Stigla nam je sezona trešanja, a već ih je sad moguće pronaći u dućanima i tržnicama. Volimo ih svježe, ali i u desertima jer uvijek daju dozu sočnosti. Bojana Matek na svojem nas Instagram profilu uvijek oduševi ukusnim receptima, a ovog nam je puta za oko zapeo recept za ukusnu francusku deliciju s trešnjama.
Ovo je jedna od najjednostavnijih ljetnih slastica, jer u nekoliko minuta od sastojaka koje uvijek imate kod kuće, smućkate ovu finu, francusku deliciju. Voće birate sami, ali u originalu idu trešnje, a upravo im je sezona u punom jeku. Tada se zove Clafoutis. Ukoliko stavljate drugo voće, desert zovu Flognarde.
Umjesto trešanja, super će se uklopiti i neko drugo voće, primjerice borovnice ili jagode, a Bojanin recept prenosimo u nastavku.
Sastojci:
- 500 g trešanja
- 3 jaja
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- 160 ml mlijeka
- 200 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica paste od vanilije (ili arome)
- Maslac za kalup
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 180°C.
Miksajte jaja te postupno dodavajte šećer dok se smjesa ne udvostruči.
Dodajte prosijano brašno neprekidano miksajući dok ne razgradite sve eventualne grudice.
Dodajte mlijeko, slatko vrhnje te vaniliju. Sve povežite pa pustite smjesu da odstoji nekoliko minuta.
Keramički kalup namastite maslacem.
Trešnje očistite od koštica i prepolovite. Poslažite ih u kalup pa prelijte smjesom. Smjesa je prilično tekuća, ali to treba tako biti.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 35 do 40 minuta. Clafoutis će se dosta napuhnuti, ali će se po vađenju iz pećnice ponovno spustiti.
Ohladite 15 do 20 minuta pa pospite šećerom u prahu. Uživajte!
Clafoutis se također može jesti i hladan, savršeno prija u tople ljetne dane, dobro ohlađen u hladnjaku.
Ovaj jednostavan desert od nekoliko sastojaka, nalik je pečenoj kremi ili pudingu, a pomalo podsjeća i na debelu voćnu palačinku. U svakom slučaju, vrlo brzo i bez puno muke možete uživati u vrlo ukusnom slatkom jelu. Možete ga poslužiti uz sladoled ili šlag.