Genijalni dizajneri Frank i Frey

Dvije paralelne izložbe, jedna pariška, druga bečka donose radove dvojice genijalnih dizajnera iz prve polovice 20. stoljeća (ne)usporedive ljepote.
Vidi originalni članak

Dvije istodobne izložbe, jedna u Beču, druga u Parizu, nehotično su nametnule usporedbu dvaju dizajnerskih virtuoza čiji rad je lako usporediv.

Josef Frank, jedan od najvažnijih austrijskih arhitekata i dizajnera modernog doba, nedogmatskim i neformalnim pristupom dizajnu bio je daleko ispred svog vremena. Dajući prednost komforu, nadilazio je pravila forme tako da Franka danas sve češće smatraju trendsetterom.

Frank, koji je bio iz židovske obitelji, 1933. emigrirao je u Švedsku te postao jedan od najvažnijih dizajnera u stockholmskoj tvrtki Svenskt Tenn. Vrlo rano počeo se baviti javnim stanovanjem i, za razliku od većine arhitekata međuratnog razdoblja, promovirao je gradnju naselja umjesto stambenih blokova.

Uz projektiranje, Frank potpisuje velik broj dizajnerskih djela – namještaja, tkani na, tapeta i sagova. Izložba u bečkom muzeju MAK traje do 12. lipnja i nosi naziv Josef Frank: Against Design. Sasvim točno, jer Frank je svakako išao protiv struje, stvarajući prekrasne oblike i uzorke za koje je teško povjerovati da nisu nastali u ovom tisućljeću.

Istodobno u pariškom Les Arts Decoratifs održava se izložba posvećena Pierreu Freyu, čovjeku koji je 1935. u Parizu osnovao istoimenu luksuznu kuću koja dizajnira i proizvodi tkanine i tapete u tradicionalnom francuskom stilu.

Bogata kolekcija kuće sadrži više od 7000 predmeta. Ova izložba prva je koja odaje počast kući tako bitnoj u svom segmentu. Kronološki nas vodi kroz osamdeset godina Pierrea Freya, prateći njegove ideje i vizije, a uz tkanine i tapete izloženi su i predmeti iz stalnog postava muzeja te radovi suvremenih umjetnika na kojima se jasno iščitava utjecaj Pierrea Freya.

Očima posjetitelja izloženo je više od dvjesto tkanina, kao i uvid u tehnike proizvodnje, dizajniranje, tkanje i tiskanje. Također, ovdje su i kolekcije namještaja i asesoara za dom proizišle iz pariške kuće koja se tijekom godina nije mnogo mijenjala.

Maison Pierre Frey i danas se nalazi u 47 rue des Petits-Champs, na mjestu gdje je ured bio i prije toliko desetljeća, a riječ je doista o pravom obiteljskom biznisu zahvaljujući Pierreovu sinu Patricku Freyu koji je na čelo kompanije došao 1975. i trima unucima. Izložba Tissus Inspirés u Les Arts Decoratifs otvorena je također do 12. lipnja.

Pogledajte na Diva.hr
Vezani članci
diva.vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice diva.vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice diva.vecernji.hr kliknite na "Slažem se".