Joško Eterović - "Ekscelentnost materije" u Galeriji Kranjčar

U zagrebačkoj Galeriji Kranjčar predstavljena su djela Joška Eterovića nastala tijekom posljednje tri godine...
Vidi originalni članak

Svijet umjetničke apstrakcije umjetnički je svijet Joška Eterovića. Njegovo odlično snalaženje u materiji – platnu, drvu i pleksiglasu, podcrtano srazom bijele i crne boje potvrđuje ono što o umjetniku odavno znamo, osobito njegovu jednostavnost, uvjerljivost i perfektnost. „Sastavni dio ove izložbe zaigravanje je površine jakim namazima ili raznim materijalima. Na taj način osvijetljenjem postaje vidljiv međuprostor koji nas odvodi dalje od realnog“ objasnio je sam umjetnik svoje najrecentnije preokupacije.

Uz pomoć jednostavnih instrumenata – ravnala i šestara, Eterović je precizno komponirao svoje slike i ostao vjeran sebi, osobito svojoj geometrijskoj strogosti, apstrakciji i redukcionizmu. I uspio naglasiti i potaknuti na još jedan mogući pogled na materiju. "Mogu reći da ima nešto racionalno, čisto i reducirano, tipično brački u tom njegovom opusu" ocjenio je izložbu svog prijatelja liječnik, političar i pjesnik Drago Štambuk.

“Dvije su to krajnosti njegova umijeća u kojima se ogleda sva širina njegovih likovnih kvaliteta. Ono za čim Eterović u svojim eksperimentima traga jest prije svega modernitet,” ističe Dominique Narran, kustos izložbe i Eterovićev dugogodišnji prijatelj i pratitelj njegovog stvaranja još pariških dana, koji je u predgovoru kataloga napisao i ovo: „Dakako, većina ovih djela jest lijepa, ali riječ je o 'bizarnoj ljepoti', da citiramo Baudelairea. Još i danas, kao što je u prošlosti bio slučaj s njegovim velikim ciklusom Kamenolom, možemo uživati u umjetnikovoj sposobnosti da nam pred oči iznese vizualno iznimno snažna platna, ali i da ostvari pročišćene, suptilne, pa čak i minimalističke slike i bareljefe.

Joško Eterović živi na tri adrese - u Rijeci, Zagrebu i Parizu, i u sva tri atelijea stvara predano i plodno. I tako već više od četiri i pol desetljeća, od prve izložbe 1970. u pariškoj Galerie de Beaune, pa sve do ove koja krasi nisku izložaba Galerije Kranjčar u kojoj će se sredinom svibnja pod nazivom „Mentalni sklop“ i ove godine nanizati brojni radovi vrsnih umjetnika.

Izložba "Ekscelentnost materije" ostat će otvorena do 10. svibnja.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".