Spoj jabuke i cimeta jedan je od onih za koje smo baš uvijek raspoloženi, a kao stvoren je za dane kad padnu temperature. Iz tog smo se razloga prisjetili recepta kojeg je s nama podijelila gastro-blogerica koja stoji iza nadimka na Instagramu Gladuša sam ja. Riječ je o bezglutenskom kolaču s jabukom i cimetom za kojeg će se definitivno tražiti komad više. Zrinka Zekulić koja stoji iza bloga i Instagrama Gladuša kaže kako su bezglutenski kolači jedna zaista posebna priča te iz njih čovjek može uvijek nešto novo učiti i podijelila s nama recept u čijem ćete receptu zasigurno uživati.
- 5 jaja
- 100 g kokosovog šećera
- 60 g integralnog rižinog brašna*
- 40 g tapioke*
- 1 prašak za pečenje
- 5 srednjih jabuka
- šaka nasjeckanih oraha
- 1 žličica cimeta
- par kapi ruma po želji
*umjesto tapioke i rižinog brašna možete koristiti 100 g integralnog pirovog ili pšeničnog brašna.
Istucite bjelanjke u snijeg, a posebno i žumanjke zajedno sa šećerom, dok ne dobijete svijetložutu smjesu. U žutu smjesu dodajte ekstrakt vanilije, brašno i tapioku u koje ste prethodno umiješali prašak za pečenje. Ako nemate rižino brašno ni tapioku, a niste osjetljivi na gluten, slobodno ih zamijenite sa 100 g integralnog pirovog ili pšeničnog brašna.
Umiješajte par žlica snijega da razrijedite mješavinu pa onda polako dodajte tu smjesu u snijeg, pazeći da ne istisnete zrak.
Podijelite smjesu u dva dijela i slažite redosljedom: prvi dio smjese pa naribane jabuke, u koje ste stavili malo cimeta i žličicu ruma, zatim drugi dio smjese. (kalup promjera 24 cm)
Pecite na 180 °C s ventilacijom oko 20-30 minuta, ovisno o jačini vaše pećnice. Probodite čačkalicom kako biste se uvjerili da je kolač gotov. Možete servirati uz kuglicu sladoleda od vanilije.