Recepte Anamarije Habuš s bloga Mrvice sa stola i njezinog Instagram profila uvijek rado isprobamo jer su jednostavni, gotovi za čas i, najvažnije od svega, jako ukusni. Za njezine se kolače uvijek traži komad više, a posebno uživamo u njezinih božićnim receptima.
Jedan od njih je i onaj za čokoladnu salamu, popularan božićni kolač koji svoje mjesto nađe na mnogim blagdanskim stolovima.
Zvijezde ovog kolača su čokolada, keksi te suhe smokve, a recept ponađite u nastavku.
Sastojci
- 200 g tamne čokolade
- 100 g maslaca
- 70 g šećera u prahu
- 100 g sitno sjeckanih suhih smokava
- 2 žlice džema od smokava i naranče
- 100 g suhog keksa
- 2 žlice ruma
- Čokoladu i maslac otopite na pari, dodajte šećer u prahu i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Sitno nasjeckane smokve i izlomljene kekse stavite u zdjelu, dodajte im rastopljenu čokoladu, maslac, rum, džem od smokava i naranče te promiješajte da se sastojci sjedine.
- Smjesu ostavite da se ohladi te ju potom istresite na prozirnu foliju.
- Rukama formirajte oblik salame i zamotajte čvrsto u foliju. Salamu stavite u hladnjak preko noći.
- Ohlađenu salamu ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta, uvaljajte u šećer u prahu i narežite na debljinu 1 cm