Graffiti na gradele

Prije pet godina okupili su se da bi se družili, zajedno crtali grafite, bacili ribu na gradele i jednostavno uživali. Danas je njihova ljubav prerasla u jedan od najpoznatijih regionalnih art festivala. Pričamo o Graffitima na gradele!
Vidi originalni članak

Predivan Zlatni rat na Bolu svakog ljeta vrvi turistima. Brač je neosporno jedan od najljepših hrvatskih otoka. No skriveno blago nalazi se s istočne strane Bola, one gdje turisti rijetko zalaze.

Graffiti na gradele festival je koji treba posjetiti ovo ljeto, i to na njihov peti rođendan. Ova vesela, kreativna i društveno osviještena priča počela je 2012. kada je Marko Boko, osnivač festivala, odlučio slobodno vrijeme utrošiti na organiziranje graffiti jama na Braču, kamo je pozvao nekolicinu svojih prijatelja s kojima je dijelio ljubav prema grafitima i koji su ih crtali iz hobija.

Dobra zezancija ubrzo je prerasla u kvalitetnu organizaciju pa se jam pretvorio u festival na koji dolaze grafiteri iz cijele regije, a nakon crtanja zabavljaju se dugo u noć uz brojne domaće repere i DJ-eve poznate na underground sceni i šire. Vjerujemo da dobroj zabavi pridonosi i koja kapljica domaćeg hvarskog vina!

Iako je svake godine glazbeni line-up sve impozantniji, fokus ostaje na grafitima. Festival se održava na dvije lokacije, u Bijeloj kući i Fabrici. Riječ je o hotelskom kompleksu i tvornici ribe koji godinama, nažalost, zjape prazni. Upravo zato ekipa GnG-a svake godine prostorije napuštenoga hotela očisti, ispuni ih pozitivnom vibrom i ukrasi zanimljivim graffitima i muralima koji su tijekom godine izložba na otvorenome. Godinu dana kasnije, graffiti se prebojaju i ustupaju mjesto novima.

Svi koji su posjetili festival tvrde da je zaista onakav kakvim se predstavlja – obiteljski festival. Sudjelovanje se ne naplaćuje, kao ni ulaznice, program je besplatan jer je svrha upoznati zaljubljenike u iste stvari iz različitih dijelova Hrvatske i otvoriti prostor za buduće kolaboracije i druženja. Tako je GnG festivalski prijatelj Ferragosto Jama, kao i Backyard Art festivala, a svoj dalmatinski šarm donosi nam i u Zagreb gdje tijekom godine održava mnogobrojne partyje i izložbe. Ove godine festival će se održati od 28. do 30. srpnja na staroj lokaciji, u Bolu na Braču, a kao novitet uvode “Čagicu na gradele”, mini breakdance natjecanje koje će žirirati Lonac, DJ Niki Peducci i Riđi Riđ iz High5-a. 

Tri dana dobre glazbe, gledanja umjetnosti u nastajanju, domaće hrane i pića, veseloga društva i prekrasnoga bračkoga mora? Pokušajte im odoljeti!

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".