, zatekli u Rimu. Naime, Alaia je dizajner modno upućenih, pravih ljubitelja, a ne onih koji kupuju prepoznatljive brandove kao statusne simbole. Alaia je jedan od rijetkih dizajnera koji i danas svoje kolekcije baziraju na haljinama, nipošto, primjerice, na torbama koje je lakše prodavati uz veliki profit. 

Rođen je u Tunisu 1940., no još se kao tinejdžer uspio probiti do pariškog modnog svijeta te počeo raditi u ateljeima velikih dizajnera. Svoj vlastiti atelje otvorio je 1970., a do osamdesetih prilično je uvjerljivo zavladao modnom scenom. Početkom devedesetih nakratko se povukao da bi se vratio uz veliku podršku svojih “cura”, žena koje su jednakim žarom obožavale njega kao i njegove pripijene modele, “haljine istine” koje ništa ne skrivaju. Među njima su bile Naomi Campbell, Stephanie Seymour, Madonna, čak i Tina Turner, ali i važna figura pariške modne scene – Carine Roitfeld. Danas je među njegovim gorljivim obožavateljicama i prva dama SAD-a Michelle Obama. Jedna je od velikih Azzedineovih sljedbenica i pjevačica Grace Jones, čija skulpturalna svilena haljina boje ciklame s pokrivalom za glavu iz Jamesa Bonda “Pogled na ubojstvo” (1985.), postavljena u lobiju Galerije Borghese, otvara izložbu. Model od bogatog baršuna boje crnog vina postavljen je kao kontrapunkt Caravaggiovom remek-djelu Madona s djetetom i svetom Anom, uz Berninijeve skulpture Apolona i Dafne haljina je bogate teksture od palminih niti, ovdje je i pozlaćena haljina originalno napravljena za Tinu Turner... 

Anna Coliva, ravnateljica Galerije Borghese, rekla je kako ne smatra izložbu samo modnom te ju je željela nazvati Soft Sculptures (Meki kipovi) da bi naglasila kako Ala a doista razmišlja kao umjetnik, a ne dizajner kojem je cilj prodaja. Kreator koji nikad nije volio biti pod svjetlima reflektora tiho je prišapnuo da je kao dječak krivotvorio datum rođenja da bi se mogao upisati na Ecole des Beaux-Arts i u rodnom Tunisu tako je kao 16-godišnjak kratko studirao upravo kiparstvo. Dan iza revije modne kuće Valentino, u vilu Borghese, na izložbu koja ostaje otvorena do kraja listopada, požurile su sestre Carla i Franca Sozzani iz talijanskog Voguea. Carla u svojem concept storeu Corso Como 10 uvijek izlaže (i prodaje) Ala ju na najprominentnijem mjestu. Retrospektivu velikog majstora došli su vidjeti i Alber Elbaz iz Lanvina, “ludi londonski šeširdžija” Stephen Jones, Robert Rabensteiner, modni urednik L’Uomo Voguea i jedan od najbolje odjevenih muškaraca na svijetu, ruku pod ruku s Danielom Agnelli, modnom urednicom londonskog Telegrapha. Među uzvanicima bile su i mnoge talijanske glumice, zaljubljenice u modu, poput Vittorije Puccini i Nicolette Romanoff, a majstoru su se poklonili i kreativni direktori modne kuće Valentino, Maria Grazia Chiuri i Pier Paolo Piccioli.

Nikome nije smetalo što je kreator relativno nedavno imao retrospektivu u Parizu jer – ništa se ne može mjeriti s posebnim ozračjem Galerije Borghese!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".