Nedjelja i kraj tjedna rezervirani su za ekstra dozu slatkog i čokoladnog, a ovog se puta za to pobrinula Anita Bubalo Jambrović s Instagram-profila Mamine slatke brige, koja je s nama podijelila recept za brzu čokoladnu tortu koja je gotova za tren. Super je stvar gotovo sve namirnice zasigurno već imate u kuhinji pa se možete odmah "baciti" na pripremu i cijeli vikend uživati u ovoj čokoladnoj poslastici.
Sastojci za biskvit
- 2 žlice kakaa
- 2 čaše tekućeg jogurta (onaj od 180 g)
- 2 žličice sode
- 2 čaše šećera
- 2 čaše oštrog brašna (može i glatko brašno, isto ispadne dobar biskvit)
Po želji dodatno za biskvit nakon pečenja
- sok 1 naranče
Čokoladni preljev
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 250 g čokolade za kuhanje
- po želji: korica 1 naranče
Priprema
- pećnicu zagrijte na 200°C.
- sve sastojke za biskvit izmiksajte ili izmiješajte pjenjačom u jednoj posudi.
- smjesu izlijte u kalup za torte promjera 24 cm te stavite peći oko 20-25 minuta, zavisno od pećnice. Najbolje da provjerite čačkalicom ili nožićem, ako izlaze suhi, gotovo je.
- pečenu toplu tortu, ako želite, možete preliti sokom jedne naranče za dodatan okus
- preljev pripremite tako da slatko vrhnje za šlag zagrijete do vrenja, maknete ga s vatre pa u njega umiješate čokoladu i ako želite, koricu naranče
- miješajte dok ne dobijete glatku kremu pa prelijte preko još tople torte koju ste ostavili u kalupu jer će biti tekuće
- tortu prvo ohladite na sobnoj temperaturi pa je kasnije premjestite u hladnjak za brže hlađenje
- tek kasnije, kada se krema stegnula, maknite stranice kalupa