Ideja za vikend izlet: Šarmantna istarska mjesta koja ne smijete zaobići ovog proljeća

Vikend volimo iskoristiti za kratki bijeg od svakodnevice, a ako i sami volite mini-izlete donosimo super ideju za uvijek divnu Istru
Vidi originalni članak

I dok su putovanja u inozemstvo mnogima na čekanju, pravo je vrijeme da istražujemo ljepote Hrvatske. Ako i sami volite vikendom napraviti bijeg od svakodnevice, imamo ideju za mini-izlet u Istru koja je odlična ideja u svako godišnje doba, a posebno u proljeće. Zašto se u jednom od proljetnih vikenda ne bi uputili u Rabac i Labin, dva šarmantna mjesta koja svoje mjesto trebaju pronaći na svakoj listi putovanja.I Rabac i Labin imaju sve što od jednog putovanja želimo - bogatu kulturnu-povijesnu baštinu, zanimljivu prošlost, vrhunsku gastronomiju te zanimljive aktivnosti na otvorenom. 

Labin

Na istočnoj obali čarobne Istre smjestio se Labin, još uvijek pomalo neotkriveni istarski dragulj. Zidinama i utvrdama okruženi stari grad, s brojnim očuvanim palačama, kulturnim znamenitostima i sakralnim objektima uzdiže se na brežuljku 300-injak metara iznad obale Kvarnerskog zaljeva. Isprepleten bogatom poviješću i rudarstvom koje je obilježilo ovaj kraj, Labin je danas fascinantan grad proturječnosti; starog i novog, povijesti i sadašnjosti, turizma i umjetnosti. Istra Inspirita nudi vođenu turu ulicama Labina kroz koju se upoznaje zanimljiva povijest ovog gradića, od simbola rudarstva - Šohta i replike rudnika u Narodnom muzeju Labina do susreta s poznatim povijesnim labinskim ličnostima poput Matije Vlačića Ilirika i  Giuseppine Martinuzzi. Labin je ove godine proslavio i 100 godina od Labinske republike, prvog antifašističkog ustanka u Europi i pobune istarskih rudara. 

U Art gastro galeriji Negri, u palači iz 17. stoljeća, degustacijom ekstra djevičanskog maslinovog ulja možete doživjeti pravi spoj okusa, tradicije i umjetnosti s jednim od najboljih svjetskih maslinovih ulja uvrštenom i u čuvenom vodiču Flos Olei. 

Najpoznatije maslinovo ulje ovoga kraja, ono obitelji Belić, Oleum Viride Belić, kušati se može u Oleoteci u Rapcu, a njihova ulja već godinama dobivaju najviše ocjene u prestižnom vodiču Flos Olei.

Uz maslinovo ulje nezaobilazni su i vinari istočne obale Istre među kojima se ističu Vinarija Juričić u mjestu Bartići, nedaleko Starog grada Labina, gdje su ujedno smješteni i njihovi nasadi vinove loze, maslina i lavande i vinarija Bačac iz Kukurina.

Kad je u pitanju gastro-ponuda, ljubitelji gastronomije hedonistički će užitak doživjeti u restoranim boutique hotela Peteani i u restoranu Velo Kafe.

Na trgu San Marco nemojte zaobići pizzeriju Rumore s vrhunskim napolitanskim pizzama koja slovi za jednu od najboljih u Hrvatskoj. Osim na kvalitetu, naglasak su stavili na na izradu tijesta koje mora odležati 48 sati prije nego se peče, a u ponudi imaju 12 pizza - šest tradicionalnih i šest gourmet. 

Rabac

Ako odmor ne možete zamisliti bez mora, onda je tu Rabac, smješten nedaleko od Labina i kvarnerski biser poznat po kristalnom moru, bogatom podmorju i biserno čistim plažama. 

Atraktivna lokacija s netaknutom prirodom i pitoresknim zaleđem jednostavno poziva na istraživanje i rekreaciju u svako doba godine!

Potpuni mediteranski ugođaj doživjet ćete u Villi Rosa dei Venti, imanju na uzvisini koje se sastoji od dvije samostojeće vile okruženo slikovitom prirodom i bazenom s pogledom na zaljev.

Ako volite aktivnosti na otvorenom, oduševit će vas činjenica da do ove lokacije možete doći i biciklima pa isprobajte turu na elektičnim biciklima Bike Centra Rabac, koja je prilagođena i profesionalcima i rekreativcima. 

Za potpuno uživanje u bezbrižnom odmoru, tu su hoteli Valamar i Maslinica koji, ovisno o preferencijama, nude širok izbor smještaja od dvije do pet zvjezda na najboljim lokacijama. Ovaj neotkriveni istarski dragulji svakako bi se trebao naći na svačijem popisu top destinacija 2021. godine!

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".