Nedjelja je tu, a ona je uvijek rezervirana za ekstra dozu slatkog i čokoladnog. Ovog se puta za nju pobrinula Anita Bubalo Jambrović s Instagram-profila Mamine slatke brige, koja je s nama podijelila recept za brzu čokoladnu tortu koja je gotova za tren. Super je stvar ta gotovo sve namirnice zasigurno već imate u kuhinji pa se možete odmah "baciti" na pripremu i uživati u ovoj čokoladnoj poslastici.
Sastojci za biskvit:
- 2 žlice kakaa
- 2 čaše tekućeg jogurta (onaj od 180 g)
- 2 žličice sode
- 2 čaše šećera
- 2 čaše oštrog brašna (može i glatko brašno, isto ispadne dobar biskvit)
Po želji dodatno za biskvit nakon pečenja:
- sok 1 naranče
Čokoladni preljev:
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
- 250 g čokolade za kuhanje
- po želji: korica 1 naranče
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 200°C. Sve sastojke za biskvit izmiksajte ili izmiješajte pjenjačom u jednoj posudi
Smjesu izlijte u kalup za torte promjera 24 cm te stavite peći 20-25 minuta, zavisno od pećnice. Najbolje da provjerite čačkalicom ili nožićem, ako izlaze suhi, gotovo je.
Pečenu toplu tortu, ako želite, možete preliti sokom jedne naranče za dodatan okus. Preljev pripremite tako da slatko vrhnje za šlag zagrijete do vrenja, maknete ga s vatre pa u njega umiješate čokoladu i ako želite, koricu naranče
Miješajte dok ne dobijete glatku kremu pa prelijte preko još tople torte koju ste ostavili u kalupu jer će biti tekuće. Tortu prvo ohladite na sobnoj temperaturi pa je kasnije premjestite u hladnjak za brže hlađenje. Tek kasnije, kada se krema stegnula, maknite stranice kalupa.