Jeste li već počeli s pripremom božićnih kolača? Ako nemate ideje kakve poslastice peći ovih blagdana, donosimo preukusnu ideju koju je s nama podijelila Bojana Matek. Na njezinom Instagram profilu uvijek pronađemo genijalne ideje, kako za slana, tako za slatka jela, a ovog je puta s nama podijelila recept za keksiće, hrskave i prhke izvana, a sočne iznutra.
Recept za keksiće donosimo u nastavku, a kad ih jednom probajte, na blagdanskom će se stolu naći svake godine.
- 150 g maslaca sobne temperature
- 50 g svijetlog muscovado šećera
- 40 g kristal šećera
- 300 g brašna
- 1/2 žličice soli
- 1 žličica praška za pecivo
- 1 jaje
- 2 žlice mlijeka
- 100 g suhih marelica
- 100 g bijele čokolade
- 80 g sjeckanih badema (blanširani prutići)
- 1 žličica arome badema (opcionalno)
Priprema
- Sitno nasjeckajte bijelu čokoladu i marelice. Bademe nasjeckajte na prutiće. Ja sam, da pojednostavim, koristila kupovne već isjeckane i blanširane bademe, ali možete ih blanširati i sami ili jednostavno nasjeckati obične
- Mikserom pjenasto izmiješajte maslac sa šećerima. Neprestano miksajući dodajte jaje, mlijeko i aromu badema
- Postepeno dodavajte prosijano brašno s praškom za pecivo i soli. Kada ste sve dobro umiješali, isključite mikser
- Dodajte bademe, čokoladu i marelice te kuhačom ili lopaticom ravnomjerno umiješajte u smjesu
- Pomoću dvije žličice, na papirom za pečenje obložen pleh, stavljajte hrpice smjese veličine manjeg oraha
- Ostavite razmak između svake jer se pečenjem keksi šire. Pokušajte ih što pravilnije oblikovati. Što su manje hrpice, manji će biti keksići i obrnuto
- Pecite 10-12 min na 180°C, tj. pratite situaciju jer je svaka pećnica drugačija. Kada keksići počnu lagano tamniti na dnu, gotovi su
- Na vrhu će biti još mekani i pomalo drhtavi, ali to tako treba biti. Nakon nekoliko minuta Van pećnice, keksi će se stvrdnuti
- Pustite ih na pekaču tih nekoliko minuta, a zatim ih pažljivo prebacite na rešetku za hlađenje.
- Ponovite s preostalom smjesom.
- Čuvajte ih na hladnom u dobro zatvorenim kutijama.