Bojana Matek (@bokylicious) na svojem nas Instagram profilu uvijek oduševi ukusnim receptima, a ovog nam je puta za oko zapeo recept za ukusnu deliciju s jagodama. Sezona jagoda je u punom jeku, a ova jednostavna i sočna, brza galetta je uvijek dobra ideja.
Ovo je jedna od najjednostavnijih ljetnih slastica, jer u nekoliko minuta od sastojaka koje uvijek imate kod kuće, smućkate ovu finu deliciju. Voće birate sami, ali u originalu idu jagode, a upravo im je sezona u punom jeku.
Sastojci (šalica 380 - 400 ml) za tijesto:
- 1 i 1/4 šalice brašna
- 125 g hladnog maslaca
- 3 žlice šećera
- prstohvat soli
- 60 - 70 ml hladne vode
Sastojci (šalica 380 - 400 ml) za punjenje:
- 500 gr jagoda
- 1 žlica gustina
- 1 vanilin šećer
- 1/3 šalice šećera
- 2 žličice aceto balsamica (opcionalno)
- 1 jaje
- 1 žlica kristal šećera za posipanje
Priprema:
U posudu stavite brašno, šećer, sol i dodajte jako hladan maslac narezan na kockice. Umiješajte maslac prstima dok se ne stvore mrvice. Dodavajte pomalo vodu i umijesite tijesto.
Ovisno o veličini šalice koju koristite, možda će trebati dodati još malo više vode od gore navedenog. Oblikujte kuglu, spljoštite ju u disk i umotajte u plastičnu foliju. Pustite tijesto da odmori u frižideru od 30 minuta do sat vremena.
U međuvremenu nasjeckajte jagode na ploškice ili četvrtine. Pomiješajte ih sa šećerom, vanilin šećerom i gustinom te aceto balsamicom ako ga koristite. On će posebno naglasiti aromu jagoda. Ostavite ih u hladnjaku da se mariniraju i puste sok (njega nemojte stavljati na tijesto) .
Tijesto tanko razvaljajte u krug, Posložite na njega marinirane jagode ostavljajući rub od 3-4 cm koji ćete preklopiti preko jagoda.
Razmutite jaje, premažite tijesto, pospite kristal šećerom i pecite oko 20-25 min u pećnici zagrijanoj na 180°C.
Poslužite toplo s kuglicom sladoleda, frozen jogurta ili hladno sa šećerom u prahu.