Palačinke su jedan od onih deserata koje bismo mogli jesti svaki dan i ne bismo se žalili da su često na "jelovniku". Ako ih i sami volite, možda je vrijeme da napravite odmak od onih klasičnih i isprobate zdraviju verziju u kojoj možete uživati bez grižnje savjesti. Recept smo pronašli na stranicama Zara Homea, gdje često nađemo ukusne i jednostavne recepte, a sad je red došao na palačinke s neočekivanim sastojkom - tikvicom! Cijeli recept prenosimo u nastavku.
Sastojci:
- 2 1/2 šalice mlijeka (po želji: zobeno, kravlje, rižino...)
 - 3 jaja
 - 150 g heljdinog ili običnog pšeničnog brašna
 - 60 g špinata
 - svježi estragon
 - sol
 - 1 prstohvat šećera
 - papar
 - 160 g sira brie
 - 80 g kozjeg sira
 - 8 polusušenih rajčica u ulju
 - 1 žlica usitnjenog svježeg vlasca
 - 1 tikvica
 - ekstra djevičansko maslinovo ulje ili maslac
 
Priprema:
Iz hladnjaka izvadite sireve i ostavite ih na sobnoj temperaturi.
Narežite tikvicu na prutiće i ostavite u vodi s ledom kako bi bila hrskava. Narežite rajčicu na velike komade i ostavite sa strane.
U blenderu pomiješajte mlijeko, brašno, jaja, špinat, estragon, vlasac, sol, papar i šećer te miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu.
Na umjerenoj vatri zagrijte tavu otpornu na lijepljenje promjera 18 – 20 cm. Premažite uljem ili maslacem. Grabilicom ulijete smjesu u tavu, raspodijelite je po cijeloj tavi i ostavite jednu minutu da se stvrdne. Preokrenite i ostavite još jednu minutu.
Palačinku ostavite na toplom mjestu i ponavljajte prethodnu radnju dok ne ponestane smjese. Zapecite 3 minute sa sirom te povrh dodajte tikvicu i rajčice.