Kad kruh voli Katu

Naći bezglutenski kruh donedavno je bilo teško kao i ispeći ga. Riješila je to Katarina Komarica.
Vidi originalni članak

Pronaći kruh bez glutena donedavno je bila gotovo nemoguća misija koja se svodila na uvozni industrijski kruh.

Sad ga peče Katarina Komarica, na veselje svih kojima gluten, protein koji sadrži većina žitarica, škodi zdravlju i svi koji žele organizam od njega odmoriti.

Zašto je teško ispeći kruh bez glutena?

Kad nema glutena, koji je zapravo ljepilo, sastojci se ne spajaju i omjeri postaju vrlo bitni. Heljdino je brašno tako “lakše”, bučino je teško, potone. Presudni su doista grami. Rižino i kukuruzno brašno je osnova. Trebalo je dugo da pronađem pravi recept.

Gdje nabavljate sastojke?

U Italiji, Njemačkoj... Certificirano brašno i sjemenke vrlo su skupi, a kod nas nema proizvođača s deklaracijom da je bez glutena. U maloprodaji moji kruhovi zato stoje između 29 i 38 kn.

Kolika je trajnost?

Kao i svaki drugi kruh, i ovaj je najbolji prvi dan, no kako je bez aditiva, dulje traje ako je zamotan u krpu i spakiran u drvenoj posudi za kruh, jer drvo diše – to su cake koji mi s celijakijom znamo. U hladnjaku traje do 15 dana, u zamrzivaču do šest mjeseci, a u mikrovalnoj ili tosteru se odmah “vrati”, kao da je svjež.

Gdje naći Katin kruh?

U Košari i kašeti, Greencajgu, Juice Boxu, na fino.hr.  Dežman bar i Apetit City rade sendviče i bruskete s bezglutenskim kruhom.

Je li hrana bez glutena trend? 

Kultura prehrane se razvija i rekla bih da bezglutenska prehrana  jest trend, ali trend koji se pretvara u realnost. Nekad je pšenica sadržavala 3 posto glutena, današnje hibridne vrste imaju i do 40 posto. Švicarska i Italija danas imaju najviše celijakičara po broju stanovnika.

Uskoro širite ponudu?

Krećemo s muffinima od čokolade i vanilije. To je korak prema mojem snu da za doručak mogu pojesti svježe pečeno pecivo, kifl u, kroasan, a novost su i hambi peciva. Koristit će ih u Yellow Submarineu u Frankopanskoj. Nakon toliko godina zagristi hamburger – bio je to divan osjećaj.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".