Spoj citrusne limete i sočnih malina u hrskavom prhkom tijestu savršena je ljetna kombinacija koja u ovom desertu dolazi do punog izražaja. Tart od malina i limete nije samo vizualno privlačan, već i nevjerojatno ukusan – idealan za sve prigode, od rođendana do nedjeljnih popodneva u vrtu. A ukusan recept za ovaj kolač pronašli smo na Instagram profilu Neka jedu kolače, a donosimo ga u nastavku.
Sastojci za prhko tijesto:
200 g maslaca
120 g šećera u prahu
1 jaje
300 g brašna
50 g bademovog brašna
korica 1 limete
sol
Sastojci za pire od malina:
250 g zamrznutih malina
50 g šećera
25 g škrobnog brašna
50 ml vode
Ganache od bijele čokolade:
200 g bijele čokolade
100 ml vrhnja za šlag
sok i korica limete
sol
Sastojci za ukrašavanje:
400 ml vrhnja za šlag
40 g šećera
100 g svježih malina
dehidrirana limeta
Priprema:
Smiksaj maslac i šećer, dodaj naribanu koricu limete, jaja i ostale suhe sastojke. Sve umijesi rukama, zamotaj u foliju i ostavi u hladnjaku sat vremena da se ohladi.
Razvaljaj tijesto na pobrašnjenoj površini i prebaci ga u kalup promjera 24 cm. Poravnaj rubove i makni višak tijesta. Peci 12 do 15 minuta na 180 °C ili dok tijesto ne dobije zlatno žutu boju.
Za ganache, otopi čokoladu i vrhnje za šlag na pari, dodaj prstohvat soli, koricu i sok limete te izlij na tijesto u kalupu. Ostavi kratko u zamrzivaču da se smjesa stisne.
Za pire od malina, zamrznute maline stavi u lonac sa šećerom na laganu vatru dok se ne krenu topiti. Dodaj im škrobno brašno pomiješano s vodom i kuhaj na niskoj temperaturi dok se smjesa ne zgusne. Skuhani pire pokrij folijom i ostavi da se potpuno ohladi.
Tart premaži s pireom od malina i stavi na hlađenje. Smiksaj vrhnje i šećer u čvrsti šlag i ukrasi tart. Na kraju možeš dodati svježe maline i dehidriranu limetu.