Iznenađujuće studije opovrgnule ono u što vjeruje većina žena: ‘Simptomi su različiti, no većina ih ima smetnje’

FOTO: Neva Žganec/Pixsell FOTO: Shutterstock
Upravo ova tema bila je u fokusu novog dm-ovog podcasta “Menstrualno zdravlje – oni dani u mjesecu” koji je ugostio stručnjake dr. med. specijalizant ginekologije Adama Vrbanića i prof. dr. sc. Marinu Šprem Goldštajn
Vidi originalni članak

Pitanje je ovo koje često možemo čuti, a teorije su razne. Vježbanje je zdrava navika koja ima brojne prednosti. Iako je mnogima ovo posljednja aktivnost na listi prioriteta za vrijeme menstruacije, postoje brojni razlozi zašto je to zapravo odlična ideja.

Brojne studije pokazale su kako se umjerena tjelovježba preporučuje za vrijeme menstruacije, posebno vježbe lakšeg intenziteta – hodanje, trčanje, jahanje i joga, dok bi se naporne vježbe, kardio i sportovi s loptom trebali izbjegavati. Također, dokazano je da vježbanje tijekom menstruacije ublažava simptome vezane uz ciklus poput: grčeva u želucu, nadutosti, promjene raspoloženja, umora i mučnine.

Vježbom do boljeg raspoloženja

Redovita tjelovježba pomaže boljem osjećaju prije i tijekom menstruacije. Predmenstrualni sindrom, koji se pojavljuje 7 do 10 dana prije menstruacije, često uključuje simptome poput umora i depresije pa se preporučuju vježbe kao što je brzo hodanje, trčanje, biciklizam i plivanje. Tjelovježbom se povećava cirkulacija krvi, smanjuje nadutost, a zahvaljujući oslobađanju hormona endorfina i serotonina, odnosno hormona sreće. Nakon vježbanja, tijelo luči veću količinu spomenutih hormona. Što je količina tih hormona veća, bolje podnosimo bol, stres, negativne emocije i depresiju koji se mogu javiti prije ili tijekom menstrualnog ciklusa.

Što kažu stručnjaci?

Upravo ova tema bila je u fokusu novog dm-ovog podcasta “Menstrualno zdravlje – oni dani u mjesecu” koji je ugostio stručnjake dr. med. specijalizant ginekologije Adama Vrbanića i prof. dr. sc. Marinu Šprem Goldštajn.

– Vježbanje tijekom menstruacije – apsolutno da, ako se žena osjeća sposobno da može trenirati i raditi. Tjelovježba se dokazano pokazala učinkovitom u ublažavanju boli i poboljšanju emocionalnog i psihičkog stanja. No, također, moramo biti svjesni da se u ovom razdoblju često pojavljuje manjak koncentracije, umor i bolovi pa žene jednostavno nemaju volje za treniranje. Riječ je o individualnom pristupu i svaka bi žena trebala odlučiti što je za nju najbolje u tom trenutku – objasnio je dr. med. specijalizant ginekologije Adam Vrbanić.

Za vrijeme menstruacije često možemo osjećati nedostatak energije i umor pa je važno da ne forsirate duge treninge i naporne vježbe. Umjesto toga, u rutinu uvrstite laganije razgibavanje i vježbe manjeg intenziteta. I ono što je najvažnije, slušajte svoje tijelo i dajte mu ono što treba te se nemojte uspoređivati s drugima, posebno kad je riječ o simptomima.


Koje vježbe odabrati

  • Lagano trčanje odlična je vježba za izbacivanje negativne energije, a preporučuje se trening u trajanju od 15 do 30 minuta .

  • Vježba koju ćete odraditi bez previše napora svako je šetnja. Čak i odlazak nekoliko stanica pješice umjesto korištenja autobusa idealno je da se malo razgibate i opustite um.

  • Joga i pilates pomoći će vam da se opustite i pomoći vam da potencijalno smanjite simptome poput grčeva, osjetljivosti dojki, umora i bolova u mišićima.

Higijena tijekom menstruacije vrlo je važna, pa tako i dok vježbate. Odaberite proizvode koji vam najbolje odgovaraju i koji su vam udobni, no imajte na umu da ako inače ne koristite tampone, ovo nije idealno razdoblje da ih isprobate.

– Simptomi mogu biti različiti. Neke žene nemaju simptoma, ali većina ih zapravo ima smetnje određenog intenziteta. Te smetnje mogu biti fizičke (glavobolja, napetost dojki, bolovi u trbuhu, smetnje sa stolicom) i psihičke (pojačana anksioznost, depresija, poremećaj koncentracije, poremećaj spavanja), što utječe na kvalitetu života – objasnila je prof. dr. sc. Marina Šprem Goldštajn.

Sadržaj nastao u suradnji s dm-om.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".