Sezona borovnica je pri kraju, no još stignete zasladiti se omiljenim voćem, a ako ih želite isprobati u kolačima, donosimo savršen recept koji je s nama podijelila Bojana Matek s Instagram-profila @boky26. Već smo nekoliko puta uživali u Bojaninim receptima, a osim što su preukusni, uvijek nas iznenadi kako su jednostavni i gotovi za čas. Takva je i ova galetta s borovnicama, a Bojanin recept prenosimo u nastavku.
Sastojci za tijesto:
- 1 i 1/4 šalice brašna (šalica od 380 ml)
- 125 gr hladnog maslaca
- 3 žlice šećera
- prstohvat soli
- 60 - 70 ml hladne vode
- 500 g borovnica
- 3 žlice gustina
- 1 vanilin šećer
- 4 žlice šećera
- 1 žlica meda
- 1 žličica ribane korice limuna
- sok polovice limuna
- 1 jaje
- 1 žlica svijetlo smeđeg šećera za posipanje
Priprema:
U posudu stavite brašno, šećer, sol i dodajte jako hladan maslac narezan na kockice. Umiješajte maslac prstima dok se ne stvore mrvice. Pomalo dodajte vodu i umijesite tijesto. Ovisno o veličini šalice koju koristite, možda će trebati dodati još malo više vode od navedenog.
Oblikujte kuglu, spljoštite ju u disk i umotajte u plastičnu foliju. Pustite tijesto da odmori u hladnjaku od 30 minuta do sat vremena.
U međuvremenu stavite borovnice u zdjelu. Pomiješajte ih sa šećerom, medom, vanilin šećerom i gustinom. Dodajte koricu i limunov sok. Ostavite ih u hladnjaku da se mariniraju.
Tijesto tanko razvaljajte. Posložite na njega marinirane borovnice ostavljajući rub od 3-4 cm koji ćete preklopiti preko voća.
Razmutite jaje vilicom, premažite tijesto kistićem, pospite kristal šećerom i pecite oko 20-25 min u pećnici zagrijanoj na 180°C dok ne dobije zlatno smeđu boju.