Igre gladi

Stilisti hrane Tomislav Škunca i Dragan Dragojlović stoje iza mnogih reklama, kampanja i emisija o hrani. U kraljevstvu hrane su prvi dvorjani, odmah do TV chefova.
Vidi originalni članak

Dogodilo se to i Tomislavu Škunci i Draganu Dragoj-loviću, stilistima koje možete upoznati i čije najdičnije radove možete pogledati na styling-food.com. A neke zapravo i znate, a da toga niste svjesni: Lidlove kampanje, reklame za President sireve, špica Masterchefa...Škuf i Gaga u ovaj sve traženiji posao ušli su iz kuhinje, obojica su primarno kuhari. Upoznali su se dok je Gaga radio u restoranu Prasac i odmah "kliknuli". Kako je Škuf već radio na reklamama, počeo ga je pozivati da mu pritom pomaže, zatim su zajedno kuhali i snimali večere u Ružmarinu. Tomislav je prvi "skrenuo"  prema food stylingu.

"Poslovi su se tako razvijali da sam shvatio da je to segment u kojem ima prostora za rad", priča. "No htio sam raditi na malo finijem nivou. Upisao sam u Chicagu tečaj kod Donne Lafferty. Ona je poznata stilistica hrane, često je surađivala s Oprah Winfrey. Otprilike jednom godišnje održava tečaj koji stoji priličnu svotu. Te godine bilo nas je dvoje polaznika. Bila je iznenađena što joj je došao netko iz tako male zemlje i oduševljena time. Doista nam se posvetila, a ja sam jako mnogo naučio".  

"Food styling jako se mijenja. Prije deset godina hrana je izgledala jako umjetno, montirano. Sad je prirodna. Mora se malo ušminkati jer kamera hranu vidi drukčije, ali to je prava, jestiva hrana", kaže Škuf. Tomislav i Dragan nisu pioniri ovog posla kod nas, no prije deset i više godina bio je na mnogo nižem nivou, a kad je neki brend želio snimiti dobru reklamnu kampanju, za to su redovito bile angažirane ekipe izvana jer su uvijek bile korak ispred nas. Sad se ta situacija promijenila, više ne zaostajemo ni u kojem segmentu, od redatelja do stilista."

Sad se događa da nas zovu da radimo vani. Jednako smo dobri, a naše su cijene ipak niže", kaže Škuf. Ovaj dvojac ima i "trećeg člana". Već godinama rade s fotografom Borisom Bercom koji kaže kako bez njihova vrhunskog rada nijedna od fotografija koje je snimio ne bi bila ni blizu onoga što jest. Pretpostavljamo da isto vrijedi i u obrnutom slučaju... O ljepoti njihova posla Tomislav kaže: "Najljepša je kreativnost i sloboda da se ona može izraziti. Kreativnost se rađa iz iskustva, ali i struke. Nije nevažno što smo obojica kuhari po profesiji. Tu kreativnost zatim podržava tehnika, no ona je nešto što se uči. Najveća je sreća kad si ponosan na ono što si napravio, kad je svaki  posao koji si upravo obavio i najbolji. I kad je ono što radimo – nama za gušt."

A kako rade, osim na našim stranicama, vidjeti se može i na njihovu webu, na krasnim Bercovim fotografijama. A što je oku ugodno, i trbuhu je finije...

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".