Palačinke su jedan od onih deserata koje bismo mogli jesti svaki dan i ne bismo se žalili da su često na "jelovniku". Ako ih i sami volite, možda je vrijeme da napravite odmak od onih klasičnih i isprobate zdraviju verziju u kojoj možete uživati bez grižnje savjesti. Recept smo pronašli na stranicama Zara Homea, gdje često nađemo ukusne i jednostavne recepte, a sad je red došao na palačinke s neočekivanim sastojkom - tikvicom! Cijeli recept prenosimo u nastavku.
Sastojci:
- 2 1/2 šalice mlijeka (po želji: zobeno, kravlje, rižino...)
- 3 jaja
- 150 g heljdinog ili običnog pšeničnog brašna
- 60 g špinata
- svježi estragon
- sol
- 1 prstohvat šećera
- papar
- 160 g sira brie
- 80 g kozjeg sira
- 8 polusušenih rajčica u ulju
- 1 žlica usitnjenog svježeg vlasca
- 1 tikvica
- ekstra djevičansko maslinovo ulje ili maslac
Priprema:
Iz hladnjaka izvadite sireve i ostavite ih na sobnoj temperaturi.
Narežite tikvicu na prutiće i ostavite u vodi s ledom kako bi bila hrskava. Narežite rajčicu na velike komade i ostavite sa strane.
U blenderu pomiješajte mlijeko, brašno, jaja, špinat, estragon, vlasac, sol, papar i šećer te miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Na umjerenoj vatri zagrijte tavu otpornu na lijepljenje promjera 18 – 20 cm. Premažite uljem ili maslacem. Grabilicom ulijete smjesu u tavu, raspodijelite je po cijeloj tavi i ostavite jednu minutu da se stvrdne. Preokrenite i ostavite još jednu minutu.
Palačinku ostavite na toplom mjestu i ponavljajte prethodnu radnju dok ne ponestane smjese. Zapecite 3 minute sa sirom te povrh dodajte tikvicu i rajčice.