Iza Lunai Studija stoji Božica Žerjav koja svoje umjetničke snove pretače u unikatne šalice za svakodnevnu čaroliju

Njezina priča nije samo priča o obrtnici, već o ženi koja je svoj hobi pretvorila u životni poziv, pronalazeći inspiraciju u svakodnevnim trenucima života.
Vidi originalni članak

Smještena u srcu Čakovca, Božica Žerjav stvara čarobne keramičke predmete u svom Lunai Studiju, mjestu gdje se ljubav prema estetici i funkcionalnosti spaja u unikatne komade keramike. Njezina priča nije samo priča o obrtnici, već o ženi koja je svoj hobi pretvorila u životni poziv, pronalazeći inspiraciju u svakodnevnim trenucima života.

– Ja sam Božica Žerjav, vlasnica sam obrta Lunai Studio. Živim i stvaram u Čakovcu zajedno sa svojim malim psom Sigrid. Keramičarka sam i fotograf,  a po struci kojom se više ne bavim; odgojitelj predškolske djece. Sebe bih opisala kao romantičarku i sanjarku, ljubiteljicu malih životnih trenutaka i svega što život čini lijepim, a sve što jesam svakodnevno se reflektira na moj rad s glinom. I da; jako volim kavu; naravno iz posebnih šalica – ispričala je Božica.

Zanimljivo je da njezina keramička priča nije počela s predumišljajem, nego sasvim spontano. Iako ju je keramika oduvijek fascinirala, nije je doživljavala kao nešto čime bi se mogla baviti profesionalno.

– Lunai priča počela je sasvim slučajno. Iako me keramika oduvijek privlačila i oduševljavala ljepotom, nisam je nikad razmatrala u kontekstu životnog poziva, jer nisam znala ništa o procesu proizvodnje, nisam imala peć, jednostavno nisam imala mogućnosti ni prilike da realiziram tu ideju. No, jednog dana sve se promjenilo; u potrazi za antistresnom aktivnosti nakon posla naišla na oglas za radionicu keramike. Rezervirala sam mjesto, otišla i zaljubila se kao nikad u životu u glinu i taj osjećaj pod prstima. U to vrijeme radila sam u struci kao odgojitelj u dječjem vrtiću, no koji mjesec nakon toga i mog svakodnevnog maštanja da keramika bude moj posao, stigao je otkaz. Shvatila sam to kao jasan znak u kom smjeru trebam krenuti, a kako sam oduvijek željela biti sama svoj šef, bez previše razmišljanja krenula sam u ostvarenje svog sna. Svoju ušteđevinu uložila sam u nabavu peći, materijala i početne troškove poslovanja. Moja najveća motivacija za taj potez, a danas za moj svakodnevni rad bila je i jest čista strast i ljubav prema glini i svemu što s njom mogu stvoriti – otkrila nam je.

 No, kao i svaki umjetnički proces, izrada keramike zahtijeva vrijeme, predanost i strpljenje – vještinu koju Božica priznaje da nije imala na početku.

– Keramika iziskuje strpljenje, a ja sam najnestrpljivija osoba koja postoji, tako da kroz keramiku učim strpljivost, glina je moja najdivnija učiteljica. Zapravo, čitav moj život isprepliće se oko umjetnosti, imam stalnu potrebu kreativno se izražavati. Nekada je to bilo kroz glazbu i klavir, kasnije kroz fotografiju, koja je i danas bitan dio mog života, iako je keramika sada moj primarni posao. Keramika daje beskrajne mogućnosti za izražavanje, a ono što me posebno veseli jest činjenica da stvaram uporabne predmete, koji će nekome negdje uljepšavati jutra, dane i male svakodnevne trenutke. Za mene je ta mogućnost čarobna. – 

Proces izrade keramike u Lunai Studiju nije nimalo jednostavan. Božica stvara svoje šalice ručnim modeliranjem, ne koristeći kalupe kako bi sačuvala autentičnost svakog predmeta. Nakon pažljivog sušenja, ručno ih oslikava, a zatim slijedi proces pečenja u peći na temperaturama iznad 1000 stupnjeva.

– Nastanak keramike proces je koji iziskuje vrijeme. S obzirom da najviše radim šalice, opisat ću vam njihov put nastanka. Svaka Lunai šalica nastaje od kugle gline isključivo ručnim modeliranjem i oblikovanjem. U radu ne koristim kalupe, jer oni za mene predstavljaju gubitak autentičnosti. Samo modeliranje jedne šalice traje do sat vremena, a nakon toga slijedi pažljivo i sporo sušenje koje traje po nekoliko dana ovisno o vremenskim uvjetima. Nakon sušenja šalice se ručno oslikavaju i potom su spremne za prvo, odnosno biskvitno paljenje. Potom slijedi glaziranje i ponovni povratak u peć. A pred sam kraj slijedi prava čarolija; na šalice nanosim  pravo zlato u tekućem obliku nakon kojeg je potrebno ponovno, treće, paljenje u keramičarskoj peći. Keramika nastaje na iznimno visokim temperaturama, ovisno o vrstama gline, uglavnom iznad 1000 stupnjeva, a nakon svakog paljenja keramike potrebno je 2 dana da bi se peć ohladila i mogla sigurno otvoriti kako ne bi došlo do oštećenja na gotovom proizvodu. Jedna šalica u svom nastajanju 6 dana provede samo u peći, a uračunavajući i ostale postupke možemo reći da je za nastanak potrebno oko 3 tjedna.  – 

Božičine šalice nisu samo posude iz kojih pijete kavu – svaka šalica ima svoju priču, priču koju ona oslikava rukom i kistom.

– Mogla bih reći da ne donosim baš odluke o dizajnima, sve se to događa samo od sebe. S obzirom da kroz moju glavu šeta mnogo keramičkih ideja i šalica, trudim se zapamtiti ih i isplanirati dizajn u nekim grubim crtama, a onda kada imam praznu šalicu koju mogu oslikati kako želim, tada puštam svoje ruke i kistove i dajem si oduška. Iznimno su mi važni ti trenuci i sloboda u stvaranju jer na taj način izražavam sebe, a svojoj keramici dajem osobni pečat i prepoznatljivost. Kad god vrijeme dopusti, radim nešto samo za sebe kako bih proširila svoju osobnu kolekciju šalica i uživala u kavi na jednoj novoj razini, a tada nastaju doista posebni i voljeni komadi. – 

– Inspiriraju me razne stvari; od boja kojima se nekad želim poigrati, godišnjih doba, motiva koji mi zapnu za oko u svakodnevnom životu. Inspiracija je na svakom koraku, sve što je ponekad potrebno jest obratiti pozornost na svijet oko sebe.  –

Njezine najpopularnije šalice su one s cvjetnim motivima, koje su postale hit još od proljeća.

 – Sve što sam osmislila i izradila do sada jako mi je drago i teško je izdvojiti favorite. No, ukoliko moram, onda bih rekla da su to svakako šarene cvjetne šalice koje ne prestaju biti hit još od proljeća. Da moram birati samo jednu vrstu šalica koje ću raditi, to bi vrlo vjerojatno bile te šalice, obožavam cvijeće, šarenilo, a kava iz te šalice razvedri i najtmurnija jutra. I naravno, ta šalica prvotno je nastala za mene. –

Iako je već postigla mnogo, Božica ima velike planove za budućnost Lunai Studija. Osim što svakodnevno radi na novim dizajnima i unikatnim komadima, priprema i božićnu kolekciju koja stiže sredinom idućeg mjeseca.

– Moj glavni plan je i dalje uljepšavati trenutke jutarnjih kava Lunai šalicama, jer je to moja najveća radost. Osim toga postoje mnogi planovi za daljnji razvoj brenda kroz kontinuirani napredak, ućenje, uvođenje novih dizajna, predmeta itd. Ono što trenutno radim, jest priprema božićne kolekcije, koja stiže sredinom idućeg mjeseca. –

Doris Dragović nekad i sad: Kako se velika glazbena diva mijenjala tijekom godina
Klasična elegancija s dozom rokerskog štiha: Matea zna kako se izdvojiti u masi
Izdvojili smo 15 najboljih pudera za učvršćivanje za dugotrajnu i postojanu šminku

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".