Kako se zaštititi od opasnih pesticida u hrani?

FOTO: Luka Ašanin FOTO: Luka Ašanin FOTO: Luka Ašanin
U ubrzanoj svakodnevici, dok se sve više oslanjamo na lako dostupne prehrambene proizvode, postajemo svjesniji razine zagađenosti hrane koju svakodnevno konzumiramo.
Vidi originalni članak

Posljednjih godina često smo svjedoci vijesti o povlačenju prehrambenih proizvoda zbog opasnih pesticida, što dodatno ukazuje na ozbiljnost problema. Voće i povrće, iako “simbol” zdrave i uravnotežene prehrane koju se preporučuje konzumirati svakodnevno, često su izloženi desetcima tretmana pesticidima tijekom uzgoja.

Svrha pesticida je zaštita usjeva od štetnika i povećanje prinosa, no činjenica da oni završavaju na tanjurima potrošača donosi ozbiljne zdravstvene rizike. Pesticidi ne samo da štete okolišu, već mogu imati i dugoročne negativne posljedice na ljudsko zdravlje. Posebno zabrinjavajuće je što su mnogi pesticidi klasificirani kao kancerogeni, a njihov stalni unos, čak i u malim količinama, može oslabiti imunološki sustav, uzrokovati kronične bolesti, ali i ostaviti trajne posljedice na zdravlje, a posebno su osjetljiva djeca, kod kojih pesticidi mogu negativno utjecati na razvoj, izazvati alergije, astmu te smanjiti reflekse i motoričke sposobnosti.

Zašto je pranje voća i povrća važno?

Koliko puta ste kupili svježe voće i povrće u dućanu i na tržnici te bez previše razmišljanja uzeli bobu grožđa ili jabuku a da ste prethodno oprali tu voćku? Iako se na prvu može činiti kao “bezbolna” situacija, no posljedice mogu biti trajne, naročito ako često ponavljamo konzumaciju takvog neopranog voća ili povrća, a ponekad nije dovoljno samo pranje vodom. Naime, povr- šina plodova često je prekrivena ostacima pesticida, bakterijama i drugim zagađivačima koji nisu vidljivi golim okom. Iako je ispiranje vodom prvi korak u uklanjanju tih štetnih tvari, taj postupak često nije dovoljno učinkovit.

Također, mnogi pesticidi otporni su na vodu i ostaju na površini voća i povrća čak i nakon temeljitog pranja. Također, vosak koji se nanosi na neke plodove za produženje trajnosti dodatno otežava uklanjanje štetnih tvari.

Kako se zaštititi?

Pravilno pranje voća i povrća jedan je od prvih koraka u smanjenju unosa pesticida. Iako voda može ukloniti dio površinskih ostataka, mnoge štetne tvari ostaju duboko u kori ili na površini koju ne možemo očistiti običnim pranjem. Stoga se sve češće traže učinkovitiji načini za detoksikaciju namirnica.

Što je Zeolit i zašto je ključan u detoksikaciji?

Zeolit je 100 % prirodni mineral vulkanskog podrijetla, poznat po svojoj nevjerojatnoj sposobnosti detoksikacije. Njegova jedinstvena struktura, nalik “kavezu”, omogućuje mu da veže toksine, pesticide, teške metale i druge štetne tvari, uklanjajući ih s namirnica prije konzumacije. ZEOTEX već godinama diže svijest o štetnosti pesticida u namirnicama. Njihova misija je zdrav način života u punom smislu tih riječi i zaštita od toksina kojih često nažalost nismo svjesni, a rijetko smo upozoreni.

Kako koristiti Zeotex?

Zeotex je moćan saveznik u borbi protiv toksina. Njegova učinkovitost leži u sposobnosti uklanjanja teških metala iz hrane u kratkom vremenu, čime značajno smanjuje rizik od zdravstvenih problema. Jednostavno dodajte mjericu proizvoda Zeotex u vodu za pranje voća i povrća, ostavite da namirnice odstoje 20 minuta, a zatim ih isperite. Ovaj postupak dokazano uklanja pesticide i toksine te u plastičnoj posudi osigurava da hrana bude sigurnija za konzumaciju.

ZEOTEX proizvodi i sve informacije dostupni su na zeotex.hr, na policama dm-a i ljekarna diljem Hrvatske.

Sadržaj nastao u suradnji sa ZEOTEX-om.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".