Južna Afrika

FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver FOTO: Getty/Guliver FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver FOTO: getty/guliver
Ova zemlja je tako uzbudljiva i raznolika da je šteta usidriti se u resortu i skoknuti tek na koji safari.
Vidi originalni članak

Zemlja duge

Južnoafričku Republiku često nazivaju Zemljom Duge kako bi opisali njenu multikulturalnu raznolikost koja cvjeta od napuštanja aparthejda. Za ilustraciju, postoji čak 11 službenih jezika. Njezina je ekonomija druga najjača u Africi, no i dalje četvrtina njenih stanovnika živi u siromaštvu. Morate biti spremni da ćete se susresti i s tužnim prizorima, no to ne bi trebalo nikoga spriječiti da dođe u ovu prekrasnu zemlju. Napokon, kao turist ćete nahraniti koja usta... Ono što je na drugoj strani vage je nevjerojatno.

Kolijevka čovječanstva

Jeste li znali da je ovo kolijevka čovječanstva? Ovdje su pronađeni najstariji ljudski fosili, stari tri milijuna godina te su pećine u Guatengu pod zaštitom su UNESCO-a. No ovdje možemo pratiti i naš razvoj jer pronađeni su ostaci gotovo svih humanoida, od australopiteka, Homo erectusa, Homo ergastera, Homo rhodesiensisa i nas, Homo sapiensa.

Sva čuda prirode

Nećemo o žirafama i leopardima, to je očekivano, mada ništa manje lijepo. Posebno ako živite u šatorima ili kolibama s pet zvjezdica. No, ova zemlja ima i 2500 kilometara plaža gdje možete promatrati kitove i morske pse (i kupati se, ali samo tamo gdje vam kažu da je sigurno). No toliko je prirodnih ljepota – planina, rijeka, slapova, prašuma, pustinja... Tu je i Rt dobre nade, najjužnija točka kontinenta, tako da boravak treba trajati barem dva tjedna, a ni tada nećete sve istražiti. Treba vidjeti i gradove gdje bijelo stanovništvo živi baš poput Europljana, no šarm imaju ipak zahvaliti onom crnom stanovništvu.

Vinska regija

Kuhinja ove zemlje zasniva se uglavnom na mesu s roštilja (izvrsno ćemo se snaći, a južnoafrička vina u svijetu su sve cjenjenija. Uglavnom nastaju u provinciji Western Cape koja ima klimu poput mediteranske. Najviše se sade chenin blanc, cabernet sauvignon, syrah.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".