Stara poslovica kaže da jedan od sigurnih putova do srca ide upravo preko želuca. Stoga ne iznenađuje da je tijekom povijesti oko mnoštva odabrane hrane i pića čovjekova mašta,kroz predaju, mitologiju, ali i praznovjerje, istkala brojne zanimljive priče u kojima im je pripisala moćna afrodizijačka svojstva. U prošlosti je plodnost bila izravno povezana s prosperitetom zemlje, a rad na potomstvu smatrao se moralnom i vjerskom obvezom. Kako hrana nije bila lako dostupna, česta je pothranjenost uzrokovala pad libida. Afrodizijaci su stoga bili posebno traženi kako bi se uz njihovu pomoć osigurala plodnost i
muškaraca i žena. Egzotična je hrana bila posebno na cijeni, poput tartufa ili jezika vrabaca koji su se smatrali afrodizijakom zbog zaljubljive prirode ove ptice. Inače sama riječ afrodizijak potječe od imena grčke božice ljubavi Afrodite. I dok većina afrodizijačke mitologije proizlazi iz
hrane sugestivnih boja i oblika, neka uistinu ima svojstva koja stimuliraju centre za ugodu u mozgu. Pa krenimo redom. Neodoljiva je čokolada na vrhu liste hrane kojom se osvajalo i osvaja nečije srce.
Astečki je car Montezuma dnevno ispijao čak pedeset kaleža čokolade kako bi mogao zadovoljiti svoje brojne supruge. U svojim je memoarima i zavodnik Casanova hvalio moć “hrane bogova” koja mu je davala snagu za karnalne užitke. Pa iako se može pomisliti da bi čokolada mogla blagotvorno djelovati na raspoloženje zbog sadržaja feniletilamina koji je stimulans, i triptofana, sastavnog dijela serotonina, popularno nazvanog još i “hormon sreće”, čini se ipak da to nije tako. Uneseni hranom u organizam, ovi se spojevi jako brzo razgrađuju te ne postižu koncentracije koje bi mogle djelovati na mozak. I alkohol je od davnina slovio kao afrodizijak, no iako ruši inhibicije, prekomjerna konzumacija ima suprotan učinak, što je u Macbethu napisao i Shakespeare rekavši da alkohol potiče želju, ali onemogućava izvedbu. Afrodizijačku moć šparoga u ljubavnoj su poeziji opisali još stari Grci, a Kama sutra savjetuje da ih se pije u obliku paste. Nekoć su Francuzi na dan vjenčanja blagovali tri
obroka šparoga kako bi osnažili libido za prvu bračnu noć. Uz očiti falusni oblik, šparoge su prepune kalcija, vitamina E i kalija, što može pripomoći elektrolitskoj ravnoteži, no višak asparaginske kiseline može poremetiti sintezu i izlučivanje uree iz organizma te dovesti do razdražljivosti, umora i nezainteresiranosti za “romantične” aktivnosti. Srcolike jagode stari su Grci svojedobno zabranili vjerujući da tajanstvene bobice imaju velike moći, ali iako nemaju magična svojstva, i dalje se vjeruje da antioksidansi i fitokemikalije iz ploda mogu ublažiti bol u zglobovima. Nekoć je bila simbol Venere, rimske božice ljubavi, a ako je vjerovati staroj legendi, prava je ljubav zagarantirana prepolovi li se dupla jagoda s dragom osobom. I med se smatra afrodizijakom. Egipćani su impotenciju i neplodnost liječili lijekovima na bazi meda, a njegova romantična reputacija dolazi od običaja konzumiranja medovine, fermentiranog napitka s medom, koji seu staroj Perziji ispijao mjesec dana nakon
vjenčanja, od čega i potječe naziv “medeni mjesec”. Smokva se također našla u obitelji ove moćne hrane zbog mnoštva sjemenki ploda koje su simbolizirale plodnost. U Grčkoj je slovila za simbol ljubavi, a svaka nova berba bila je povod ritualnim spolnim općenjima. Navodno je slatka smokva bila i omiljeno voće fatalne
Kleopatre. Asteci su vjerovali da avokado, što zbog sugestivnog oblika, što zbog navodnih svojstava, potiče strast, stoga tijekom berbe djevice nisu smjele napuštati kuće.
Za moćnim je plodom posegnuo i francuski kralj Luj XIV. Iako ga je nazivao “la bonne poire” (dobra kruška), ne zna se je li od njega imao koristi, no danas se
zna da avokado obiluje vitaminom E, kojemu se pripisuju mnoga pozitivna svojstva, uključujući i mladoliki izgled. I češnjak je na glasu zbog svoje navodne moći. Zbog vjerovanja da uzburkava strasti, tibetanski ga svećenici nisu željeli ni blizu svojih samostana. Kako bilo, češnjak pospješuje cirkulaciju, no nije izvjesno da će njegova konzumacija prije romantičnog sastanka donijeti uspjeh, ako ni zbog čega drugog, onda zbog mirisa. Simbolom plodnosti od starine su smatrani i bademi koji su, barem prema mišljenju pisaca, budili žensku strastvenost. No još uvijek ne znamo je li to zasluga vitamina E, magnezija i vlakana kojima bademi obiluju.
Moćna svojstva kamenica, klišeja među afrodizijacima, dokumentirana su u Satirama rimskog pjesnika Juvenala. Prema drugoj tezi, smatraju se afrodizijakom zbog sličnosti sa ženskim spolovilom. Desecima ovih školjki, bogatim izvorom bjelančevina i cinka, ranije se spomenuti Casanova pripremao za svoje ljubavne pothvate.
S vremenom su svoja prvotno zagovarana svojstva neki afrodizijaci izgubili, poput npr. krumpira, cimeta ili klinčića. No lista jestivih afrodizijaka ovdje nikako ne prestaje, pa čak ni kad im znanost ne ide u prilog. I sam ritual pripreme i konzumacije hrane ima afrodizijačka svojstva. O tome svjedoči običaj u tradicionalnim obiteljima Indijanaca Tzeltal iz države Chiapas u Meksiku, gdje novopečeni bračni par prvih 15 dana braka komunicira jedino preko hrane. Naime, supruga svaku večer muškarcu priprema obrok. Ako se pokaže dobrom kuharicom, petnaeste večeri brak će se konzumirati. Možda su hrana i ljubav skuhani zajedno u loncu praznovjerja i nadriznanosti, no pripremanje hrane samo po sebi može biti itekakoprivlačno te svojevrsna predigra romantičnimosjećajima. Hranu doživljavamo kao utjehu, a kuhanje je čin ljubavi. Stoga pripremajući obrok ili poseban napitak za potencijalnog partnera, stvaramo makar iluziju ljubavi i sigurnosti, što nesumnjivo dovodi do osvajanja naklonosti. Upravo je kuhanje s ljubavlju onaj nevidljivi, tajni sastojak, koji će svako jelo učiniti snažnim afrodizijakom. I ako nam je makar jednom, sa srcem pripremljen obrok drage osobe izmamio osmijeh i dobro raspoloženje, onda smo se nesumnjivo upoznali s moćnim afrodizijačkim čarima hrane.