Odmaramo od šopinga, no i dalje volimo vidjeti što su nam brendovi pripremili, a posebno nas je iznenadila Zara Home. Na njezinnim smo smo stranicama pronašli nekoliko odličnih recepata koji će poslužiti kao odlična priprema za Uskrs. Ako još nemate ideje kakve biste slastice mogli pripremiti, donosimo odličnu ideju iz Zara Home sekcije 'Recepti', a riječ je o meringue gnijezdu s kremom od kokosa.
Za gnijezda
- 6 bjelanjaka (jaja veličine L)
- 320 g bijelog šećera
- 1 žlica kukuruznog škroba
Za kremu od kokosa
- 250 ml slatkog vrhnja ili punomasnog mlijeka
- 6 žumanjaka
- 125 g šećera
- 3 žlice svježeg ribanog kokosa (može i suhi)
- 1 otopljeni list želatine
Za ukrašavanje
- mala čokoladna jaja
- jestivo cvijeće
- 6 žlica ribanog kokosa (može i suhi)
Priprema:
- Bjelanjke tucite na srednjoj ili visokoj brzini dok se ne počnu pjeniti
- Malo pomalo dodajite mješavinu šećera i kukuruznog škroba te nastavite tući smjesu na visokoj brzini dok ne postane bijela i čvrsta
- Kada stavite sav šećer, nastavite tući još 8 minuta dok se smjesa ne zasjaji
- Zagrijte pećnicu na 100 ºC
- Žlicom stavljajte odvojene porcije na lim za pečenje u koji ste prethodno stavili masni papir. Žličicom ih oblikujte u obliku gnijezda
- Pecite 2 sata ili dok se meringue potpuno ne osuši
- Ugasite pećnicu i ostavite je malo otvorenom dok su gnijezda još unutra
- Ugrijte mlijeko ili slatko vrhnje, no pripazite da ne zavrije. Skinite ga s vatre i dodajte 3 žlice ribanog kokosa
- Tucite žumanjke sa šećerom dok ne postanu pjenasti. Dodajte pola količine mlijeka i promiješajte
- U drugu posudu stavite mješavinu, dodajte ostatak mlijeka i kuhajte na srednjoj/visokoj vatri uz stalno miješanje dok se mješavina ne zgusne.
- Smjesa nikad ne smije provrijeti ili se kuhati na previsokoj temperaturi jer će žumanjci koagulirati
- Skinite smjesu s vatre. Ako je i dalje tekuća, dodajte list želatine koji ste prethodno rastopili u vodi
- Ostavite smjesu da se potpuno ohladi. Ispunite gnijezda, pospite ribanim kokosom i na vrh stavite čokoladna jaja