Recepte Anamarije Habuš s bloga Mrvice sa stola i njezinog Instagram profila uvijek rado isprobamo jer su jednostavni, gotovi za čas i, najvažnije od svega, jako ukusni. Za njezine se kolače uvijek traži komad više, a posebno nas je obradovalo kad smo vidjeli da je počela dijeliti božićne recepte.
Jedan od prvih recepata je onaj za čokoladnu salamu, jedan od omiljenih božićnih kolača koji svoje mjesto nađe na mnogim blagdanskim stolovima.
Zvijezde ovog kolača su čokolada, keksi te suhe smokve, a recept ponađite u nastavku.
Sastojci
- 200 g tamne čokolade
- 100 g maslaca
- 70 g šećera u prahu
- 100 g sitno sjeckanih suhih smokava
- 2 žlice džema od smokava i naranče
- 100 g suhog keksa
- 2 žlice ruma
- Čokoladu i maslac otopite na pari, dodajte šećer u prahu i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Sitno nasjeckane smokve i izlomljene kekse stavite u zdjelu, dodajte im rastopljenu čokoladu, maslac, rum, džem od smokava i naranče te promiješajte da se sastojci sjedine.
- Smjesu ostavite da se ohladi te ju potom istresite na prozirnu foliju.
- Rukama formirajte oblik salame i zamotajte čvrsto u foliju. Salamu stavite u hladnjak preko noći.
- Ohlađenu salamu ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta, uvaljajte u šećer u prahu i narežite na debljinu 1 cm