Ginekologinja Ulla Marton govori o ginekološkom zdravlju žena: “Nešto smo dobili genski, na to ne možemo utjecati, ali možemo utjecati na to kako ćemo živjeti”

U šestom dm-ovom podcastu gošća je poznata ginekologinja dr. sc. Ulla Marton iz Poliklinike Martin, koja objašnjava sve o ginekološkim infekcijama i poremećajima menstrualnog ciklusa tijekom ljetnih mjeseci.
Vidi originalni članak

Iako smo već “debelo” ušli u kolovoz, ljeto je u punom jeku, a mnogi će još uživati u godišnjem odmoru i posjeti turističkih destinacija. Ženama je ljetno razdoblje posebno izazovno jer su zbog visokih temperatura, otpuštanja stresa, kojem su bile izložene tijekom cijele godine, ali i zbog nošenja sintetičkih kupaćih kostima ili donjeg veša, upravo je tada na udaru njihovo vaginalno zdravlje. 

U šestom dm-ovom podcastu gošća je poznata ginekologinja dr. sc. Ulla Marton iz Poliklinike Martin, koja objašnjava sve o ginekološkim infekcijama i poremećajima menstrualnog ciklusa tijekom ljetnih mjeseci. 

No u podcastu liječnica savjetuje i kako se općenito brinuti o ginekološkom zdravlju, ali i kako uzeti u obzir uzroke koji na njega mogu utjecati, kao što su stres, odnosi s partnerom i nerazumijevanje vlastita tijela i duha.

Zašto su vaginalne infekcije česta pojava ljeti?
Vaginalna infekcija, sa svojim simptomima, kao što je svrbež intimnog područja ili često mokrenje s osjećajem peckanja, ali i probadajuća bol u donjem dijelu trbuha, svakako je nepoželjna ljetna pojava. No s obzirom na ljetnu dinamiku i okruženje, vaginalne infekcije su najčešće ginekološke tegobe tijekom godišnjih odmora.

Sluznica ženskoga intimnog područja je vrlo osjetljiva, a visoke ljetne temperature, sintetički materijali, od kojih su izrađeni kupaći kostimi ili donje rublje, higijenski ulošci u kombinaciji sa žlijezdama lojnicama koje, kako objašnjava Ulla Marton, rade na svome maksimumu, uvelike utječu na stvaranje gljivičnih infekcija i raznih upala.

Koža na stidnici, kaže Ulla, posve je drugačija, estrogenski ovisna, pa depilacija također može biti jedan od okidača za infekciju jer tako se skida zaštitini sloj kože, a potom izloženost visokoj temperaturi i znojenju može izazvati razne reakcije. 

Također, jedan od uzroka ginekoloških tegoba je i nesmotren izbor seksualnih partnera i nekorištenje kondoma tijekom spolnih odnosa.  

– Mlađa populacija je dinamičnija, putuje od mjesta do mjesta, ima  prilike susretati nove seksualne partnere. Često se zaboravlja da ulazak u odnos s novim partnerom bez zaštite, zapravo je kao da ste u odnosu sa svim njegovim partnerima, a time je i mogućnost infekcije veća – objašnjava ginekologinja Marton. Stoga, kao prvi korak prevencije i zaštite od vaginalnih infekcija, savjetuje korištenje kondoma, obavezno mokrenje nakon seksualnog odnosa, ali i cjelodnevnu hidraciju tijela.

Kako bi se “ugasio požar”, kako Ulla Marton kaže, na godišnji odmor je dobro ponijeti bilo koji antifuginalni proizvod, koji je u slobodnoj prodaji, proizvod na bazi hijalurona, probiotsku kremu ili vaginalete i oralne probiotike. Uz to, preporučuje laganu prehranu s puno voća i povrća, kojim se tijelo opskrbljuje vitaminom E i C, a koji su važni za zdravlje rodnice.

Koliko stres može biti triger za narušeno ginekološko zdravlje?
Mnoge žene, nažalost, ignoriraju prve znakove narušenoga ginekološkog zdravlja, a to su poremećaj menstrualnog ciklusa, neregularna krvarenja, kroničan umor, koji je pokazatelj poremećaja štitnjače, opadanje kose, izgled kože, način na koji se krećemo, objašnjava Ulla Marton.

Kako iza sebe ima bogato liječničko iskustvo, u svojoj dugogodišnjoj praksi Ulla primjećuje da su mnogi ginekološki problemi potaknuti stresom koji neminovno utječe na ženske hormone, a time i na ginekološko zdravlje. 

– Opterećeni smo obavezama, radni dan traje duže od osam sati, izloženi smo brzim podražajima i brzim odgovorima na podražaje, što rezultira stresom. Hormon stresa je po svojoj molekuli vrlo sličan ženskim spolnim hormonima pa dolazi do konstantnog podražaja iz nadbubrežne žlijezde, koji djeluje potom na hipofizu, a ona je naš glavni “skretničar”. Tada lako dođe do razlomljene dinamike menstruacijskog ciklusa. Ako uključimo i štitnjaču, dolazi do promjena na rodnici, dolazi do kandidijaze, a ona krije čitav niz drugih simptoma – objašnjava ginekologinja Marton.

Kao jedan od stresora, Ulla ističe i partnerski odnos u kojem žena nije sretna. 

– Žene su estrogenski ovisne, što znači ako smo u nekom lošem partnerskom odnosu, imamo učestale vaginalne infekcije. Često to ne prihvaćamo na svjesnoj razini, ali tijelo nam šalje znakove koji se očituju na intimnom zdravlju. Ponekad je to vaginalni svrbež, ponekad često i bolno mokrenje, a da pritom ne postoji realna podloga simptoma.

Nadalje, naglašava, važno je i što unosimo u organizam i čime smo okruženi – plastika, hrana, odjeća, sve to ima utjecaja na žensku hormonsku dinamiku, a da bi se to osvijestilo, potrebna je edukacija, i to od najmlađe dobi.

– Mi smo proizvod svojih predaka, ali i stila te načina života kakav danas živimo. Nešto smo dobili genski, na to ne možemo utjecati, ali možemo utjecati na to kako ćemo živjeti – ističe Ulla.

Sociološki utjecaj na ginekološko zdravlje
Prema Ulinu mišljenju, način na koji žene sebe doživljavaju uvjetovan je i sociološki jer ženu oblikuje sredina u kojoj živi, kao i obiteljski obrasci koje je usvojila.

– Nismo jednake muškarcima, ali smo ravnopravne. Žene je biologija drukčije formirala, i to moramo prihvatiti. Važno je prihvatiti svoju ženstvenost – kaže Ulla Marton.

Živimo u društvu koje je s jedne strane vrlo konzervativno, a s druge strane vrlo liberalno, smatra ginekologinja i ističe kako žene sebe moraju pronaći između tih dviju krajnosti, prihvatiti svoju spolnost i staviti svoje ginekološko zdravlje na važnu poziciju u životu.

Za kraj, ginekologinja Ulla Marton ističe kako su žene prije svega emotivna i intuitivna bića te da je važno prepustiti se vlastitoj intuiciji i voljeti sebe. 

Kako je žensko zdravlje vrlo široko područje, dm će ovu temu obraditi i na svojoj prvoj ženskoj konferenciji koja će se održati 11.9. u Zagrebu, a ulaznice za nju možete osigurati u prodavaonicama dm-a u zagrebu ili putem dm online shopa već od 16.8.

*Sadržaj donosimo u suradnji s dm-om

Sarajevo film festival dao nam je genijalne modne trenutke, a ovo su najbolje odjevene zvijezde do sad
Prošetala je jedan od onih stajlinga kojem nećete pronaći manu: Vječna crna pristaje joj odlično
Upečatljiva haljina, it torbica i tenisice koje izazivaju raspravu već nekoliko sezona izbor su zgodne dame sa špice

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".