Gosti iz dm-ova podcasta poručuju: ‘Budite nježni prema sebi, ne namećite si pritisak i živite dan po dan!’

Svakodnevna izloženost stresu i očekivanjima koja nam nameću drugi, a mi ih pokušavamo ispuniti, dovode nas u ‘mode preživljavanja’, što dugoročno ima posljedice na mentalno i fizičko zdravlje. Gosti petog dm-ovog podcasta govore o svojim iskustvima i načinima kako se nositi s pritiskom i teškim životnim situacijama.
Vidi originalni članak

Nekoliko godina nakon pandemije, koja se smatra kao jedno od stresnih razdoblja koje nas je pogodilo na globalnoj razini, bilježi se porast mentalnih problema u svim populacijama, a stres i način na koji se s njim nosimo danas, nezaobilazna je zdravstvena i društvena tema. Peta epizoda dm-ovog podcasta “Žensko zdravlje” posvećena je temi toksičnog stresa i njegovog utjecaja na naše mentalno i tjelesno zdravlje, a gosti doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, prim., pedijatar subspec. neurologije, glumac Đorđe Kukuljica i glumica Marijana Mikulić podijelili su i svoja osobna iskustva te načine kako se uspješno nositi s teškim situacijama u životu.

Kako je inspiracija ono što nas pokreće i često nam daje snage za napredak i nadilaženje teških životnih situacija, pa tako i stresa, voditeljica dm-ovog podcasta svojim je gostima postavila pitanje što njih osobno inspirira u životu. Kako su Marijana Mikulić i Đorđe Kukuljica glumci i kazališna je umjetnost dio njihovih života, istaknuli su kako ih inspiriraju novi projekti i kolege s kojima rade. Marijana je otkrila kako je u pandemiji, koja joj je bila vrlo stresna, zapravo shvatila koliko su joj velika inspiracija njezina djeca.

– Hoćeš biti glumica, hoćeš biti majka, jako si podijeljen, a u pandemiji je to nekako isplivalo, moja frustracija je narasla do vrhunca zbog toga što ne radim, što sam samo s djecom, samo kod kuće i kad je taj čir pukao, shvatila sam da zapravo bez njih ništa drugo nema smisla – priznala je Marijana. Glumac Đorđe Kukuljević nadovezao se kako njega inspiriraju projekti i kolege koji ga okružuju te prilike u kojima ima mogućnost učiti i napredovati, odnosno dobivati nove spoznaje.

Kako sva istraživanja pokazuju da je nakon pandemije izloženost stresu postala sve intenzivnija, doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, prim., pedijatar subspec. neurologije ukazala je na dugoročne posljedice koje  toksični stres ostavlja na mentalnom i fizičkom zdravlju. – Toksični stres oštećuje sve ono što nosimo kao genetski materijal. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, svako 5. dijete usvojilo je obrazac ponašanja dirigiran toksičnim stresom, koji mijenja mozak djece i mladih u razvoju, a posljedice se očituju u 3., 4., 5. desetljeću života, u obliku mentalnih oboljenja, kao što je depresija, ali i tjelesnih, kao što je srčani udar ili autoimune bolesti – objasnila je Vanja Slijepčević Saftić.

Na pitanje o stresnim i teškim životnim situacijama, koje nas mogu potaknuti na osobne pozitivne promjene, Marijana Mikulić podijelila je svoje iskustvo u pandemiji kada je njezinom sinu Jakiju postavljena dijagnoza autizma.

– Jakijeva dijagnoza bila je veliki stres. I moj najstariji sin je imao problema, ADHD i probleme s koncentracijom. Tada sam osjetila ogroman pritisak od strane škole, kojem sam podlegla jer sam dijete iz radničke sredine gdje su nas odgajali da se učiteljima i doktori ne prigovara, njihovo mišljenje se sluša. Sve sam tada slušala i pritiskala dijete, dok nismo oboje počeli pucati. Tada sam poduzela neke korake pa je dobio individualizirani pristup. I onda se dogodio Jakijev autizam, ali tada sam odlučila slušati sebe i svoju intuiciju. Odlučila sam raditi najbolje za svoje dijete. Da, slušam stručnjake, ali slušam i sebe. Na taj način smanjujem pritisak i na sebe i na djecu. Mi, roditelji, iako mislimo da radimo najbolje, prenosimo djeci nepotreban stres. Jedino liječenjem osobnih trauma, možemo pomoći svojoj djeci. I tek kada sam počela raditi na sebi, to se odrazilo na Jakijev napredak – podijelila je svoje iskustvo glumica.

Glumac Đorđe Kukuljica nadovezao se kako osjeća posljedice stresa i među svojim kolegama u glumačkom ansamblu te da su teško proživjeli što im je matično kazalište Gavella bilo zatvoreno više od tri godine, što zbog pandemije, što zbog potresa. Priznao je kako je puno puta u životu kretao ispočetka te da je važno nakon kriznih životnih situacija i padova samo krenuti dalje. – Važno je ne očajavati, nego stvari prihvatiti, odrediti prioritete i krenuti naprijed. Nije važno da život bude lijep, nego sadržajan, niti je važno da ljubav bude sretna, već da si je doživio – rekao je glumac.

U razgovoru gosti su se osvrnuli na to kako se životni neuspjesi odražavaju na mentalno zdravlje, a pedijatrica Vanja Slijepčević Saftić napomenula je kako neuspjehe ne treba doživljavati kao promašaje, već kao važne lekcije iz kojih se može naučiti nešto novo.

– Život je bitka na duge staze. Sjećanja ne služe da bismo se dodatno 'ubijali' svojim neuspjesima, ona služe da bismo se svako malo evaluirali i rekli 'ovdje sam pogriješila, mogla sam bolje' ili 'ovdje sam briljirala, to ću primjenjivati'. Važno je učiti i vidjeti gdje su potencijali. Svi smo nekad loši i svi se nekad osjećamo loše – i to je dopustivo – smatra pedijatrica.

Gosti su se s voditeljicom dotakli i teme društvenih mreža te usporedili pojam lažne savršenosti s autentičnošću. Marijana često na svojim društvenim mrežama otvoreno govori o autizmu svoga najmlađeg sina, o teškim, ali i sretnim trenucima majčinstva, i smatra da je njezina autentičnost važna kako bi mogla ohrabriti druge roditelje sa sličnim problemima.

Glumac Đorđe Kukuljica smatra da je važno biti autentičan i svoj, bez obzira na to osjeća li se osoba  dobro ili loše, a nije propustio naglasiti kako žene u suvremenom svijetu imaju zahtjevnu i tešku ulogu, kako su opterećene i brigom o obitelji i ulaganjem u svoju profesionalnu karijeru.

– Velika je odgovornost biti žena, biti majka. Jedno si na sceni, a drugo si u stvarnom životu. Bez ikakva kompliciranja, bez ikakva stresa, treba biti samo no što jesi – kaže Kukuljica.

Nezaobilazna tema, naravno, roditeljstvo, potaknula je Vanju Slijepčević Saftić, koja se svakodnevno u svome poslu susreće s brojnim majkama u teškim životnim situacijama, da napomene kako joj često dolaze roditelji koji se osuđuju zbog neke loše situacije ili ponašanja djeteta.

– Nerijetko doživljavam da kada priopćim neku lošu situaciju roditeljima, majke počnu plakati i pitaju se gdje su pogriješile. Tada volim reći da roditeljstvo nije vrlo precizan recept za kolače i da nitko nema recept za uspješno roditeljstvo, da taj kolač bude ukusan, zapravo često je gorak i svi to prošli. Nigdje nitko nije morao pogriješiti, neke su se stvari jednostavno tako dogodile – objasnila je Vanja i dodala kako žene na sebe često preuzimaju krivnju koja nije realna.

Često smo i sami “proizvođači” svoga stresa samim time što si namećemo ciljeve koji su nerealni i nedohvatljivi, ili zato što želimo ispuniti tuđa očekivanja, postići neko nepostojeće savršenstvo. Marijana Mikulić, majka troje djece, dobro zna kakvi zahtjevi svakodnevno žene same sebi nameću. Iz vlastitog iskustva naučila je kako je najvažnije živjeti prema osjećaju, dan po dan. – Okolina uvijek ima očekivanja, jednostavno, treba ići dokle možemo jer nemamo svi iste okolnosti. Ako je teško napraviti cijeli korak, može se ići mrvicu po mrvicu. Važno je osvijestiti što je vama potrebno, kako sebi pomoći i izliječiti se, da dalje ne prenosiš negativu. Trebamo se prihvatiti, a ne se stavljati u kalupe – kaže glumica.  

Iskustva, koja su podijelili gosti doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, prim., pedijatar subspec. neurologije, glumac Đorđe Kukuljica i glumica Marijana Mikulić u petom dm-ovom podcastu, možda i vas mogu ohrabriti i inspirirati da potražite neku drukčiju perspektivu svoje životne situacije, da smanjite očekivanja i budete nježniji prema sebi.

Sadržaj nastao u suradnji s dm-om.

Pogledajte na Diva.hr
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".