Hrskavi i prhki izvana, a sočni iznutra: Keksi koje ćete, kad ih jednom probate, raditi baš svakog Božića

U slatkim i slanim receptima Bojane Matek uživali smo već nekoliko puta, a ovog je puta s nama podijelila ideju za božićni kolač
Vidi originalni članak

Jeste li već počeli s pripremom božićnih kolača? Ako nemate ideje kakve poslastice peći ovih blagdana, donosimo preukusnu ideju koju je s nama podijelila Bojana Matek. Na njezinom Instagram profilu uvijek pronađemo genijalne ideje, kako za slana, tako za slatka jela, a ovog je puta s nama podijelila recept za keksiće, hrskave i prhke izvana, a sočne iznutra.

Recept za keksiće donosimo u nastavku, a kad ih jednom probajte, na blagdanskom će se stolu naći svake godine. 

Sastojci

  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 50 g svijetlog muscovado šećera
  • 40 g kristal šećera
  • 300 g brašna
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 2 žlice mlijeka
  • 100 g suhih marelica 
  • 100 g bijele čokolade
  • 80 g sjeckanih badema (blanširani prutići)
  • 1 žličica arome badema (opcionalno)

Priprema

  • Sitno nasjeckajte bijelu čokoladu i marelice. Bademe nasjeckajte na prutiće. Ja sam, da pojednostavim, koristila kupovne već isjeckane i blanširane bademe, ali možete ih blanširati i sami ili jednostavno nasjeckati obične
  • Mikserom pjenasto izmiješajte maslac sa šećerima. Neprestano miksajući dodajte jaje, mlijeko i aromu badema
  • Postepeno dodavajte prosijano brašno s praškom za pecivo i soli. Kada ste sve dobro umiješali, isključite mikser
  • Dodajte bademe, čokoladu i marelice te kuhačom ili lopaticom ravnomjerno umiješajte u smjesu
  • Pomoću dvije žličice, na papirom za pečenje obložen pleh, stavljajte hrpice smjese veličine manjeg oraha
  • Ostavite razmak između svake jer se pečenjem keksi šire. Pokušajte ih što pravilnije oblikovati. Što su manje hrpice, manji će biti keksići i obrnuto
  • Pecite 10-12 min na 180°C, tj. pratite situaciju jer je svaka pećnica drugačija. Kada keksići počnu lagano tamniti na dnu, gotovi su
  • Na vrhu će biti još mekani i pomalo drhtavi, ali to tako treba biti. Nakon nekoliko minuta Van pećnice, keksi će se stvrdnuti
  • Pustite ih na pekaču tih nekoliko minuta, a zatim ih pažljivo prebacite na rešetku za hlađenje.
  • Ponovite s preostalom smjesom.
  • Čuvajte ih na hladnom u dobro zatvorenim kutijama. 

Jednostavan recept za jedan od omiljenih božićnih kolača: Čokoladna salama za koju će se tražiti komad više
Tako jednostavno, a tako efektno: Inspirirajte se stajlingom ljepotice sa špice jer nosi savršen zimski outfit
Vlasnica popularnog zagrebačkog salona predlaže pet savršenih manikura za blagdane i zimske dane
Inspirirajte se stilom vojvotkinje: Blagdansko izdanje Kate Middleton u "recikliranom" kaputu i šalu od 125 kn
 

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".