Kako izgleda jedan dan vojnikinja u Kravat pukovniji? Anita i Dorotea prve su članice u povijesti Kravat pukovnije

Svake se godine 18. listopada obilježava Dan kravate, a tim smo se povodom prisjetili priče s Anitom i Doroteom, prvim punopravnim članicama, vojnikinjama i konjanicama Kravat pukovnije
Vidi originalni članak

Kravat pukovnija, počasna je satnija koju od 10. srpnja 2010. godine suorganiziraju ustanove Academia Cravatica i Turistička zajednica grada Zagreba. Izvodi program smjene straže i ophoda u užem središtu grada Zagreba. Satnija nosi odore kakve su hrvatski vojnici nosili tijekom Tridesetogodišnjeg rata.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Porazgovarali smo s Anitom Vencl i Doroteom Vukalović o tome kako je biti punopravna članica, vojnikinja i konjanica Kravat pukovnije.  

- Inače, ima još jedna cura. Trenutno je u rezervi zbog posla. Evo Neda, da ju spomenemo. Osjećaj je super! Sve ravnopravno radimo. Kako kaže zapovjednik u vojsci smo svi isti. Tako i je, i super je osjećaj - ispričala nam je Anita.

Turisti ih naravno obožavaju, a kako i ne kad izgledaju tako cool u uniformama, posebno dok jašu na konjima kroz Zagreb. 

- Turistima je to zaista privlačno. Možemo čuti poslije pozitivne dojmove i neki su nas poslije i potražili preko društvenih mreža. Mislim da je to izrazito bitno za grad Zagreb. Grad Zagreb je predivan grad, lijep je, ali kao i u svemu u životu, ljepota nije dovoljna. Iza toga mora stajati jedna priča. Mi se trudimo ispričati našu povijest i kulturu i prikazati je, a ljudima to ostaje u pamćenju. To smo primijetili - kaže nam Dorotea. 

Kako cure obavljaju stvarno ozbiljan posao, a kad kažemo "ozbiljan" mislimo na to da zaista moraju biti posve skoncentrirane, zanimalo nas je jesu li se ikada nasmijale u trenutku kad ne bi smjele... Kako to obično biva!

- Ne, jednostavno kad staneš na stražu kao da se mozak prebaci na taj jedan drugi režim i ozbiljan si. Ako netko i kaže neku smiješnu foru, proba te nasmijati, nasmiješ se, ali u sebi!

*Članak je izvorno objavljen u listopadu 2018.

 

Neobična torbica na listi želja mnogih: Anita Dujić zna što je među poželjnijim modelima već sezonama

Proizvod od tridesetak kuna kojeg vjerojatno imate doma, a učinit će čuda za kosu, kožu i nokte

Modno osviješteni Tatjana i Vlaho: 'Odabrali smo praktični bajkerski look jer smo došli na motoru u grad '

Najpopularnije šiške u 2021. godini sada dolaze u još boljoj verziji kod koje volumen dolazi u prvi plan

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".