Imamo recept za najbolje kuhano vino: Aromatično i ukusno bez pretjerane slatkoće

Najbolje kuhano vino zahtijeva strpljenje, kvalitetno vino i pažljivo odabrane cijele začine.
Vidi originalni članak

Zaboravite na brze recepte s puno šećera i mljevenog cimeta. Najbolje kuhano vino zahtijeva strpljenje, kvalitetno vino i pažljivo odabrane cijele začine. To je miris koji odmah najavljuje blagdansku sezonu, stvara utjehu i okuplja ljude oko stola. No, tajna savršenog kuhanog vina krije se u balansu: izbjegavanje ključanja kako bi se sačuvala snaga vina, te korištenje citrusa i cijelih, ne mljevenih, začina za postizanje kompleksne, duboke arome. Predstavljamo vam formulu koja je idealan spoj začinske topline, citrusne svježine i voćne dubine. 

Sastojci:

  • 1,5 litre crnog, suhog vina (idealni su Pinot Noir, Merlot ili Plavac Mali)

  • 200 ml soka od naranče (svježe iscijeđenog, ako je moguće)

  • 100 ml Brandya ili Konjaka (Opcionalno, za pojačavanje topline)

  • 2 naranče (jedna narezana na ploške, druga za koricu)

  • 4 štapića cijelog cimeta

  • 12 komada cijelog klinčića

  • 4 komada zvjezdastog anisa (za slatkastu i kompleksnu notu)

  • 4 mahune kardamoma (Opcionalno, za egzotičnu notu)

  • 3-5 žlica smeđeg šećera (prilagoditi vinu i osobnom ukusu)

Priprema:

U veliki lonac ulijte crno vino i sok od naranče. Oštrim nožem (ili gulilicom za krumpir) uklonite samo narančastu koru s jedne naranče (izbjegavajte bijeli dio – on daje gorčinu). Narežite drugu naranču na debele ploške. Dodajte koricu, ploške naranče, cimet, klinčiće, zvjezdasti anis i mahune kardamoma (ako ih koristite) u lonac.

Dodajte tri žlice smeđeg šećera. Stavite lonac na srednje nisku vatru. Ključno je da vino nikada ne smije proključati. Ako proključa, alkohol će ispariti, a arome će se uništiti. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi.

Nakon što se šećer otopi, smanjite vatru na minimum i ostavite vino da se lagano krčka (tek da se vide mali mjehurići) najmanje 15 do 20 minuta. Što duže stoji na toplom, arome su intenzivnije. Nakon 15 minuta, kušajte vino. Ako vam je presuho, dodajte još žlicu šećera. Ako vam fali arome, ostavite da se krčka još 5 minuta.

Maknite lonac s vatre i sada dodajte Brandy ili Konjak. To će pojačati toplinu napitka, ali i sačuvati alkohol, s obzirom na to da je vino bilo na vatri. Promiješajte.

Procijedite vino kroz cjedilo kako biste uklonili sve začine i ploške naranče (ako želite bistro vino), ili ih ostavite unutra za rustikalni izgled. Poslužite vruće u keramičkim šalicama ili staklenim čašama otpornima na toplinu, ukrašeno svježom kriškom naranče i štapićem cimeta.

Nova DIVA STYLE od 31. listopada na kioscima!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".