Izlet u Sloveniju odlična je ideja: Imamo par prijedloga gdje ćete se opustiti i uživati u prekrasnoj prirodi

Nekoliko smo dana proveli u Sloveniji pa donosimo nekoliko ideja za jednodnevne ili višednevne izlete koji jamče odmor, opuštanje i uživanje u prirodi
Vidi originalni članak

Bez obzira na to planirate li jednodnevni izlet ili nekoliko dana odmora, Slovenija je uvijek dobra ideja. Pitoreskni gradovi, impresivne vinske i gastro-karte, šume i doline te dvorci koji će vas odvesti u neka druga vremena jednako su privlačni kroz sva godišnja doba pa je čak i hladni kraj godine atraktivno vrijeme za posjet našem susjedstvu.

Tako smo na samo 40-ak minute vožnje od Zagreba posjetili Kostanjevicu na Krki, mjesto koje nazivaju i Dolenjskom Venecijom. Riječ o najmanjem i jednom od najstarijih slovenskih gradova, posebnom po lokaciji jer je smješten na umjetnom otoku na rijeci Krki. Avanturisti tako mogu uživati u aktivnostima na rijeci, dok će ljubitelji umjetnosti doći na svoje u obližnjoj Galeriji Božidar Jakac, inače bivšem cistercitskom samostanu, i u parku umjetnima Forma viva. Volimo kad jedno mjesto zadovoljava različite interese, a upravo ovaj dio Slovenije nudi ponešto za svakoga. 

Nedaleko su i dvorac i golf Otočec koji ni mi nismo zaobišli, s obzirom na to da Slovenija stavlja sve veći naglasak na golf-turizam. Nije potrebno biti profesionalac da biste uživali na jednom od najduljih slovenskih igrališta za golf. U ponudi je kratka škola golfa, a zatim se možete prepustiti igri na 18 atraktivnih polja.

Nakon igre, opustite se u impresivnom dvorcu Otočec, inače jedinom vodenom dvorcu u Sloveniji. Dvorac je član znamenite skupine dvoraca Relais & Chateaux, a može se pohvaliti kako su u njemu odsjela i brojna poznata lica, među kojima se ističe i jedan James Bond, Pierce Brosnan.

Moja je gurmanska strana ovdje došla na svoje jer smo isprobali nekoliko sljedova u hotelskom restoranu koji je 2020. dobio i prestižnu nagradu Michelinov tanjur. Kuharski tim na čelu sa chefom Nejcem Banom naglasak stavlja na lokalne sastojke, a svako od jela upotpunjeno je namirnicama iz Dvorskog vrta smještenog u neposrednoj blizini dvorca kojeg može razgledati i svaki gost.

Poseban šarm uvijek imaju mjesta u kojem, osim arhitekture i prirode, simpatičnošću i ljubaznošću osvajaju i njegovi stanovnici, a takvo je i Novo mesto, gradić smješten 15-ak minuta vožnje od dvorca. Njegove ulice odvele su nas na putovanje u kojem se spajaju prošlost i sadašnjost. Za sebe rado kažu kako su fokusirani na održivost, a naglasak stavljaju na važnost prirode - ljepotu rijeke Krke, gorjanskih brežuljaka, Trške gore... 

Kraj dana zaslužuje odmor od hodanja i razgledavanja pa smo ga mi priveli kraju u Dolenjskim toplicama, najstarijem lječilištu u Europi. Gostima je na raspolaganju nekoliko hotela od kojih svaki ima dugačku tradiciju lječilišnog gostoprimstva.

Mi smo bili smješteni u Balnei, hotelu koji nudi odmor usred prirode, kombiniran s blagotvornim učincima termalne vode i vrhunskim wellness uslugama.

I kratko vrijeme dovoljno je za punjenje baterija, a ako ste željni novog wellness iskustva, odmor možete nastaviti u termama Olimia.

Privlačno su odredište jer su udaljene tek nešto više od sat vremena vožnje od Zagreba, a kako sami kažu, za cilj imaju postati najbolje toplice u prostoru između Alpa, Jadrana i Dunava.

Kad smo doživjeli Olimijinu ponudu, jasno nam je bilo da su na dobrom putu. Idete li obiteljski, možete biti sigurni da će se klinci "izguštati" na bazenima, a u predahu mogu uživati u 7D kinu za najmlađe. U Olimiji su mislili na sve pa se u jednom dijelu nalazi i kutak za tek nekoliko mjeseci stare bebe u kojem ih roditelji mogu presvući i nahraniti u miru. Parovi će uživati u romantičnim masažama i sauna programima. Zanimljiva je terapija zvukom koju smo i sami imali priliku isprobati, a 15-minutno iskustvo donosi novu razinu opuštanja i smirivanja. Olimia-iskustvo zaokružili smo vrhunskim kulinarskim iskustvom u restoranu Lipa, smještenom na istoimenom trgu u sklopu termi. Može se pohvaliti titulom jedinog bezglutenskog restorana u Sloveniji, a riječ je o pivnici, kavani i restoranu u jednom čiji prostor ispod krošnje poziva na druženje i uživanje. 

Ljubitelji prirode kojima se žele okružiti mirom i zelenilom na karti trebaju "zapikirati" terme Dobrna. Lječilište je idealna adresa jer se u njemu ljekoviti čimbenici spajaju s prekrasnom prirodom i modernom medicinskom znanošću. Takva ih je formula lansirala u sam vrh slovenskog turizma, a gosti mogu birati između nekoliko vrsta smještaja - spa suita, boutique hotela, depandansi, klasičnog hotela...

Bez obzira na to što preferirate, u Dobrni ćete pronaći mjesto za savršen boravak i odmor u zagrljaju prirode. Dobrna u ponudi ima bazene s termalnom vodom, kupelji, saune te centar i masaže i vode, a centar zdravlja gostima nudi rehabilitaciju te liječenje raznih bolesti, stanja i ozljeda. Volite li aktivan odmor, dio dana možete provesti u šetnji ili na biciklu, što je idealno sredstvo za istraživanje brdovite okolice termi.

Nekad je dobro skrenuti i sa zacrtane rute i tako otkriti male, pitoreskne gradove u koje ćete se rado iznova vraćati. Moje takvo otkriće je Ptuj, fotogenično i šarmantno mjesto koje nosi epitet najstarijeg slovenskog grada, kao i najstarijeg grada u ovom dijelu Europe. Kad smo odsjeli u hotelu Mitra, osjećali smo se kao da smo kročili u zanimljiv povijesni vremeplov, a pritom smo osjetili bogatu tradiciju ovog slovenskog gradića, kao i gostoljubivost domaćina.

Preferirate li gradove bez prevelike gužve, s domaćim proizvodima na štandovima, svježim cvijećem u cvjećarnama i terasama na kojima je pravi gušt popiti topli napitak, onda je simpatični Ptuj savršeno vikend-odredište.

Uz bogatu povijest i gostoljubivost, Ptuj posebnim čini i blizina termi Ptuj koje su izvrsna ideja ako tražite odmak od svakodnevnog stresa i obveza. Terme gostima nude šarolik sadržaj - put starorimskom prošlosti, hedonističko iskustvo, wellness, kulinarske užitke i okuse obližnjih vinograda.

Kad posjetite Ptuj, "produžite" i do Galerije okusov, restorana koji nudi gurmansko iskustvo u kojem se tradicija miješa s modernim elementima. Kvalitetu Galerije okusov prepoznao je i Michelin pa se mogu pohvaliti oznakom "Plate", a iz slijeda u slijed samo potvrđuju da status u potpunosti zaslužen.

Osvojila nas je kombinacija domaćih namirnica koje prate i interesantne priče, a između sljedova pozornost nam je zaokupio moderno uređen interijer i dvorište koje je kao stvoreno za romantične zabave. Riječ je o mjestu u kojem smo poznate okuse doživjeti na sasvim novi i jedinstven način.

Svi koji zimi nisu tip za opuštanje uz deku i topli napitak, već traže dozu zimskog adrenalina, jedan od idućih check inova trebaju napraviti u termama Zreče. Ako tražite dozu adrenalina kroz cijelu godinu, a posebno zimi, zabavu na bazenima ili želite vrijeme provesti na svježem zraku, pritom istražujući kulturne i prirodne znamenitosti, istražite terme koje nude sadržaj i odmor za sve generacije.

Gosti tako imaju priliku isprobati ljekovite čimbenike koji kombiniraju ljekovitu vodu i umjerenu planinsku klimu, a na raspolaganju je i tim od 75 zdravstvenih stručnjaka. Wellness nudi razne energetske tehnike i masaže za opuštanje. 

Kraj našeg putovanja rezervirali smo za iskustvo koje me potpuno "kupilo". Pod med krošnjami ili Put među krošnjama posebna je atrakcija na Pohorju. Na nadmorskoj visini od 1517 metara doživjeli smo, kako i sami kažu, prirodu kako je vide i ptice.

Na vrhu Rogle nalazi se toranj visine 37 metara s kilometar dugom šetnicom, u samom srcu pohorske šume. Sa svakim korakom, pogled je bio sve impresivniji, a osim uživanja u prirodi, svaki posjetitelj može naučiti sve o prirodnim procesima i činjenicama koje pomažu shvatiti što šuma i njezini stanovnici trebaju za život i preživljavanje. Svakako je riječ o jednom od mjesta kojeg ću svakome preporučiti za izlet, bez obzira na dob.

Šetnja, naime, nije zahtjevna jer uspon nije osjetan. Sve što trebate je naoružati se toplom odjećom kako vjetar ne bi bio problem, a za kraj, nemojte propustiti spustiti se toboganom. Možda vam se čini da je namijenjeno najmlađima, ali rezervirano je za one nešto odvažnije, što na kraju rezultira kao sjajna točka na "i" ovog posebnog iskustva. 

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".