Ideja za odmor za sve željne adrenalina i aktivnosti na otvorenom: Azurna obala postaje meka za sve ljubitelje sporta

Azurna je obala dugo imala imidž destinacije za chillanje uz bazen, s koktelom, no to se sada promijenilo. Posjećuje je sve više outdoor entuzijasta
Vidi originalni članak

Razne aktivnosti dostupne su na više od 50 lokacija diljem obale, ali i u njezinoj šumskoj unutrašnjosti, čime Azurna obala želi tijekom čitave godine privući planinare, trkače, penjače, plivače, ronioce, ljubitelje jedrenja, bicikliste, kajakaše i sve one željne adrenalina i aktivnosti na otvorenom.

Obala Francuske na kojoj se nalazi prepoznatljivi Monte Carlo, Nica i Cannes, dom filmskog festivala, uglavnom je poznata po glamuru i luksuzu. No sada se taj imidž na neki način mijenja jer Azurna obala postaje meka za sve ljubitelje sporta, odnosno sve one koji vode nešto aktivniji život te se ne mogu zadovoljiti samo ležanjem na plaži.

To ne iznenađuje, jer riječ je o regiji s čak 80 kilometara obale, koja se strmo širi prema impresivnim vrhovima, uz nepregledne šume, šetnice i puteve. Prednost Azurne obale je i klima, u jedan dan možete doživjeti ljeto, ali i zimu, jer kako se ide prema gorskom dijelu, zrak se potpuno mijenja. Naime, ekstremna je visinska razlika između obale i obližnjih planina, stoga je samo sat vremena dovoljno da promijenite klimu te da se uputite u svježe krajeve. Administrativna regija Alpes-Maritimes, čiji je Azurna obala dio, radi na tome da Francuska postane jedna od top-outdoor destinacija, odnosno pravi raj za aktivne ljude diljem svijeta. Jedan od važnih ciljeva je i očuvanje tamošnjih prirodnih područja. Borba protiv klimatskih promjena visoko im je na listi prioriteta, stoga su 2018. potpisali Green Deal, ambiciozni plan čiji je cilj očuvanje prirode na francuskoj rivijeri.

Među najpopularnijim aktivnostima na samom festivalu bile su one na vodi i u njoj. Naime, morska obala privukla je na stotine znatiželjnika koji su se okušali u kajakarenju, vožnji supovima, ronjenju, plivanju, ali i veslanju. Zabave nije nedostajalo – cilj je bio pratiti bove i ići oko njih, a sudionici su se trudili i davali sve od sebe. Posebno atraktivan je podvodni muzej, smješten malo dalje od glavne plaže. Ondje su statue velikih glava pod vodom, na dubini od tri do četiri metra, koje su lako dostupne i oko njih se može roniti. Riječ je o figurama koje je napravio Jason deCaires Taylor, a ima ih 6. Na festival su došli iskusni hobi sportaši, ali i oni koji su htjeli nešto naučiti o tome kako se provesti na odmoru te kako izgledaju aktivni dani na otvorenom.

Nadalje, osim plaža i mora, outdoor scena nudi i nešto posebno, više prema unutrašnjosti. U gradiću Saint-Vallier-de-Thiey, do kojeg se vozi oko pola sata od same obale, dostupna su zanimljiva vozila zahvaljujući kojima možete upoznati obližnje šume i staze. Svi tamo unajmljuju hibrid električnog bicikla i skutera, jer ipak je to brdska lokacija. Ovaj adrenalinski izlet traje oko sat vremena, a krećete se po raznim površinama. Pokrenuti vozila je lako, voze se kao električni bicikli, no nema sjedalice pa se čovjek osjeća kao na skuteru. Nije teško upravljati, no važno je očuvati koncentraciju na neravnome.

Odlične su i šetnje brdima tik iznad Cannesa, Nice i Monte Carla, a jednom od staza stići ćete na ravninu, manju livadu pripremljenu za paraglajdere, s koje se vide spomenuti gradovi, a ako je vedro i čist je zrak, vidi se i Italija. Vodič će vam reći da je tamo idealno ići u sumrak, a pogled je tijekom večeri impresivan. Uistinu se vidi čitav zaljev, dugačka obala, a dojam je kao da se šećete oblacima, jer se taj dio najednom strmo spušta prema obali i kao da nestaje.

 

Šetnja do tamo traje oko sat vremena i stazu svi mogu proći. Ovo je samo jedna od šetnica koju nudi regija, a ima ih uistinu mnogo. Još jedna slična, nešto strmija, nudi i spuštanje uz pomoć opreme za iskusne penjače, ali i početnike.

Oprema je dostupna na više lokacija, jer gdje god su stijene, tu su i outdoor kandidati koji ih žele upoznati. Za one koji preferiraju divnu šetnju uz more, odličan će biti Cap-d’Ail, smješten tik do Monte Carla. Predivno uređeno mjesto s pogledom na otvoreno more, stijene i kuće okružene zelenilom, idilična je destinacija za odmor nakon outdoor aktivnosti. Uz plažu se nalazi niz restorana u kojima ima dosta turista, ali i posjetitelja koji žele iskoristiti sunce i more.

Uz sav taj sport i kretanje bitni su vitamini, naročito vitamin C. Upravo je taj nutritivni dragulj simbol gradića Mentona, koji se nalazi tik do talijanske obale, na samom početku Azurne obale. Gradić koji krase predivna arhitektura i francuska elegancija te parkovi i velika plaža s raznim sadržajima nudi brojne delicije s – limunom. Naime, ondje je uzgoj te supervoćke započeo u 15. stoljeću, a sada imaju impresivnu proizvodnju poznatu u čitavom svijetu.

Ondje također često odsjedaju posjetitelji koji idu na outdoor lokacije u obližnje planine.

Smještaj je tamo nešto pristupačniji nego u gradovima poput Nice i Cannesa, posebno u vrijeme festivala i raznih gostovanja slavnih osoba. Ako se uputite nešto dalje u planine, možete otkriti još jedan smještaj, no ovaj nudi chalete, odnosno luksuzne planinske kolibe. Pure Montagne Resort & Spa predstavlja divan smještaj tik do šume, a u blizini je nekoliko skijališta te niz drugih outdoor aktivnosti. Tu je i cjelogodišnja ponuda indoor sportova poput penjanja. Ljubitelji životinja i posebnih doživljaja posjetit će nedaleko smješteni park prirode Alpha, u kojemu živi pet vukova. Inače, ljudi koji rade tamo odlaze do njih, ali ih ne maze. Vukovi to ne vole, nisu oni psi, iako na njih neodoljivo podsjećaju.

Azurna je obala postala odlična outdoor destinacija omiljena ljubiteljima prirode, daleko od blistavih dućana i ispijanja koktela uz bazen.Novi imidž ove divne destinacije, koja nam nije daleko, u svijetu outdoor entuzijasta postaje sve prepoznatljiviji.

 

'Ovo je bio prvi put u povijesti suprugove obitelji da netko nema dogovoreni brak. Bilo je 1200 gostiju i trajalo je tri dana'

Crno od glave do pete dugo nije izgledalo ovako dobro kao na studentici prava: 'Pratim trendove, mislim da bih se mogla na sve priviknuti'

Pripijena haljina pristaje joj kao salivena: Kate Middleton zasjenila sve na londonskoj premijeri filma "Top Gun: Maverick"

Ni Vanna nije odoljela najpopularnijim cipelama ovog proljeća: Fantastično ih kombinira uz šljokičastu mini-haljinu

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".