Harissa u zemlji začina

Do malog carstva okusa i mirisa u srcu Zagreba začini putuju tisućama i tisućama kilometara donoseći dašak dalekih kuhinja. Na veselje odvažnih eksperimentatora s kuhačom u ruci.
Vidi originalni članak

Iako zvuči kao poetično žensko ime iz nekih istočnijih i egzotičnijih zemalja, harissa zapravo ima sasvim prozaično značenje.

Riječ je o pasti načinjenoj od neke ili više vrsta ljutih paprika te začina poput paste od češnjaka i sjemenki korijandera koja se uglavnom upotrebljava u Tunisu, Libiji i Alžiru, a sve češće i u marokanskoj kuhinji. Harissa je, međutim, posljednje tri godine i vruća točka zagrebačkih zaljubljenika u kuhanje i iskušavanje novih okusa.  

Mala trgovina u Masarykovoj ulici krije blaga dostojna Alibabine pećine, više od 200 vrsta začina, začinskog bilja i mješavina začina iz cijeloga svijeta. Treba li zamarati nabrajanjem onih “običnih” poput cejlonskog cimeta i muškatnog oraščića ili je bolje prijeći na doista egzotične: macis, sumak, ajovan ili brazilsku tonku?

Mnogo je i začinskog bilja te začinskih mješavina. I ovdje se izbor kreće od onih nama poznatijih – provansalskog bilja, pesta alla genovese, začina za gulaš ili mješavine za spekulatius kekse do drugih, koji su putovali do Zagreba tisuće i tisuće kilometara. Ili su barem toliko udaljene kuhinje u kojima se upotrebljavaju: indijska tandoori masala, marokanski rasel hanout, bengalski panch phoron, mješavina za brazilski roštilj churrasco BBQ, južnoafrička chakala...

Harissa je nastala iz ljubavi njezinih vlasnika Ana-Marije Petrić i Matije Paskaša prema putovanjima s kojih su uvijek donosili neobične i nepoznate sastojke za kuhanje, a ravnodušni nisu ostali ni prema okusu čaja, pa danas dućan ima i dobru ponudu čajeva. Mnogo ih je i izdvojit ćemo tek jedan, Milky Oolong koji se ručno obrađuje u japanskoj provinciji Fujian, a čiji se listovi pare na pari nastaloj od vode i mlijeka, tek da to dočaramo.

Tu su još umaci i paste, balzamični octevi, ekstrakti, razne vrste senfova, proizvodi od đumbira te pribor, onaj za pripremu i posluživanje čaja, mlinci, staklenke, mužari i ribeži...

Zbog svega ovoga veseli i vijest da je Harrisa nedavno otvorila još jedan dućan u zapadnom dijelu grada – City Centeru One.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".