Jeste li probali malo drugačije ljetovanje koje privlači sve više Hrvata

FOTO: Shutterstock FOTO: Shutterstock FOTO: Dino Stanin/Pixsell FOTO: Shutterstock FOTO: Marin Tironi/Pixsell FOTO: Shutterstock
Idealna kombinacija slobode, fleksibilnosti i avanture razlog su zašto je u kamperu svaka destinacija savršeno ljetno odredište za obitelji s djecom.
Vidi originalni članak

Sa sve toplijim danima misli nas kontinentalaca se lagano okreću prema obali i ljetovanju. Ljetni mjeseci samo što nisu tu, stari godišnji se mora potrošiti, a tu je i novi, pa mnogi kreću u potragu za idealnim odmorom za cijelu obitelj. Iako je za većinu tradicija polagano počet tražiti apartmane i hotele, možda je vrijeme razmotriti i alternativu koja nudi jedinstvenu avanturu i nezaboravna iskustva - ljetovanje u kamperu.

Kamper nudi niz prednosti koje teško možete pronaći u apartmanima, hotelu ili resortu. To je idealan spoj road tripa i ljetnog obiteljskog odmora, izvrsna prilika da se provede kvalitetno vrijeme na otvorenom, u dodiru s prirodom i daleko od gradske vreve. Ljetovanje u kamperu postaje sve popularniji izbor za odmor koji za sve koji žele kombinirati slobodu putovanja, bliskost s prirodom i ugodnu atmosferu obiteljskog zajedništva.

No, zašto se sve više obitelji odlučuje upravo za ovakav način putovanja?

  • Sloboda i fleksibilnost: Kamper vam nudi slobodu da istražite i uživate u prirodu i ostale znamenitosti na svoj način. Upravo ta sloboda kretanja je jedna od najvećih prednosti kampera. Možete istraživati različite destinacije, pratiti vremenske prilike i prilagođavati svoj put prema svojim željama i potrebama.Ne morate se držati rasporeda hotela ili resorta, ne postoji određeno vrijeme za ručak ili večeru i možete spontano odlučiti što ćete raditi ili kada. I što je najbolje, svaki dan možete istražiti drugo mjesto.

  • Učenje za cijelu obitelj: Putovanje kamperom je odličan način da djeca nauče o prirodi, povijesti, samostalnosti, odgovornosti. Također mogu naučiti nove vještine, poput paljenja vatre i kuhanja na otvorenom. Ali i odrasli mogu puno više toga napraviti, pogotovo ako izađu iz zone komfora i uobičajenosti, jer apartmani na moru nisu ništa drugačiji od stanova u kojima živimo, dok je kamper prilika da stvari počnemo gledati drugačije, osvijestiti se koliko nam primjerice malo vode treba za pranje ako smo dalje od uređenog kampa ili shvatiti koliko ima zanimljivih lokacija uz staru cestu kada ne žurimo na check in autocestom u hotel.

  • Društvene interakcije: Jednom kada se smjestite u kampu ili gdje god želite, djeca će lako upoznati drugu djecu i steći prijatelje, što je prilika da nauče surađivati i dijeliti s drugom djecom te graditi socijalne vještine, pogotovo ako su jedinci i još nisu krenuli u školu. A tu je i prilika za upoznavanje ljudi iz drugih zemalja koji već dugi niz godina žive “kamperskim” životom te prilika za razmjenu iskustava i zajedničke večere na otvorenom.

  • Zdrave navike: Boravak na otvorenom i aktivni stil života koji nudi ljetovanje u kamperu idealni su za zdravlje djece. Budući da često boravite na kampovima ili u prirodi, imate priliku uživati u prekrasnim krajolicima, planinama, jezerima i plažama, a samim time i biti na svježem zraku što je ključno za naše mentalno zdravlje.

  • Nezaboravna iskustva: Kamper nudi jedinstvena i nezaboravna iskustva koja će djeca, ali i odrasli pamtiti cijeli život. Zamislite samo putovanje od plaže do plaže, sa svim svojim stvarima, bezbrižni i opušteni. Putovanje u kamperu donosi i dozu avanture i neočekivanih iskustava. Svaki dan je drugačiji, s novim lokacijama, susretima s drugim ljudima koji imaju slične navike i interese te spontanim avanturama. Takva iskustva često postaju najdraža sjećanja.

No, prednosti kampera nisu samo obiteljski odmor i kupanje na drugoj plaži svaki dan. Za odrasle je to idealan način da se opuste od stresa svakodnevice i uživaju u miru i tišini prirode. Naravno, to zahtijeva i malo planiranja unaprijed te organizacije. Potrebno je spakirati sve potrebne stvari koje će nam trebati na putu, od dovoljno robe za sve vremenske prilike do hrane i kuhinjskog pribora. Također je važno odabrati i kamp koji je pogodan za kamper i koji nudi potrebne sadržaje i aktivnosti.

Trud se, dakako, isplati jer se na kraju radi o nezaboravnom iskustvu koje će se cijela obitelj rado sjećati još dugo.

Najbolje lokacije za odmor u kamperu

Praktički svugdje na Jadranu ćete uživati u prekrasnoj obali i raznolikim prirodnim ljepotama, ali ovo su neke od najboljih lokacija za putovanje kamperom po našoj obali:

Istra

Rovinj: Ovaj šarmantni grad nudi prekrasne plaže, povijesnu arhitekturu i brojne aktivnosti. Kamp Polari i Kamp Valalta su popularni izbori za kampere.

Poreč: Poznat po Eufrazijevoj bazilici, Poreč nudi kombinaciju kulturnih znamenitosti i prirodnih ljepota. Kamp Lanterna je jedan od najvećih i najbolje opremljenih kampova u Istri.

Kvarner

Opatija: Poznata kao biser Jadrana, Opatija nudi luksuzne vile, prekrasne parkove i ugodnu šetnicu uz more. Kamp Opatija pruža odlične uvjete za kampere.

Krk: Otok Krk je lako dostupan mostom i nudi raznolike plaže, povijesne gradove i prirodne ljepote. Kamp Krk i Kamp Glavotok su popularni među kamperima.

Dalmacija

Zadar: Grad bogat povijesti i kulturnim znamenitostima, poput Morskih orgulja i instalacije Pozdrav Suncu. Kamp Borik i Kamp Zaton su odlični izbori za smještaj.

Šibenik: Poznat po katedrali sv. Jakova koja je pod zaštitom UNESCO-a. Kamp Solaris nudi odlične sadržaje za djecu i blizinu atrakcijama.

Split: Drugi po veličini grad u Hrvatskoj, poznat po Dioklecijanovoj palači. Kamp Stobreč Split nalazi se blizu centra grada i nudi odlične uvjete za RV vozila.

Dubrovnik: Jedan od najpoznatijih hrvatskih gradova, poznat po svojim starim gradskim zidinama i povijesnim znamenitostima. Kamp Solitudo je odlična baza za istraživanje Dubrovnika.

Pelješac: Poluotok poznat po vinogradima, maslinicima i prekrasnim plažama. Kamp Nevio i Kamp Prapratno su popularni među ljubiteljima prirode.

Više o najboljim lokacijama za kampere saznajte na Njuškalu.

Kupovina kampera

Kupovina kampera nosi niz općenitih prednosti koje mogu obogatiti vaš život na različite načine. Osim što imate svoj dom na 4 kotača, imate i slobodu istraživanja različitih destinacija bez potrebe za traženjem smještaja ili pakiranja i raspakiranja prtljage. Iako takva kupovina može u početku biti skupa investicija, dugoročno gledano može rezultirati uštedom novca. Nema potrebe za plaćanjem smještaja koji je iz godine u godinu sve skuplji, a možete i sami pripremati obroke, što smanjuje ukupne troškove putovanja. Moderni kamperi opremljeni su u većini slučajeva svim potrebnim sadržajima za udoban boravak, uključujući kuhinju, kupaonicu i spavaći prostor.

Da rezimiramo, ako ste spremni za avanturu i želite ljeto provesti na nezaboravan i drugačiji način, kamper je savršena opcija za vas i vašu obitelj. Ljetovanje u kamperu s razlogom postaje sve popularnije među obiteljima koje traže slobodu, fleksibilnost i avanturu.

Najbolje regije za kampere su:

Istra je poznata po svojim šarmantnim gradovima poput Rovinja i Poreča, Istra nudi prekrasne plaže, povijesne znamenitosti i brojne aktivnosti na otvorenom. Ova regija obiluje prekrasnim plažama, maslinicima i vinogradima. Brijunski nacionalni park i Park prirode Učka nude jedinstvene prirodne ljepote koje vrijedi istražiti te je poznata po svojoj izvrsnoj hrani i vinu. Tartufi, maslinovo ulje i lokalna vina samo su neki od specijaliteta koje treba isprobati. Kamper vam omogućuje da posjetite raznovrsne lokacije, od obalnih gradova do unutrašnjosti Istre, u svom ritmu i bez žurbe, a mnoge znamenitosti Istre su lako dostupne cestama, što čini putovanje kamperom vrlo praktičnim.

Kvarner obuhvaća biser Jadrana, Opatiju, i otok Krk, poznata po luksuznim vilama, ugodnim šetnicama uz more i raznolikim plažama. Kvarnerski zaljev je poznat po svojoj bioraznolikosti, uključujući delfine i bogat morski život. Kamperom možete lako putovati između obalnih gradova, otoka i unutrašnjosti, prilagođavajući plan puta prema svojim interesima, dok su mnoge glavne atrakcije Kvarnera blizu jedna drugoj, što čini putovanje kamperom jednostavnim i učinkovitijim.

Dalmacija je dom nekim od najpoznatijih povijesnih gradova u Hrvatskoj, uključujući Zadar, Šibenik, Split i Dubrovnik. Svaki od njih nudi jedinstvene kulturne i povijesne znamenitosti. Nacionalni parkovi Krka i Paklenica, kao i brojni parkovi prirode, pružaju izuzetne mogućnosti za planinarenje, plivanje i istraživanje prirode. Kamper vam omogućuje da istražite sve te destinacije, od urbanih centara do skrivenih uvala i plaža, bez potrebe za rezervacijama smještaja. Imate sve što vam treba sa sobom, što olakšava putovanje s djecom i omogućuje duže boravke na različitim mjestima.

Za one koji žele iskusiti nešto drugačije, putovanje kamperom po jadranskoj obali nudi nezaboravna iskustva i priliku za stvaranje dragocjenih uspomena s obitelji. Samo trebate malo planiranja, njuškanja po Njuškalu i ovog ljeta ste spremni za jedno neponovljivo iskustvo.

Sadržaj nastao u suradnji s Njuškalom.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".